Obavijesti

News

Komentari 0

Napali memorijal Anne Frank za vrijeme Hanukke: 'Nećemo tolerirati ovakvo ponašanje'

Napali memorijal Anne Frank za vrijeme Hanukke: 'Nećemo tolerirati ovakvo ponašanje'
1

Antisemitski napad na memorijal Anne Frank snažno su osudili gradonačelnica i policijska uprava, a ističu da takvo ponašanje može biti povezano sa nedavnom usporedbom žute zvijezde i Covid- 19 mjera

VIDEO

U blizini spomenika Anne Frank, u parku u Idahu, za vrijeme vikenda osvanuli su antisemitski grafiti, a to je već drugi put u periodu od godinu dana da se takve poruke pojavljuju na tom mjestu. Posljednji primjer pronašli su u blizini rijeke Boise, na zadnju subotu Hanukke, otkrio je šef policije Ryan Lee.

- U kontaktu smo s vođama židovskih zajednica kako bismo im dali do znanja da nećemo tolerirati takvo grozno ponašanje puno mržnje u našem gradu- rekao je.

Policijska uprava izjavila je da su grafite brzo uklonili.

Tunel u blizini spomenika Anne Frank u Boiseu, Idaho, nakon uklanjanja grafita

- Antisemitske poruke sadržane u grafitima duž Zelenog pojasa stavljaju doslovnu i figurativnu mrlju na našu zajednicu- podijelila je gradonačelnica Lauren McLean na svojem Twitter profilu- Ovo nećemo tolerirati. Policijski glasnogovornik nije podijelio informaciju o osumnjičenima.

Memorijal, edukativni park u centru Boisea osnovan je 2002. godine, a njime upravlja Wassmuth centar za ljudska prava. Prošle godine su ga oskvrnavili s naljepnicama svastike na kojima je stajao natpis "Mi smo svugdje".

Dan Prizing, izvršni direktor centra, rekao je za NBC da su "kukavičke izjave" dio napada napravljenog "pod okriljem mraka".

- Ono što me još više uznemiruje jest tetošenje ekstremizma usred bijela dana- rekao je, pokazujući na državne dužnosnike koji su usporedili nošenje žute zvijezde, koju su morali nositi Židovi za vrijeme Drugog svjetskog rata, sa mjerama u borbi protiv Covida- 19.

- Što ste mislili kakav će to utjecaj imati? To je ohrabrilo mržnju koju sada vidimo- dodao je na kraju.

Spomenik u Boiseu jedini je spomenik u SAD- u posvećen Anni Frank. Ona je, zajedno sa svojom obitelji, provela 761 dan skrivajući se od Nacista u Amsterdamu. Nakon što su ih otkrili poslana je u Bergen- Belsen koncentracijski kamp, gdje je umrla kao petnaestogodišnjakinja.

Njezin svjetski poznat dnevnik objavio je njezin otac 1947. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a