Obavijesti

News

Komentari 17

'Napade na medicinsko osoblje treba spriječiti i sankcionirati'

'Napade na medicinsko osoblje treba spriječiti i sankcionirati'
1

Nameće se pitanje treba li taj zastrašujući trend još više eskalirati da bi se odmah i bez odlaganja poduzele žurne mjere i aktivnosti kojima bi se zaustavili napadi nasilnika. ističu iz UPUZ-a

VIDEO

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ) u nedjelju je u povodu još jednog napada na medicinsko osoblje zatražila promptno poduzimanje svih potrebnih i dostupnih mjera zaštite i kontrole, te striktnu primjenu odredbi Kaznenog zakona radi sprječavanja i sankcioniranja sve češćih nasilnih incidenata u zdravstvenim ustanovama.

- Prije samo nekoliko dana, zgroženi i zabrinuti nizom sve češćih verbalnih i fizičkih napada na zdravstvene djelatnike, kao Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske uputili smo javno očitovanje u kojemu smo, uz ostalo, izrazili bojazan da bi se učestalost i intenzitet incidenata mogli još povećati, i to se nažalost dogodilo i u Općoj bolnici Bjelovar, izravnom prijetnjom smrću liječniku - navodi UPUZ.

'Bili su pijani i nasilni, htjeli su ući u rađaonu, nismo im dali...'
'Bili su pijani i nasilni, htjeli su ući u rađaonu, nismo im dali...'

Oštro osuđujući takvo ponašanje, udruga ističe kako se nameće pitanje treba li taj zastrašujući 'trend' još više eskalirati da bi se odmah i bez odlaganja poduzele žurne mjere i aktivnosti kojima bi se zaustavili napadi nasilnika.

- Javnosti i medijima je, vjerujemo, dobro poznato da Republici Hrvatskoj nedostaje liječnika i medicinskih sestara/tehničara, što znatno otežava dostupnost i pružanje zdravstvene zaštite na svim razinama, stoga i ovom prilikom treba podsjetiti da se upravo zahvaljujući nesebičnom, pojačanom i predanom radu zdravstvenih djelatnika u našim zdravstvenim ustanovama, i unatoč poteškoćama sustav održava funkcionalnim za sve građane kojima je potrebna zdravstvena skrb - navodi UPUZ.

Smatra da se i u javnosti ne poklanja dovoljna pažnja odgovornim, pozitivnim i divljenja vrijednim svakodnevnim naporima zdravstvenih djelatnika na njihovim radnim mjestima, kao što se poklanja eventualnim dvojbenim postupcima ili pogreškama.

- Takav jednostrani pristup nije realan, ali zasigurno ima utjecaja na percepciju zdravstvenih djelatnika u hrvatskoj javnosti i kod pacijenata, na što također treba obratiti pažnju - ocjenjuje UPUZ.

Sindikat i Komora osudili su napad na djelatnike u Bjelovaru
Sindikat i Komora osudili su napad na djelatnike u Bjelovaru

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, u priopćenju koje je potpisao njezin direktor Dražen Jurković, poručila je da pruža punu podršku Ministarstvu zdravstva i inicijativama za podizanje razine sigurnosti zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika te traži promptno poduzimanje svih potrebnih i dostupnih mjera zaštite i kontrole, te striktnu primjenu odredbi Kaznenog zakona u svrhu sprječavanja i sankcioniranja nažalost sve češćih nasilnih incidenata u našim zdravstvenim ustanovama.

Najoštriju osudu još jednog u nizu napada na zdravstvene djelatnike, a koji se u subotu dogodio u bjelovarskom rodilištu, izrazili su i Hrvatska liječnika komora, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatska komora medicinskih sestara te su, među ostalim, zatražili striktnu primjenu novih odredbi Kaznenog zakona po kojoj se napad na liječnike i zdravstvene radnike procesuira kao kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.