News

Komentari 3

Nasilje na skupu desničarskog kandidata Zemmoura: Zgrabili ga za vrat, vikali da je rasist

Nasilje na skupu desničarskog kandidata Zemmoura: Zgrabili ga za vrat, vikali da je rasist

U odvojenom incidentu, do kojeg je došlo kada je Zemmour počeo govoriti, njegove pristaše su šakama i stolicama nasrnuli na manju skupinu prosvjednika koji su pokazali natpis na majicama 'Ne rasizmu'

Francuski tužitelj otvorio je u ponedjeljak istragu o nasilju na prvom predizbornom skupu desničarskog predsjedničkog kandidata Erica Zemmoura, pošto je jedan muškarac zgrabio Zemmoura za vrat, a njegovi protivnici napadnuti jer su ustali protiv rasizma.

Istraga će pokriti sve "nasilne incidente" na skupu, priopćio je tužitelj.

Kada se Zemmour na skupu u nedjelju kod Pariza probijao kroz mnoštvo do pozornice, muškarac ga je uhvatio za vrat prije nego što su ga svladali tjelohranitelji i predali policiji.

Zemmour, bivši novinar, lakše je ozlijeđen, ali je održao govor, objavio je njegov tim.

U odvojenom incidentu, do kojeg je došlo kada je Zemmour počeo govoriti, njegove pristaše su šakama i stolicama nasrnuli na manju skupinu prosvjednika koji su ustali sa svojih stolica i pokazali natpis na majicama "Ne rasizmu".

Jednoj mladoj ženi iz te skupine okrvavljeno je lice, a napade su prijavila i dvojica novinara.

Zemmour je u prošlosti bio osuđivan za poticanje na rasnu mržnju.

Kandidat krajnje desnice na predsjedničkim izborima, Zemmour je u nedjelju pozvao pristaše da "promijene tijek povijesti" i pođu u "ponovno osvajanje" Francuske.

Protesters are dragged out of a rally for French far-right presidential candidate Zemmour, in Villepinte

Glavni je kandidat koji će izazvati Marine Le Pen, čelnicu etabliranijeg krajnje desnog Nacionalnog okupljanja, za mjesto u drugom krugu protiv predsjednika Emmanuela Macrona.

Njegova tvrdolinijska kritika islama i imigracije učinila ga je polarizirajućom figurom, privlačeći potporu Le Penove biračke baze i glavne konzervativne desnice, ali ga je i otuđila od drugih u Francuskoj.

Nakon meteorskog porasta u anketama proteklih tjedana, uz nekoliko anketa koje predviđaju da će ući u drugi krug izbora, njegova popularnost opada.

U ovoj fazi, većina istraživanja javnog mnijenja predviđa da će u drugom krugu u travnju sljedeće godine biti Macron i Le Pen, te da bi Macron vjerojatno pobijedio u ponavljanju izbora 2017. godine.

Najčitaniji članci