Obavijesti

News

Komentari 28

'Naš dida Andro (104) jači je i od španjolske gripe i korone...'

'Naš dida Andro (104) jači je i od španjolske gripe i korone...'
1

Najstariji građanin najstarijeg grada u Hrvatskoj, Starog Grada na Hvaru, preživio je od Prvog svjetskog rata preko “španjole” do korone! Sa svoje 104 godine Andro je vitalan, super-bistar: još krpa mreže i igra trešetu

VIDEO

Proslavija je dida rođendan po svojim željama, zabava je bila u kućici na Vorhu, predjelu iznad Selaca gdje je rođen, s ekipom s kojom se inače druži i izlazi. Zaigrali su na karte, bila je torta i pokloni, sve kako spada - zadovoljno prepričava Sandro Petrić kako je protekla nedjelja, dan u kojem je Andro Petrić Muse proslavio svoj 104. rođendan!

Najstariji građanin najstarijeg grada u Hrvatskoj, Staroga Grada, preživio je doslovno sve – od Prvog svjetskog rata preko “španjole” do korone! I nikakvog straha nema od ove najnovije pošasti, piše Faros News.

Rodbina nam kaže kako mu najteže padaju mjere zabrane okupljanja, ova karantena. Jer kada netko doživi tolike godine po svome, teško je odviknuti se od zabave koja mu je bila najdraža: baciti na karte, na trešetu u šestero, u omiljenom kafiću. A Krešimir Zelić, rodom iz Zagreba, no već pet godina Starograjanin, svjedočio nam je o tome kako barba Andro “uništava” upola mlađe protivnike na kartama...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Doista je nevjerojatno koliko je vitalan, super bistar. Kad su dolazili iz Hrvatskog povijesnog instituta pa im je govorio o trojici mladića iz Selaca koji su se išli boriti protiv nacista, sve im je ispričao, ali se iznervirao zbog jedne jedine stvari. Od svega se nije mogao sjetiti samo nadimka jednog od te trojice! A prošle godine mu je štap zapeo u one rešetke od odvodnje, pao je ali srećom mu ništa ozbiljnije nije bilo, ma kakav slomljeni kuk - kaže nam Krešo.

Zahvaljujući njegovom angažmanu i promociji Starog Grada preko Facebook stranice Hvarislandconcierge, ova lijepa priča, iako ne i jedina, proširila se van granica otoka.

FOTO: FAROS NEWS

Zdravlje šer Andreta (kako kažu fetivi otočani) odlično služi, potvrđuje nam unuk Sandro, jedan od njih 11. Slavljenik naime ima brojnu obitelj: u 71 godinu braka sa šerom Marijom, zakonitom koja je napunila 92 godine te je također odličnog zdravlja, ima četvero djece, unuke te 12 praunuka! I većina ih je ostala živjeti i raditi u Starom Gradu!

- Odličan je, malo ga sluh zeza, nije sad baš da može trčat', ali je inače jako zdrav. Prije nekoliko godina je operirao mrenu u Splitu, sve je prošlo u redu. Njegov doktor se tada pohvalio na svom profilu kako je operirao najstarijeg pacijenta ikada. Još puši, a kako voli čokolade, većina poklona je bila u tom stilu - govori Sandro Petrić, dok ga obitelj u pozadini upozorava na anegdote iz života prave ikone Starog Grada.


- Ima milijardu doživljaja, to najbolje zna njegovo društvo. Recimo još ode u lov, ali sada bez puške, no prije nekoliko godina je ubio zeca. Inače je pasionirani lovac i ribolovac, često je išao na pusta natjecanja iz gađanja. Uvijek je bio prvi, krcato medalja ima s raznih takmičenja. Bio je i prvi lovac na kune na ovim područjima, odmah nakon Drugog svjetskog rata. A na ribe, na more, išao je stalno. Još uvijek krpa lagano mriže, ruke i oči ga dobro služe.
Ribolov, lov i pčele, s time se šjor Andro Petrić Muse bavio cijeli život. Nikad nije ni pomislio napustiti rodni otok, osim ponekog “vijađa” na udaljenije pošte zbog ribolova ili gostovanja kod prijatelja lovaca. To je ukratko, uz naravno obitelj te društvo za bacit' na karte, recept za dugovječnost, vitalnost junaka naše priče.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti