News

Komentari 12

Trojica muškaraca krivi su za ubojstvo crnca Ahmauda Arberyja, sve su još i snimali

Trojica muškaraca krivi su za ubojstvo crnca Ahmauda Arberyja, sve su još i snimali

Trojica napadača su poslije rekla policiji da su mislili da je provalnik koji je pljačkao po njihovoj četvrti i pozvali su se na zakon Georgije po kojemu obični građani mogu uhićivati

Gregory McMichael (65), njeg sin Travis (35) i susjed William Bryan (52) krivi su za ubojstvo mladog džogera crne boje kože Ahmauda Arberyja (25). Prijeti im minimalna kazna doživotnog zatvora uz mogućnost uvjetnog otpusta.

Porota, u kojoj su bili jedan crnac i 11-ero bijelaca, donijela je presudu nakon dvotjednog suđenja u priobalnome gradu Brunswicku u slučaju u kojem je trebalo utvditi jesu li optuženi imali pravo konfrontirati se s nenaoružanim 25-godišnjim trkačem u veljači prošle godine jer su mislili da je provalnik i da bježi nakon zločina. Sud je odluku donio nakon 10 sati suđenja, u kojem se trojac branio da je bilo iz samoobrane, javlja AP.

Naime, Arbery je 23. veljače 2020. godine džogirao u Brunswicku u američkoj saveznoj državi Georgiji, kada su se njih troje dali u potjeru za njim. Zgrabili su oružje i u kamionetu pratili Arberyja koji je džogirao u susjedstvu. Njihov susjed William Bryan pridružio im se u potjeri u vlastitom kamionetu i mobitelom snimio Travisa dok puca iz vatrenog oružja i ubija mladića.

Odvjetnici oca i sina McMichael tvrdili su da je ubojstvo bilo  opravdano nakon što je Arbery projurio pored prilaza njihovoj kući u četvrti gdje je zabilježen niz provala. Pozvali su se na zakon Georgije po kojemu obični građani mogu uhićivati.

Tužitelji su rekli da su optuženi "pretpostavili najgore" kad su vidjeli crnca kako trči u nedjelju poslijepodne.

Službe tamošnjeg tužitelja, za kojega je Gregory McMichael, umirovljeni policajac, radio gotovo tri mjeseca nisu izdale nalog za uhićenje. Tek kad je objavljena snimka napada koja je početkom svibnja 2020. zapalila društvene mreže, istraga je povjerena policiji te savezne države. Nedugo zatim, trojica napadača su uhićeni i optuženi za ubojstvo i nezakonito privođenje.

Smrt Georgea Floyda nekoliko dana poslije, pod koljenom policajca bijelca potaknula je raspravu o nasilju nad crncima, a ime Ahmauda Arberyja se izvikivalo u prosvjedima koji su se do kraja ljeta proširili SAD-om. 

Mladi džoger je postao simbol pokreta Black lives matter.

- Svaki crnac bi trebao moći džogirati a da ne mora strahovati za svoj život - napisao je na Twitteru demokratski predsjednik Joe Biden u prigodi prve obljetnice njegove smrti.

Država Georgija je nakon ovog slučaja donijela zakon o kažnjavanju rasističkih zločina i ukinula zakon po kojemu građani imaju ovlast da uhićuju.

Najčitaniji članci