Obavijesti

News

Komentari 129

Napušemo li balon i prihvatimo sve zahtjeve on će eksplodirati

Napušemo li balon i prihvatimo sve zahtjeve on će eksplodirati

Premijer Plenković nakon saborskog aktualca nije želio odgovoriti na pitanje ostaje li ili odlazi resorna ministrica Blaženka Divjak kao ni koji je scenarij ako učitelji odbiju najnoviju vladinu ponudu.

VIDEO

Premijer Andrej Plenković nije želio odgovoriti na pitanje kakav mu je scenarij, ako učitelji na referendumu odbiju vladinu ponudu za prekid štrajka. Dok s terena stižu odbijenice učitelja, premijer apelira da shvate što je na stolu. Naveo je da se razgovori sa sindikatima nastavljaju, ali i napomenuo da oni traju cijelo vrijeme.  Nije odgovorio na pitanje ostaje li ili odlazi ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nego je poručio: 

- Ona je bila u pripremama sastanka. Razgovarat ćemo - rekao je. 

No, ne slaže se s njenim tvrdnjama da je u ovim pregovorima riječ o političkim igrama premijera sa sindikatima.

- Nema političkih igara, nego odgovornost Vlade da gleda cjelinu – poručio je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na ponovljeno pitanje je li njezina ostavka na stolu, premijer je novinarima poručio da su zaljubljeni u ministricu Divjak kada ju toliko puta spominje.

Plenković i dalje očekuje da bi učenici u petak mogli sjesti u školske klupe, a na pitanje hoće li im platiti štrajk uzvratio je: 

- Pustimo sada sindikate da obave svoje interne procedure. To je bio naš dogovor i ja ga poštujem - kazao je.

Prosvjetari: Ponuda je ljigava, slike govore više od 1000 riječi
Prosvjetari: Ponuda je ljigava, slike govore više od 1000 riječi

Na pitanje je li zabrana štrajka opcija, Plenković je odgovorio kako se o tome sada ne razgovara.

Podsjetio je na početak razgovora te ponovio kako su nakon što su sagledali sve odlučili povećavati životni standard naših sugrađana. 

- Kako da to napravimo? Kada smo razgovarali o 3x2 bilo je na knap. Donijeli smo političku odluku i odustali od smanjenja stope PDV-a. Radim korak nazad i odustajemo od smanjenja PDV-a s 25 na 24 posto - kazao je. 

Ponuda Vlade koja bi u ovom mandatu za učitelje došli do povećanja plaće od ukupno 23,1 posto. 

- Mislim da je to znak uvažavanja i respekta prema svima koji rade u obrazovnom sustavu bez obzira jesu li nastavno osoblje ili ne. Moramo se izvući iz iracionalnog u racionalno. Ovo je paket - poručio je Plenković. 

Podsjetio je da Vlada nudi učiteljima rast osnovice za 6,12 posto, plus 4 posto dodataka, plus jedan posto kao osigurač, plus izrada zajednički nove uredbe, božićnica, regres, dar za djecu i povećani iznosi za otpremnine.

- To su enormni iskoraci - ustvrdio je.

'Više nema Divjak, uskoro neće biti vas. Sprema vam se bunt'
'Više nema Divjak, uskoro neće biti vas. Sprema vam se bunt'

Ponovio je da racionalnom i konzistentnom politikom želi riješiti pitanje plaća, jer usvajanjem zahtjeva jednih doći će neki drugi sa svojim prijedlozima. 

- Netko mora imati širu odgovornost za funkcioniranje Vlade i za ostanak u okviru načela 'trošimo koliko zarađujemo'. Ne možemo više. Ako mi napušemo balon i prihvatimo baš sve zahtjeve svih sve će eksplodirati. Prolit ćemo sve mlijeko koje smo kupili ove tri godine. Neće biti više ni investicijskog rejtinga ni zdravog gospodarskog rasta. Mi ne smijemo ponoviti ekonomske i političke pogreške ranijih Vlada, to je naša odgovornost - rekao je. 

Ponovio je kako je za Vladu bitno da djeca idu u školu, a da nastavnici imaju veće plaće. 

- Je li bolje nula ili 10,4 posto do iduće godine? Mi smo prijatelj zaposlenika, ne neprijatelj  - ustvrdio je premijer. 

Premijer je još jednom odbacio tumačenja da mjesec i pol dana ignorira učitelje te da se u pregovore uključio tek kada je situacija eskalirala. Podsjetio je da je primio sindikate nakon prvog prosvjeda, a u pregovore se sad uključio na svoju inicijativu, a ne pod bilo kakvim ultimatumom.

- Nije stvar otišla predaleko nego pokušavamo razumnom, konzistentnom, racionalnom politikom riješiti problem jer kada zatvorimo jedan sektor, odmah dolazi drugi - ponovio je.

Ni u izjavi ispred sabornice nije propustio spomenuti SDP-ovu Vladu, koja je ponavlja, ukidala božićnice, regres, dnevnice, smanjivali koeficijente i dodatke.  Napomenuo e kako su mu sindikati na sastanku u utorak navečer rekli kako se nadaju da ne želi ići stopama SDP-a.

- Ova Vlada cijelo vrijeme vodi trezvenu, racionalnu, razumnu politiku koja se svodi na promijenimo trendove koje smo naslijedili, a to su zaduživanje, mi kažemo ne, hoćemo zdravi rast, trošiti koliko zarađujemo - ustvrdio je premijer. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1