News

Komentari 14

Naoružani napadači upali u školu i oteli oko 400 učenika

Naoružani napadači upali u školu i   oteli oko 400 učenika

Nigerijska vojska locirala je i razmijenila vatru s naoružanom skupinom koja je otela stotine srednjoškolskih učenika u sjeverozapadnoj državi Katsina, objavilo je u subotu predsjedništvo

Naoružani kalašnjikovima napadači su upali u srednju školu u okrugu Kankara u petak, objavili su policija i lokalne vlasti.

Roditelji i školski zaposlenik kazali su agenciji Reuters da su sa sobom odveli polovicu od 800 učenika.

Nekih 200 učenika koji su uspjeli pobjeći, a smatrali su se nestalima, uspjelo se vratiti kućama, piše BBC. 

Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari u priopćenju je rekao da je vojska locirala otmičare u šumi i s njima razmijenila vatru. Policija i vojska još nastoje utvrditi koliko je učenika oteto, a policija je najavila pojačanje kako bi pokušala osloboditi taoce.

Država Katsina je poprište nasilja jer u njoj djeluju naoružane bandi - što je termin kojim lokalno stanovništvo naziva skupine koje otimaju ljude radi otkupnine.

Napadi islamističkih militanata česti su u sjeveroistočnom dijelu zemlje. 

Otmica učenika iz škole u Kankari zadnja je u nizu takvih napada na nemirnom sjeveru Nigerije.  Najtragičniji takav napad zbio se u travnju 2014., kada je džihadistička skupina Boko Haram otela 276 djevojčica iz škole u Chiboku u sjeveroistočnoj državi Borno. Oko stotinu djevojčica još se vodi kao nestale. 

Nasilje i nesigurnost diljem Nigerije razbjesnili su stanovnike, posebno pošto su prošlog mjeseca brojni zemljoradnici ubijeni, a nekima su odrubljene glave, što su počinili islamistički militanti u državi Borno.

Najčitaniji članci