Obavijesti

News

Komentari 77

Naplatili sve: Dugovao sam 35 kuna, 'sjeli' su na 2,5 milijuna

Naplatili sve: Dugovao sam 35 kuna, 'sjeli' su na 2,5 milijuna
4

Ne možemo iznositi detalje poslovnog odnosa s klijentom, ali pismeno i usmeno smo ga obavijestili o obvezama i više puta pokušali problem riješiti dogovorom, kažu u banci

VIDEO

Ne znam kako je nastalo dugovanje od 35 kuna, ali zbog njega je banka raskinula ugovor o kreditu i traži da odmah uplatim 2,5 milijuna kuna, kaže Ivica Puhalović (46), vlasnik tvrtke Puhalović za proizvodnju namještaja u Kožinu kraj Zadra.

Pet milijuna kuna kredita podigao je za gradnju hale i kupnju strojeva. Vratio je, kaže, 2,5 milijuna kuna, a 2014. godine počeli su problemi.

- Uredno smo otplaćivali kredit, a banka ga je proglasila dospjelim zbog tih neplaćenih 35 kuna kamata. S ovrhom su čekali tri godine i pribrajali zakonske zatezne kamate. Sad potražuju oko 4,5 milijuna - navodi Puhalović i dodaje kako su ga pozvali u banku 2014. da mu to kažu, a tek potom dobio je pisanu obavijest o raskidu ugovora.

- U ugovoru stoji da se može raskinuti ako nismo likvidni. Rate smo redovito uplaćivali i ne znam kako je banka procijenila da kredit nećemo moći vratiti - objašnjava Puhalović.

Surađivali su 30 godina

Tvrtka je bila komitent banke 30 godina. Kroz to vrijeme zvala se Komercijalna, Dalmatinska pa Nova banka.

- Da smo nastavili otplaćivati kredit, sljedeće godine bismo ga otplatili. Pod hipoteku smo stavili obiteljsku kuću, građevinsko zemljište te halu od 900 kvadrata sa strojevima. Te su nekretnine prije legalizacije procijenili na milijun eura, a nakon nje vrijede i dvostruko više. Možda nam zbog toga nisu reprogramirali kredit - razmišlja Puhalović, kojem je i supruga tada dobila otkaz, pa su im nastupili crni dani.

Banku su tužili. Puhalović kaže da će dokazati ljudima kako je tvrtka živa i da može dalje, unatoč teškoćama.

- Ako sam s 30 godina s bratom stvorio firmu koja je preživjela recesiju, još ću bolje s 46, samo da riješimo ovaj balast - kaže obrtnik.

U OTP banci kažu da ne smiju iznositi detalje poslovnog odnosa zbog obveze čuvanja poslovne i bankarske tajne.

- Možemo samo reći da smo klijenta usmeno i pismeno obavijestili o obvezama i više puta razgovarali s njim kako bismo postigli dogovor - rekla je Danijela Omelić iz OTP banke.

Zbog tužbe nema nagodbe?

U udruzi Splitski potrošač kažu kako tužba protiv banke otežava mirno rješenje spora.

- Ako klijent ne plati tri rate, banka može raskinuti ugovor i ostatak duga odmah naplatiti. Ako novca nema, može aktivirati hipoteku. Banka šalje obavijest ako uplate kasne, pa u slučaju poteškoća treba pismeno zatražiti refinanciranje kredita. Ako banka odbije, mora pisano obrazložiti zašto. I sad predlažem da pokuša dogovoriti s bankom obročnu otplatu duga uz otpis zateznih kamata. Ako može plaćati, jer je naveo da tvrtka od 2015. ne radi - objasnila je Iskra Maras, savjetnica za financije Udruge Splitski potrošač.

Prazna hala: Otkaz umjesto božićnice

Bio sam šef radnicima, ali ne i gazda. Ulagali smo u njih, educirali ih pa poslali na ulicu, uoči Božića 2015. umjesto da im podijelimo nagrade za blagdane, priča poduzetnik koji je s bratom naslijedio očev obrt otvoren još 1986. Bila je to mala stolarska radionica, a izrasla je u tvrtku sa 17 zaposlenih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu