Obavijesti

News

Komentari 4

‘Nas 24 smo se ošišale da pomognemo bolesnoj djeci’

‘Nas 24 smo se ošišale da pomognemo bolesnoj djeci’
4

Uključile se i učiteljice: Učenice sedmog razreda iz Požege skratile su kosu kako bi se od njih napravile vlasulje za mališane oboljele od malignih bolesti

VIDEO

Učenice Katoličke osnovne škole u Požegi donirale su kosu za izradu vlasulja za djecu oboljelu od malignih bolesti. Njih 24 ošišale su po najmanje 20 centimetara kose te je donirale udruzi Kosa ljubavi.
Ideja o kolektivnom šišanju potekla je od Rafele Jakobović (13). Učenica sedmog razreda prvi put je u životu svoju dugu kosu ošišala na kratko.
– Sretna sam što sam i druge djevojčice u školi potaknula da se priključe humanitarnoj akciji. Sad imam novu i još ljepšu frizuru, a moja kosa će usrećiti djecu kojoj je to potrebno – rekla je Rafela.
Akciji se odazvala i njezina prijateljica Dora Marija Marić (13).
– Nalazimo se u korizmi i trebale smo učiniti neko dobro djelo. Šišanje za pomoć bolesnoj djeci je upravo to, i opet ću se ošišati kad će im trebati. Ovo je samo malo odricanje. Meni će kosa brzo narasti, a ovako sam nekoga usrećila – ispričala nam je Dora.
Uz 24 učenice, šišanju su se pridružile i dvije učiteljice. Jedna od njih je Lucija Lucić, koju su same djevojčice pozvale da im se priključi, na što je odmah pristala.
Od travnja prošle godine do danas diljem Hrvatske prikupljeno je više od 5000 donacija te su od njih izradili devet vlasulja. Do kraja travnja bolesnoj djeci predat će se još četiri nove vlasulje.
Projekt Kosa ljubavi pokrenuli smo s ciljem prikupljanja kose za osobe oboljele od malignih i autoimunih bolesti, a posebno djece. Uskoro ćemo prestati s primanjem donacija jer smo prikupili uzorke za izradu 300 vlasulja. Nažalost, u Hrvatskoj se samo četiri osobe bave ovim poslom. Svaka donirana kosa ima svoj donatorski broj i obavezno objavljujemo čija kosa je iskorištena u kojoj vlasulji – potvrdila je Biljana Bjelac-Poznić iz udruge Kosa ljubavi.
U akciji darivanja kose sudjelovale su učenice šestih i sedmih razreda te tri gimnazijalke.
Kosa se dosad skupljala u Splitu, Zadru, Lipiku, Kaptolu i nekoliko drugih mjesta diljem Hrvatske, a kako ističu u udruzi, akcijama su se uvijek najviše odazivala djeca.
Cijena izrade jedne vlasulje je oko 5000 kuna, a za izradu je potrebno oko 110 sati. Da bi netko donirao kosu, ona mora biti dugačka barem 20 centimetara.
Može biti i obojena, ali mora biti oprana i suha te ne smije biti previše oštećena. Kosa se prije šišanja može svezati i u rep, repiće ili pletenicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi