Obavijesti

News

Komentari 556

Vijeće je odlučilo: Hrvatska će kupiti avione F-16 od Izraela

Vijeće je odlučilo: Hrvatska će kupiti avione F-16 od Izraela
9

Smatram da je ovaj odabir plod jedne odgovorne procedure uz punu svijest da je ovo dugoročna odluka za jačanje hrvatskih obrambenih snaga, rekao je Plenković...

VIDEO

Hrvatska treba kupiti 12 rabljenih borbenih aviona F-16 C/D Barak. Preporučilo je to u utorak navečer Vijeće za obranu na sjednici koje su sazvali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković. Konačnu odluku o kupnji zrakoplova donijet će Vlada na jednoj od idućih sjednica.

- Nakon duge i iscrpne rasprave o sve četiri ponude, prihvatili smo prijedlog Povjerenstva o najpovoljnijoj ponudi za nabavu borbenih aviona od Izraela. Odluka je donesena jednoglasno, razmotrili smo sve elemente, od financijskih aspekata do potreba Hrvatske. Vodili smo računa o nacionalnim interesima, našim potrebama, mogućnostima i razvoju Hrvatske, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako se slaže s predsjednicom. Zahvalio se stručnom timu Ministarstva obrane koji je proveo cijeli postupak javne nabave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vrlo smo detaljno analizirali sve aspekte ponuda, i tehničke i stručne i financijske i strateške i smatram da je ovaj odabir plod odgovorne procedure uz punu svijest da je ovo dugoročna odluka za jačanje hrvatskih obrambenih snaga i stvaranje novih sposobnosti hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Mislim da će Vlad ana temelju ovih preporuka Vijeća za obranu nastaviti proceduru i donijeti konačnu odluku, dodao je. 

Premijer je naglasio da će se zbog velikog interesa javnosti organizirat prezentacija za medije i javnost kako bi se objasnilo zašto je odabrana povoljnija ponuda.

- Ispitali smo sve detalje i smatramo da donosimo odgovornu odluku koja će na više od 30 godina osigurati sposobnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Avioni će koštati oko 500 milijuna dolara

Avioni stari 25 godina koštat će oko 500 milijuna dolara, a Hrvatska će ih kupiti 12. U ponudu ulaze avioni s naoružanjem, dva simulatora, borbena obuka pilota te garancija da iza cijelog posla stoji upravo država, odnosno Izrael. Najveći konkurent ovoj ponudi bila je švedska tvrtka SAAB, koja je ponudila nove avione za 700 milijuna eura, no u cijenu nije uključeno naoružanje. Drugi minus ponudi je što ponudu daje tvrtka, a ne država. Nakon preporuke Vijeća, Vlada mora donijeti službenu odluku i potpisati ugovor s ponuditeljem.

Krstičević: San nam je dobiti avione do 2020.

Uoči sjednice ministar obrane Damir Krstičević kratko se obratio novinarima i poručio da je sretan što se Vijeće za obranu sastaje nakon godinu dana, javio je Dnevnik.hr.

Hrvatska kupuje 12 aviona koji će koštati 500 milijuna dolara?
Hrvatska kupuje 12 aviona koji će koštati 500 milijuna dolara?

Na pitanje hoćemo li do 2020. stići primiti avione, Krstičević je poručio kako je to „naš san“.

- To je bitno jer Hrvatska će tada predsjedati Europskom unijom i slaviti 25 godina od Oluje. Mi želimo ostvariti taj san i zato se godinu dana bavimo tom problematika. 

'Ovo je jedan od najboljih aviona u toj klasi'

Da, točno je da to nije noviji avion, ali nije ni najstariji. Rumunjska je kupila od Portugala i dijelom od SAD-a još starije modele koji su stariji još nekih sedam godina od ovog modela.  Ovo je jedan od najboljih aviona u toj klasi, tome u prilog govore mnoge činjenice. Govorimo o polovnim avionima, starim 30 godina, točno, rekao je u utorak za RTL Direkt  zapovjednik prve eskadrile borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pukovnik Željko Ninić.
- Avion će biti NATO kompatibilan, opremljen ili spreman za opremanje. Pozvani smo na vježbu u Izrael. Isporuka predviđa dva aviona 2020. i simulator letenja, šest aviona 2021. i četiri aviona 2022. godine. I nije točna teza da će piloti koji će letjeti Baraka biti stariji od baraka, srećom imamo mlađih kolega dovoljno - rekao je Ninić. 

Mikac: Najbolja je izraelska ponuda

Stručnjak za nacionalnu sigurnost Robert Mikac rekao je kako je izraelska ponuda borbenih aviona najbolja.

- Ministarstvo obrane jasno je opredijeljeno koji zrakoplov želi kupiti. Stručna radna skupina, koja je radila zadnjih šest mjeseci na ovome pitanju, detaljno je analizirala sve četiri ponude. Kada se uzme sve u obzir, izraelska ponuda F-16 Barack je definitivno najbolja, rekao je Mikac u HRT-ovoj Temi dana.

-  U ostale tri ponude nemamo taj ponuđeni odnos države s državom. U ostalim ponudama trebali bismo dizati kredit kod komercijalnih banaka. Ako se odlučimo za izraelski model, izraelska država bi nas financirala s određenim počekom. Taj dug ne bi ulazio u naš javni dug države. Osim toga, dobivamo nešto što se ne može novcem kupiti. Dobivamo strateško partnerstvo na političkom i sigurnosnom aspektu s Izraelom. To nam svakako puno vrijedi, dodao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 556
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor