Obavijesti

News

Komentari 20

'Nas dvojica jedini smo đaci i nemamo od koga prepisivati’

'Nas dvojica jedini smo đaci i nemamo od koga prepisivati’
3

Matej (10) i Marko (9) idu u četvrti i treći razred. Nakon što im u lipnju završi nastava, njihova škola u Sovskom Dolu zatvorit će se jer nema djece

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Otkad radim ovdje nikad nismo imali više od 12 učenika, i to je bilo tek kad sam počinjala raditi. Od tada se broj djece smanjuje iz godine u godinu, a sljedeće školske godine vrlo vjerojatno neće biti ni jedno dijete pa će se škola, prema svemu sudeći, morati zatvoriti.

Rekla nam je to učiteljica Blanka Ribar Čmelar (61) koja već 18 godina predaje u školi u Sovskom Dolu, nedaleko od Požege. Dodaje da je u školi inače uvijek bilo malo djevojčica, a posljednju učenicu imala je prije dvije godine. U Sovskom Dolu je najviše učenika 1972. godine kada su nastavu polazila 42 učenika .Njezina jedina dva učenika su Matej Poljaković (10) i Marko Vukić (9). Iako su svakog dana sami na nastavi i nemaju društvo s kojim bi se igrali pod odmorom, dječaci ističu kako su presretni metodama poučavanja učiteljice Blanke. Žalosti ih jedino to što će se uskoro morati rastati i krenuti u matičnu školu u Čaglinu. Škola u Sovskom Dolu najmanja je područna škola matične škole u Čaglinu. U čaglinsku školu ide oko 160 učenika od prvog do osmog razreda, a imaju i četiri područne škole u koje ide od dva do šest učenika.

– Odličan sam učenik, a sve zahvaljujući učiteljici. Obožavam povijest, engleski i matematiku iz koje sam ove godine bio na županijskom natjecanju i osvojio šesto mjesto. U slobodno vrijeme igram se, a volim pisati i ljubavne pjesme. Nisam baš sretan što u selu nema male djece pa se nakon škole nemamo s kime igrati – govori nam učenik Matej.

Kako kaže, želja mu je nakon što odraste postati profesionalni vojnik. Njegov prijatelj i jedini kolega u razredu Marko Vukić ne voli matematiku poput Mateja, ali zato najviše pozornosti pridaje prirodi i društvu. U matematici mu, tvrdi, često, osim učiteljice, pomaže i Matej koji mu pokazuje i objašnjava kako se pojedini matematički zadaci rješavaju.

– Iako smo samo nas dvojica na nastavi, nema popuštanja i prepisivanja na ispitima i na satu. Tu je naša učiteljica Blanka stroga i mi to poštujemo – kažu kroz smijeh veseli dječaci Matej i Marko.

Škola u Sovskom Dolu nema niti dječje igralište pa se učenici često s učiteljicom moraju snalaziti kad imaju odmore ili nastavu iz tjelesnog.

Učiteljica Blanka ističe kako je predivno raditi s malom grupom jer se svakom djetetu može individualno posvetiti. Dječaci su, kaže, znatiželjni i svestrani te brzo svladavaju gradivo, zbog čega su morali čak i proširivati postojeći nastavni plan.

– Tužna sam jer će se škola zatvoriti, ali to je očekivano jer selo izumire. Ovdje živi samo 80 stanovnika, ali djece nema niti će ih biti. Samo umirovljenici ostaju, a mladi odlaze trbuhom za kruhom. Nažalost, to je tako – kaže nam učiteljica Blanka.

Brine se što još ne zna gdje će raditi sljedeće školske godine ako se škola, sagrađena 1964. godine, trajno zatvori ove jeseni.

No ravnateljica matične škole Stjepan Radić u Čaglinu Slađana Švajda (31) otkrila nam je kako će je najvjerojatnije učiteljicu Blanku poslati u drugu područnu ili matičnu školu jer jedna od učiteljica koje tamo rade na jesen ide u mirovinu.

– Kolegica Blanka ne mora se bojati za posao jer će nam nedostajati nastavnog osoblja – zaključila je ravnateljica Slađana Švajda.

Učitelj engleskog dolazi čak iz 50 kilometara udaljenog Osijeka  

Osim učiteljice Blanke, dječacima svakog tjedna dolaze učitelj iz vjeronauka, te učitelji njemačkog i engleskog jezika.

– Dolaze im jednom na tjedan i s njima imaju blok sat. Učitelj engleskog im dolazi čak iz 50-ak kilometara udaljenog Osijeka, onaj iz njemačkog dolazi iz Trnave, a iz vjeronauka iz Jakšića - potvrdila nam je ravnateljica matične škole u Čaglinu.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi