Obavijesti

News

Komentari 0

Naš posao može bez nas, no možemo li mi bez svog posla?

Naš posao može bez nas, no možemo li mi bez svog posla?

Kroz program Bildanje biznisa godinama uspijevam poduzetnike osloboditi njihovog posla, da mu više nisu robovi, da prilagode svoj posao životu, a ne više svoj cijeli život poslu

VIDEO

No, nekidan sam se pitala (za jednu klijenticu koja je odabrala da radimo individualno) hoću li ja to moći. Naime, ona je i sama već u nekoliko navrata vidjela da njezin posao/biznis može bez nje, no pravo pitanje je – može li ona bez njega? Hoćemo li to uspjeti postići? Obično mi poduzetnici prilaze s rečenicom i namjerom… neću više biti rob svog posla, dosta mi je biti Katica za sve, dosta mi je da ja radim svima njima (pritom misle na svoje zaposlenike) za njihove plaće, dosta mi je da ja ovdje (misleći na svoju firmu) radim najviše, hoću da posao funkcionira bez mene, hoću raditi manje i pametnije i imati bolje rezultate.

I, zaista, mogu ja njima bez problema i relativno brzo pomoći da posao funkcionira bez njih. Ono gdje nam treba malo duže vremena je da oni funkcioniraju bez posla.

O čemu se radi?

Obično krenemo s vrijednostima i vještinama. Prvo ih pitam: Ok, što sve znate, u čemu ste dobri? (dakle, krećemo od talenata, znanja, vještina, ono u čemu smo najbolji jer najjači smo kad smo svoji, zar ne) I drugo pitanje je: Što najviše volite raditi?

Ono u čemu baš, baš uživate, toliko da biste to radili i besplatno, ma ne, još bolje, u čemu toliko uživate da biste još i vi nekom platili samo da to možete raditi (to je meni npr. i moderiranje i pisanje, ali moderiranje baš najviše). 

Nakon toga pričamo o vrijednostima – do čega nam je najviše stalo, što nam je uistinu važno. Tu bude iznenađenja. Mislimo da nam je sloboda važna, a zapravo rad ispadne prva vrijednost, a u vlastiti posao smo krenuli zbog slobode.

Nekad to više i nije rad, nego radoholičarstvo do mjere da je vidljivo da bježimo u rad zbog x drugih problema i trauma u životu. I, kroz rad se dokazujemo i pokušavamo dobiti što nam je trebalo u djetinjstvu, a ostali smo uskraćeni, a to ćemo najbolje svi ostaviti svojim terapeutima.

Man,Sitting,Alone,In,Office,Late,At,Night,Watching,Computer

Kad idemo u promjenu - što sve možemo promijeniti?

Svoju okolinu, ponašanje, sposobnosti, uvjerenja i vrijednosti, identitet i naravno misiju i viziju. I tu dolazim do poante.

Naš identitet.

Za poduzetnike to znači – tko sam ja bez svog biznisa? Zato mnogi poduzetnici na kraju ni ne prodaju svoju firmu jer se suoče s najstrašnijim pitanjem ikad – što ću sad raditi kad ne moram raditi? Što ću onda dalje (raditi)? Uistinu, možemo li mi kao poduzetnici bez svog biznisa i koliko, u kojoj mjeri?

U životu je važna harmonija (namjerno ne koristim balans jer je % koliko nam svakom treba nešto na nama): BITI – RADITI – IMATI to su pravila igre zvane Život. Zato prvo moramo postati takva osoba koja ima puno više od života nego vlastiti posao. Zato je meni nakon prodaje prve firme glavni cilj postao KVALITETA ŽIVOTA.

Life-work,Balance,Concept,With,Woman,Take,It,Easy,Or,Resting

A kakva je to osoba koja može bez svog posla?

Pa ona kojoj identitet nije poduzetnik/ca i kojoj uspjeh nije jedini kriterij za sreću, nego npr. kvaliteta života, uživanje u životu. Takvoj osobi život je (puno) više od vlastitog posla. Iako je i dalje biti sam svoj gazda glavni čimbenik te iste sreće u životu (kažu istraživanja 81% ali ipak nije sve, još nam je tu 19% za druge stvari), ipak postoji više.

Postoji život izvan poduzetništva. I za poduzetnike. Znam, znam…. sve mi je jasno. 

Na svakom od nas je da istraži što i koliko.

Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva 24sata.

Dobar glas daleko se čuje! Oglašavajte se na 24sata i učinite pravu stvar za sebe i druge jer u sklopu akcije Ja, poduzetnik od svakog promo paketa prodanog tijekom veljače 20% prihoda uplaćujemo za pomoć stradalima u razornom potresu u Baniji. Više informacija potražite na web ponudi za članove, a za korištenje ponude javite se direktno na podrska.clanovima@glaspoduzetnika.hr
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naučite kako se nositi s burom emocija u poduzetništvu
VAŽNA LEKCIJA

Naučite kako se nositi s burom emocija u poduzetništvu

Da, postoji i tamna strana poduzetništva, itekako tamna – i pritom ne mislim na sivu ekonomiju, ilegalno poslovanje i slično. O njoj se rijetko, ako ikad, govori. Ja sam progovorila još 2018. u svojoj knjizi Najjači si kad si svoj

Pomoć na Baniju ide i kroz oglašavanje, zato iskoristi priliku za sebe i pomozi drugima
IZVRSNA PRILIKA

Pomoć na Baniju ide i kroz oglašavanje, zato iskoristi priliku za sebe i pomozi drugima

Nakon brojnih humanitarnih aktivnosti koje je Udruga Glas poduzetnika pokrenula kako bi pomogla stradaloj Sisačko-moslavačkoj županiji, Hrvoje Bujas najavljuje i važnu akciju u suradnji s 24sata. O čemu je riječ, doznajte u nastavku
UGP članovima omogućuje posebne promo pakete, a dio prihoda donirat će se Banovini
PRILIKA ZA PODUZETNIKE

UGP članovima omogućuje posebne promo pakete, a dio prihoda donirat će se Banovini

Cijene oglašavanja u Hrvatskoj često ne idu na ruku malim poduzetnicima - samo rijetki od njih mogu si priuštiti oglasni prostor u medijima, a ipak, zna se da bez reklame nema prodaje. No, i za to postoji rješenje!