News

Komentari 62

'Naše novinarstvo popravlja društvo. Nekad brže, nekad sporije, ali idemo naprijed'

'Naše novinarstvo popravlja društvo. Nekad brže, nekad sporije, ali idemo naprijed'

Domaća je politika licemjerna prema novinarima i medijima, istaknuo je Ivan Pandžić, primajući nagradu za hrvatskog novinara godine

Kad ću zaključiti da moji tekstovi ne mogu više ništa promijeniti, tad ću odustati. Ali uvjeren sam da dobro novinarstvo popravlja društvo i uklanja probleme. Nekad brže, nekad sporije, ali idemo naprijed. Ovim je riječima Ivan Pandžić, novinar 24sata, zaključio svoj govor primajući nagradu za novinara godine u Hrvatskom novinarskom društvu.

Licemjerje domaće politike

Pandžić je primio i nagradu za najboljeg istraživačkog novinara u zemlji, a ta su priznanja stigla nakon impresivne i dosad nezabilježene serije tekstova o političkoj korupciji. Govoreći o okolnostima u kojima danas rade i objavljuju hrvatski novinari, o političkom kontekstu u kojemu se mediji bore za istinu, Pandžić je posebno istaknuo licemjerje domaće politike: Pozivaju se na naše objave kad im idu u prilog ili kad se tiču političkih protivnika, a kad se dođe do njihovih vrata, onda su novinari ti ‘koji mute vodu’ ili objavljuju tračeve te se sve pokušava minorizirati i zataškati. Unatoč deklariranoj borbi protiv korupcije, uvjeren sam da takvo licemjerje i čuvanje ‘svojih’ generira niz nepravdi i ubija jednake prilike za sve u ovoj državi. Neovisni novinari koji neće zatvarati oči i gledati kroz prste zato moraju ostati kritički glas javnosti. U suprotnom, pilimo granu na kojoj sjedimo.

Denis Mahmutović još je jedan novinar 24sata koji je dobio prestižnu nagradu HND-a na svečanosti u Novinarskom domu. Nagrađen je za internetsko novinarstvo, za seriju reportaža iz izbjegličkih kampova u Grčkoj i Turskoj.

Sudbine migranata

Bio je Mahmutović jedini svjetski novinar u kaosu, kad se za njim zatrčao policajac u civilu, vičući mu da makne opremu i prijeteći mu pištoljem za pojasom. Njemu i Arminu Durgutu privremeno su oduzeti dokumenti, zaprijetili su im i protjerivanjem, primorali ih da brišu materijale, ali je Mahmutović unatoč tome uspijevao redovito na online platformama 24sata izvještavati o humanitarnoj krizi i kaosu golemih razmjera. Nekoliko je noći proveo na otvorenom s migrantima u gradu Edirne, među vatrama i šatorima, dok su nekoliko stotina metara od njega i fotoreportera Durguta odjekivali pucnjevi. U svom tom užasu prenio je i priče o ljudskim sudbinama, nesretnim obiteljima koje su zapele na rubu Grčke, izvještavao o različitim motivima i sudbinama ljudi koje je mnogo čitatelja u Hrvatskoj, nažalost, doživljavalo kao bezumnu osvajačku hordu. Bio je Mahmutović izložen pogibelji i na otoku Lezbosu, kad je svjedočio zapaljenoj školi za djecu migranata, kretao se otokom i noću, iako su lokalni radikali postavljali barikade na ceste, zaustavljali sumnjive automobile stranih novinara i volontera te ih premlaćivali.

Nagradu “Marija Jurić Zagorka” za pisano novinarstvo dobio je 2017. Hajrudin Merdanović, novinar 24sata za potresnu priču o čovjeku bez identiteta, za serijal tekstova o izgubljenom hrvatskom “kišnom čovjeku”.

Najčitaniji članci