News

Komentari 0

Napali memorijal Anne Frank za vrijeme Hanukke: 'Nećemo tolerirati ovakvo ponašanje'

Napali memorijal Anne Frank za vrijeme Hanukke: 'Nećemo tolerirati ovakvo ponašanje'

Antisemitski napad na memorijal Anne Frank snažno su osudili gradonačelnica i policijska uprava, a ističu da takvo ponašanje može biti povezano sa nedavnom usporedbom žute zvijezde i Covid- 19 mjera

U blizini spomenika Anne Frank, u parku u Idahu, za vrijeme vikenda osvanuli su antisemitski grafiti, a to je već drugi put u periodu od godinu dana da se takve poruke pojavljuju na tom mjestu. Posljednji primjer pronašli su u blizini rijeke Boise, na zadnju subotu Hanukke, otkrio je šef policije Ryan Lee.

- U kontaktu smo s vođama židovskih zajednica kako bismo im dali do znanja da nećemo tolerirati takvo grozno ponašanje puno mržnje u našem gradu- rekao je.

Policijska uprava izjavila je da su grafite brzo uklonili.

Tunel u blizini spomenika Anne Frank u Boiseu, Idaho, nakon uklanjanja grafita

- Antisemitske poruke sadržane u grafitima duž Zelenog pojasa stavljaju doslovnu i figurativnu mrlju na našu zajednicu- podijelila je gradonačelnica Lauren McLean na svojem Twitter profilu- Ovo nećemo tolerirati. Policijski glasnogovornik nije podijelio informaciju o osumnjičenima.

Memorijal, edukativni park u centru Boisea osnovan je 2002. godine, a njime upravlja Wassmuth centar za ljudska prava. Prošle godine su ga oskvrnavili s naljepnicama svastike na kojima je stajao natpis "Mi smo svugdje".

Dan Prizing, izvršni direktor centra, rekao je za NBC da su "kukavičke izjave" dio napada napravljenog "pod okriljem mraka".

- Ono što me još više uznemiruje jest tetošenje ekstremizma usred bijela dana- rekao je, pokazujući na državne dužnosnike koji su usporedili nošenje žute zvijezde, koju su morali nositi Židovi za vrijeme Drugog svjetskog rata, sa mjerama u borbi protiv Covida- 19.

- Što ste mislili kakav će to utjecaj imati? To je ohrabrilo mržnju koju sada vidimo- dodao je na kraju.

Spomenik u Boiseu jedini je spomenik u SAD- u posvećen Anni Frank. Ona je, zajedno sa svojom obitelji, provela 761 dan skrivajući se od Nacista u Amsterdamu. Nakon što su ih otkrili poslana je u Bergen- Belsen koncentracijski kamp, gdje je umrla kao petnaestogodišnjakinja.

Njezin svjetski poznat dnevnik objavio je njezin otac 1947. godine.

Najčitaniji članci