Obavijesti

News

Komentari 0

Napisali smo knjigu o velikim tajnama mora na tri jezika...

Napisali smo knjigu o velikim tajnama mora na tri jezika...
3

čenici pulske škole Vidikovac objavili su priče o Jadranskom moru na talijanskom, engleskom i hrvatskom. Pulski đaci su sve iznenadili svojim književnim prvijencem

VIDEO

Moja priča je o srdeli koja je išla u školu Ribe Ribić, stalno trenirala tenis i pobijedila na natjecanju.
Otkrio nam je to učenik 3. razreda Vito Fili. On je zajedno s đacima pulske Osnovne škole Vidikovac napisao knjigu na tri jezika o tajnama Jadranskog mora. Knjiga koja se zove “Tajne mora” tiskana je na hrvatskom, talijanskom i engleskom.

- Knjiga koju su osmislili učenici trećih i četvrtih razreda uz pomoć svojih nastavnika uvelike će nam pomoći na nastavi kako hrvatskog, tako i talijanskog te engleskog jezika. Sadrži puno elemenata potrebnih za nastavni proces - rekao je Predrag Dukić, ravnatelj OŠ Vidikovac. Dodaje da je ponosan na svoje učenike i njihovu razigranu maštu. Učenici nižih razreda napisali su zanimljive priče, a potom su učenici 7. i 8. razreda upotrijebili svoje znanje koje su stekli kroz godine školovanja te su knjigu preveli i na dva strana jezika, uz potporu profesora. Iako je to trebala biti “samo” zanimljiva slikovnica, ona je, kažu u školi, sa svoje 64 stranice prerasla u pravu uzbudljivu knjigu, prepunu pojmova i zabavnih te poučnih priča. Tiskana je u 50 primjeraka, a osmišljena je u sklopu školskog zavičajnog projekta “Pula - jedrimo kroz vrijeme”.

- Izabrala sam tri razreda i animirala učenike da se sami grupiraju u skupine te napišu morske priče iz svoje mašte, što su vrlo rado prihvatili. U projekt su se uključile Andreina Palaziol, nastavnica talijanskog jezika i Jelena Gugić, nastavnica engleskog i hrvatskog jezika. U tiskanju nam je pomogao roditelj jednog učenika. Knjiga ima 30 morskih priča, od kojih je trećina na engleskom, trećina na talijanskom i trećina na hrvatskom jeziku. Učenici 3. i 4. razreda su također zanimljivim ilustracijama obogatili knjigu koja je oduševila sve učenike i profesore. Cilj projekta je da učenici na zabavan način usvoje što više izraza i riječi iz morskog svijeta, i to na stranom jeziku koji uče - rekla nam je Tanja Jovanović-Pap, nositeljica ovoga projekta. Tako se u knjizi može, uz strane jezike, naučiti i ponešto o istarskom narječju. Glavni likovi knjige su orade, škarpine, glavoči, ježevi, lignje, rakovi i srdele.

- Važno je djeci omogućiti da se izraze, da upotrijebe svoju maštu i stvaraju, jer tako najbolje usvajaju znanja i vještine. Knjiga će svakako poslužiti djeci kao materijal za nastavu koji im je blizak i oni to jedva čekaju. Na ovakav način nastojimo naše učenike uključiti u sve projekte, a ne nedostaje ni suradnje s roditeljima, pa dobar rezultat ne može izostati - kaže ravnatelj. Učenik Vito, koji je sa svojim kolegama radio priču “Teniski turnir na Jadranu”, kaže kako mu nije bilo teško pisati te da je uživao i knjigu pročitao u jednom dahu. Učenica Eleonora Lenić, učenica 3. razreda koja je kroz svoju ekopriču o opasnostima u moru nastojala upozoriti na razna onečišćenja, kaže da je jako zadovoljna.

Đaci sami drže i predavanja

Učenici također drže predavanja na kojima svoje kolege upoznaju s prošlošću Pule i važnošću brodova u povijesti. Bio je to zanimljiv vremeplov tijekom kojega su đaci na razumljiv način pričajući o brodogradnji zapravo prošli slikom i riječju kroz sve važne etape razvoja grada Pule od Argonauta pa do danas, objašnjavaju nam u školi.     






   

    

Prijavite se na naš newsletter!


* obavezno polje


    
    


    
    


    
    


    Spol  *

   





    Ja sam:
   








    

        
        
    
   
   

   

   




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu