Obavijesti

News

Komentari 182

Napetost na vrhuncu: Napad SAD-a na Siriju je neizbježan?

Napetost na vrhuncu: Napad SAD-a na Siriju je neizbježan?
6

Iako Rusija upozorava Zapad da bi napad bio nezakonit, SAD je sve bliže takvom scenariju. Naime, čini se da je Assad doista upotrijebio nervni plin nad civilima

VIDEO

Američki State Department odgodio je sastanak visokih ruskih i američkih diplomata o Siriji koji se u srijedu trebao održati u Den Haagu. 

Sastanak se trebao baviti planovima za održavanje međunarodne mirovne konferencije o Siriji. Moskva je izrazila žaljenje zbog odgode, javlja Reuters

State Department je priopćio da je sastanak odgođen zbog 'konzultacija koje su u tijeku oko odgovarajućeg odgovora na napad kemijskim oružjem u Siriji 21. kolovoza'. 

- Surađivat ćemo s našim ruskim partnerima kako bismo dogovorili novi termin sastanka -, stoji u priopćenju i dodaje da je napad kemijskim oružjem pokazao potrebu za 'sveobuhvatnim i trajnim političkim rješenjem' kojim bi se okončalo krvoproliće. 

Obama traži primjerenu reakciju, odluke još nema

Stajališta Rusije i Zapada u vezi sa Sirijom i dalje su potpuno različita. 

SAD smatra kako je kemijsko oružje sigurno korišteno u Siriji te sigurno upotrijebio sirijski režim. 

Predsjednik Barack Obama, kaže njegov glasnogovornik, proučava koji je primjeren odgovor na uporabu kemijskog oružja, no odluku još nije donio. Američki državni tajnik John Kerry optužio je sirijsku vladu za pokušaj prikrivanja i najavio da se SAD bliži mogućoj vojnoj intervenciji. 

Rusija: Svaki napad bez dozvole UN-a bio bi nezakonit

Istovremeno, ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom je razgovoru britanskom premijeru Davidu Cameronu rekao kako još nema dokaza da je sirijski režim uporabio kemijsko oružje, a Sergej Lavrov,  ruski ministar vanjskih poslova, upozorava Zapad da bi svaka vojna intervencija bez dopuštenja UN-a bila nezakonita, te podsjeća na teške posljedice intervencija u Iraku i Libiji, prenosi HRT

Inspektori UN-a na terenu traže dokaze

Stručnjaci UN-a za kemijsko oružje ispitali su žrtve prošlotjednog napada otrovnim plinom u četvrti Damaska pod nadzorom pobunjenika i uzeli im uzorke krvi, nakon što su i sami inspektori preživjeli snajperski napad na konvoj. UN je priopćio da je, unatoč tome što je prošlo dosta vremena, još moguće prikupiti dokaze kako bi se utvrdio napad kemijskim oružjem.

S. Koreja je Assadu slala gas maske?

U međuvremenu pojavljuje se sve više informacija kako je iza napada kemijskim oružjem zaista stoji Assad. Naime, kako prenosi AFP, još početkom travnja Turci su zaustavili brod pod libijskom zastavom koji je krenuo iz Sjeverne Koreje i koji je bio pun oružja, ali i gas maski, za koje se vjeruje da su bili namijenjeni Assadovim vojnicima. Teret je trebao biti iskrcan u Turskoj te kopnenim putem biti prevezen u Siriju. Turci su uhitili kapetana koji je priznao da su teret ukrcali u Sjevernoj Koreji i da je bio namijenjen Siriji. 

Izraelska tajna služba: Iza napada kemijskim oružjem stoji Assad 

Nedavno je i njemački Focus objavio kako sve više dokaza upućuje na to da je Assadov režim upotrijebio nervni plin nad civilima. Prema Focusu, izraelska tajna služba može povezati napad plinom s Basharom al-Assadom. Naime, izraelski agenti presreli su komunikaciju između sirijskih vojnika tijekom napada, a bivši Mosadov agent rekao je Focusu da analize jasno pokazuju da su zločin počinile Assadove snage.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...