Obavijesti

News

Napadnuti dječak (15): 'Osjetio sam snažan udarac i izgubio sam svijest, ali bol nije nestala'

Napadnuti dječak (15): 'Osjetio sam snažan udarac i izgubio sam svijest, ali bol nije nestala'
2

Za 24sata dječak (15) kojeg su navodno zamaskirani vršnjaci pretukli u subotu u 21,15 sati ispred osnovne škole u Dugom Selu, ispričao je što se i kako odvijalo te večeri u kojoj je sa slomljenom vilicom završio u bolnici

VIDEO

Oko mi je sada bolje, ali me vilica i dalje boli, kaže nam maloljetni dječak (15) kojeg je grupa navodno maloljetnika pretukla iz čista mira u subotu u 21,15 sati ispred Osnovne škole "Ivan Benković" u Dugom Selu. On je s dvije prijateljice sjedio na klupi i pričao kada im je prišla grupa navodno maskiranih dječaka.

- Njima nije bilo bitno ništa, nisu imali nikakav motiv osim da nekoga pretuku iz zabave, a ovoga puta to sam bio ja. Sjećam se da je jedna prijateljica odmah otišla i nakon toga sam osjetio snažan udarac od kojeg sam se onesvijestio. Iako sam bio u nesvijesti osjetio sam bol od naknadnih udaraca – priča nam ovaj hrabar dječak koji smatra da se o nasilju ne smije šutjeti. U trenutku napada kaže da nigdje nije bilo nikoga da priskoči u pomoć.

Dječaka pretukli ispred škole u Dugom Selu. Ravnatelj: Ne znam jesu li to bili naši učenici
Dječaka pretukli ispred škole u Dugom Selu. Ravnatelj: Ne znam jesu li to bili naši učenici

- Jedino svjetlo koje je dopiralo do klupice bilo je ono od ulaza škole. Zato bih svim svojim vršnjacima savjetovao da ne ostaju dugo vani po mraku i da izbjegavaju osamljena i mračna mjesta jer nikada ne znate što će kome pasti na pamet – kaže nam dječak.

Ne zna tko ga je napao i pretukao no dodaje: "Javio mi se stari prijatelj porukom te napisao kako su njega i još jednog prijatelja ista grupa dječaka pretukli iz čista mira prije nekoliko mjeseci."

Otac ovog hrabrog srednjoškolca odmah je alarmirao sve nadležne službe.

- Evo upravo su nam liječnici s Rebra rekli kako mu je vilica ipak pukla na dva mjesta no vjeruju da će to uspjeti riješiti bez kirurškog zahvata. Mi već dva dana ne možemo doći k sebi. Javilo nam se puno ljudi, ali ne i roditelji nasilnika. Oni možda ni ne znaju da su to njihova djeca napravila iako mi je teško to vjerovati - kaže nam otac pretučenog dječaka.

Gradonačelnik: 'Onaj tko se skriva iz hudice nije frajer, nego kukavica' 

Razgovarali smo i s gradonačelnikom Dugog sela Nenadom Panianom.

- Konsterniran sam svim ovim događajima, a o svemu smo obavijestili policiju, nadležni Centar za socijalnu skrb. Radi se o maloljetnicima koji su se oteli kontroli pa nakon devastacija klupa i igrališta po gradu pravili su se važni po Instagram grupama i onda su našli novu žrtvu, maloljetnog dječaka. Izuzetno sam frustriran u kojem smjeru nam je otišlo društvo i smatram da moramo otvarati udruge civilnog društva, učiti ljude moralu i građanskom odgoju jer bez toga će slabiji stradavati. Konstantno sam u kontaktu s nadležnim institucijama. Tužno je što sve aktere poznajem i upozoreni su na vrijeme što se događa no nisu reagirali.
Onaj tko se skriva iza hudice i napada slabijeg sigurno nije nikakav frajer nego kukavica - zaključio je gradonačelnik koji kaže da se porukama čuo s ocem napadnutog dječaka. 

Otac iz Dugog Sela: 'Moj sin je mogao sinoć postati novi Luka Ritz. Pretukli su ga kod škole'
Otac iz Dugog Sela: 'Moj sin je mogao sinoć postati novi Luka Ritz. Pretukli su ga kod škole'

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dugo Selo Nada Petković kaže nam da za konkretan slučaj doznala iz medija.

- Odmah sam zvala načelnicu policijske uprave gospođu Markotu koja mi je rekla da traje kriminalističko istraživanje. Ti izvidi su tajni. Tek po okončanju kriminalističkog istraživanja, Centar zaprima prijavu i može krenuti u postupak – kaže nam ravnateljica Petković. Naglasila je da rade sve kako bi ovakve slučajeve što je prije moguće riješili i spriječili neke potencijalne tragedije.

'Svako takvo ponašanje i događaj treba prijaviti' 

-  O konkretnim slučajevima ne mogu govoriti, ali želim naglasiti da svako takvo ponašanje i događaj treba prijaviti. Roditelji trebaju prvo obavijestiti razrednika i školu i tako se pokreće procedura. Bez prijave Centra ne može ništa – kaže ravnateljica koja u spomenutom centru radi 23 godine te je prije vođenja centra dugo radila kao psiholog za maloljetničku delinkvenciju.

I sama je majka pa smo je pitali strahuje li kao roditelj od ovakvih postupaka maloljetnih nasilnika.

- Naravno jer svi se zapitamo što bismo mi kao roditelji napravili u takvoj situaciji, što da djeca naprave i kako da se obrane. Nema univerzalnog rješenja ni recepta. Mislim da je otac dječaka koji je u ovom slučaju žrtva dobro postupio i treba uvijek slučaj prijaviti. Općenito bi djeca trebala izbjegavati mračna i osamljenija mjesta, a ako se nađu okruženi većinom koji nisu dobronamjerni trebaju pokušati galamom privući pažnju drugih ljudi. Lako je nama sada pričati, no to su situacije u kojima se teško snaći. Dobro je djecu podučavati i tehnikama samoobrane, ali najvažnije je procesuirati ovakve slučajeve što je na Općinskom državinom odvjetništvu koje zna takve slučajeve i odbaciti – rekla je.

Dodala je kako ne želi da Dugo Selo ispadne grad slučaj.

- Sada se stječe takav dojam no evo statistika kaže da smo u četiri osnovne škole koje pohađa oko 2900 djece u 2021. imali 19 prijava za vršnjačko nasilje, a 17 maloljetničkih kaznenih prijava od čega je bilo 8 krađa, 6 prometnih i tri droge. Ne bilježimo porast po ovom pitanu – zaključila je ravnateljica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku

Plenković na Pantovčak nosi potpise, Milanović će mu dati mandat za sastavljanje Vlade
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak nosi potpise, Milanović će mu dati mandat za sastavljanje Vlade

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primit će predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske u petak u 10 sati, u Uredu predsjednika Republike
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima