Obavijesti

News

Komentari 101

Napali sestre i liječnike: 'Morat ćemo zaključavati bolnicu'

Napali sestre i liječnike: 'Morat ćemo zaključavati bolnicu'
1

Gospodin je umro u terminalnoj fazi maligne bolesti, od karcinoma pluća. Obitelj to nije mogla prihvatiti i postali su jako agresivni te su počeli razbijati neke stvari, rekao je ranije pulmolog dr. Jakopović

VIDEO

U zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac je u petak prijepodne obitelj preminulog pacijenta napalo medicinsko osoblje i porazbijalo kliniku. U naguravanju je jedna medicinska sestra pala i morala je na obradu. 

Policija je privela sedmero ljudi, od kojih je dvoje maloljetno. 

- Muškarac je preminuo od terminalnog karcinoma, na što je obitelj reagirala verbalno vrlo agresivno. Prijetili su osoblju koje, jasno, nije krivo jer je medicinski učinjeno sve što se moglo. Krajnje neprimjeren, vrlo agresivan i ružan čin. Razbili su jedna staklena vrata, no nije problem u vratima, nego u samoj reakciji jer, ako prijetiš ljudima koji rade svoj posao, onda to prelazi svaku mjeru - rekao je ravnatelj bolnice, akademik Miroslav Samaržija. 

Liječnik u šoku: 'Gađali su me čašom i svima prijetili smrću...'
Liječnik u šoku: 'Gađali su me čašom i svima prijetili smrću...'

Prema Kaznenom zakonu, privedenima prijeti zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina jer se napad na liječnike, odnosno zdravstvene radnike, odnedavno tretira kao napad na službenu osobu, javlja Večernji list. 

O slučaju fizičkog nasrtanja na djelatnike u zagrebačkoj klinici Jordanovac u Dnevniku Nove TV govorio je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb.

- Morat ćemo zaključavati bolnicu, ljudi se iživljavaju nad nama - rekao je Novak. 

Liječnička komora i Komora medicinskih sestara: 'Oštro osuđujemo napad' 

Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije su osudile fizički napad na liječnike, medicinske sestre i drugo zdravstvene djelatnike u petak ujutro u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

V.d. predsjednika HLK-a Krešimir Luetić istaknuo je kako je neprihvatljiv bilo koji oblik nasilja prema liječnicima, bez obzira je li riječ o fizičkim ili verbalnim prijetnjama i od koga dolaze, te je zatražio odgovarajuće postupanje nadležnih institucija.

Predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec apelirala je na poslodavce da u zdravstvenim ustanovama osiguraju odgovarajuće mjere osiguranja kako bi se medicinskim sestrama te drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, osigurala nužna razina sigurnosti na radnom mjestu“.

Napadi na liječnike i drugo zdravstveno osoblje ne samo što nanose štetu napadnutima već kao posljedicu imaju i ugrožavanje pružanja zdravstvene zaštite pacijentima, ističe se u priopćenju HLK-a. Podsjećaju na istraživanje iz 2016. koje je pokazalo da je čak 93 posto anketiranih liječnika doživjelo na poslu neki oblik nasilja, od kojih je petina doživjela fizičko nasilje.

Također, istraživanja HKMS iz 2018. godine pokazuje da je 89 posto medicinskih sestara doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu, a 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini.

Istraživanje je pokazalo i da više od pola zdravstvenih ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24, dok 9 posto ima ovu službu samo tijekom noći.

„Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno, a kako su medicinske sestre prve u kontaktu s pacijentima, prve su i izložene njihovom nezadovoljstvu i agresiji. Komora medicinskih sestara kontinuirano ukazuje na ovaj ogroman problem i nužnost njegovog sustavnog rješavanja“, naglasila je predsjednica HKMS-a Slava Šepec.

Hrvatska komora medicinskih sestara tražila je da su u izmjenama Kaznenog zakona napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu.

„Nadamo se da će se poslodavci pokrenuti i učiniti što je potrebno kako bi se spriječilo da ubuduće uopće dođe do ovakvih situacija u zdravstvenim ustanovama“, rekla je Šepec.

 U petak prijepodne obitelj pacijenta koji je umro od karcinoma pluća u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, napala je liječnike i medicinske sestre i razbijala stvari na Odjelu Klinike.

"Gospodin je umro u terminalnoj fazi maligne bolesti, od karcinoma pluća. Obitelj to nije mogla prihvatiti i postali su jako agresivni te su počeli razbijati neke stvari. Napali su liječnike i medicinske sestre i bili smo prisiljeni pozvati policiju",  izjavio je ranije danas Hini pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, dr. Marko Jakopović.

Sindikat KBC-a Zagreb traži hitno postupanje zakonodavca i nadležnih 

Sindikat Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb u petak navečer je najoštrije osudio najnoviji fizički napad na liječnike i medicinske sestre zagrebačke Klinike za plućne bolesti Jordanovac, i zatražio je hitno postupanje zakonodavca i nadležnih institucija zbog tog teškog incidenta.

U petak prijepodne obitelj pacijenta koji je umro od karcinoma pluća u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, napala je liječnike i medicinske sestre i razbijala stvari na Odjelu Klinike. Zagrebačka policija izvijestila je da su policajci upućeni u bolnicu na Jordanovcu nakon što su oko 10,15 sati dobili dojavu zaposlenika Klinike da više osoba stvara nered i napada medicinsko osoblje. Na mjestu događaja morali su uporabiti sredstva prisile. Policija je na kriminalističko istraživanje privela ukupno sedam osoba, uključujući dvije maloljetne osobe i muškarca koji je prvotno pobjegao s mjesta napada.

Iz Sindikata KBC-a Zagreb večeras su u javnom priopćenju zatražili hitno reagiranje zakonodavca u postupku izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojim bi se napad na sve zaposlenike unutar zdravstvenog sustava okarakterizirao kao „napad na službenu osobu“, bez obzira da li se ovdje radi o zdravstvenom ili nezdravstvenom osoblju koje radi u sustavu zdravstva ili pak u sustavu socijalne skrbi.

"Ovakvi i slični incidenti su svakodnevni i šutnja administracije Ministarstva zdravstva i Ministarstva pravosuđa mora ovim prestati. Apeliramo na sve mjerodavne institucije da se napokon probude i ovakve incidente prepoznaju kao 'hitni klinički pokazatelj' koji iziskuje hitnu intervenciju u cjelokupnom zdravstvenom sustavu", istaknula je predsjednica Sindikata KBC-a Zagreb Tanja Leontić.
"Od Vlade RH i nadležnog Ministarstva zdravstva tražimo hitnu reformu politike zapošljavanja u smislu povećanja broja izvršitelja, ali i ukidanja ograničenja istom, a kako bi se mjere zaštite osoba i imovine podigle na još višu razinu od postojeće uz specijaliziranu informatičku podršku i kontinuiran 24-tni nadzor službi unutar ustanove, osobito onih prostora u kojima su ovakvi incidenti učestali", dodala je Leontić.

Također Sindikat KBC-a Zagreb traži da se osigura kontinuirana psihološka pomoć, edukacija i podrška svim zaposlenicima  poslodavca kroz organizirane programe prevencije stresa, osobito nakon izloženosti ovakvim  neugodnim i šokantnim događajima.
"I na kraju, želimo pohvaliti sve zaposlenike Klinike za plućne bolesti Jordanovac koji su danas stručno i profesionalno odreagirali u nastaloj situaciji, poduzeli sve mjere zaštite i sigurnosti osoba i imovine i time pokazali da posjeduju dostojnu razinu profesionalnosti i stručnosti koju iziskuje ovakva situacija", istaknula je predsjednica Sindikata Tanja Leontić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke