Obavijesti

News

Komentari 90

Rešetali Granića: Tvrdi kako nije znao tko je bio Jörg Haider

Rešetali Granića: Tvrdi kako nije znao tko je bio Jörg Haider
5

Prodanović je ustvrdio kako je obrana u cijelosti pobila Granićev iskaz. Rekao je da Granić namjerno pomiče slijed kako bi ispalo da je Ivo Sanader vodio sve pregovore

VIDEO

Nastavkom svjedočenja ratnog ministra vanjskih poslova Mate Granića na Županijskom sudu u Zagrebu nastavilo se suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Granić je, odgovarajući na pitanje tužiteljice Tamare Laptoš, rekao kako nakon prve polovine listopada 1994. nije bio ni na jednom sastanku s predstavnicima Hypa. Sanader mu je, kaže, na rutinskom sastanku "sa smiješkom" rekao kako mu je predsjednik Tuđman uputio jednog iseljenika iz Južne Amerike da mu pomogne, jer ima veze s Hypo bankom. Granić tvrdi da nije želio da Ministarstvo vanjskih poslova ima veze s tim. Dva tjedna kasnije Sanader mu je došao s prvim prijedlogom ugovora, tvrdi Granić. 

- On je upozorio na jednu stvar financijske prirode koju treba promijeniti. Kazao sam mu da treba konzultirati ministarstvo financija - kaže Granić i dodaje kako je u preambuli ugovora stajalo da će pomagati banci u daljnjem plasmanu na hrvatskom tržištu tržištu. Rekao je Sanaderu da taj dio promijeni. Granić je dodao kako je nakon desetak dana stigao konačni prijedlog za koji su odlučili da je dobar i da će ga uputiti Vladi na proceduru.

Granić: Iseljenik je tražio novac za svoje usluge

- Sanader je kasnije rekao da nam iseljenik pomaže, ali kako je tražio da mu se plati za te usluge, na što sam ja rekao da ne dolazi u obzir i Sanader se složio. Tu je priča završila - rekao je Granić. Tužiteljica Laptoš potom je pitala Granića tko je bio ovlašten da unosi izmjene u prvu verziju ugovora, a on je odgovorio da je to bio Sanader.

Granić je kazao kako nije imao saznanja da je nekome bila isplaćena provizija za Hypo kredit te da je taj kredit bio povoljan. Rekao je i da je on osobno potpisao ugovor o kreditu jer takve stvari uvijek radi ministar.

Nakon 15-minutne pauze, obrana je došla na red da ispita svjedoka. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović odmah je ustvrdio kako je Granić pred Uskokom dao tri različita iskaza. Pitao je Granića je li samoinicijativno dolazio na druga dva saslušanja ili su ga zvali.

- Javio sam se jer sam se nekih stvari kasnije prisjetio - kazao je Granić i dodao da mu Hypo kredit u to vrijeme nije bio osobito bitna stvar. Važnije je, kaže, bilo pregovaranje oko zaustavljanja rata i uspostave mira.

'Dogovore oko Hypa počeo je Škrabalo'

Prodanović je potom pitao je li Sanader mogao otvarati njegova pisma.

- Moju poštu je otvarao moj kabinet. Moj zamjenik je imao ured u mom kabinetu - rekao je Granić. Nije se mogao sjetiti na koga je bilo naslovljeno "pismo namjere" od Hypa. Prodanović je pitao Granića sjeća li se što je točno sadržavalo pismo namjere. On je odgovorio kako se ne sjeća detalja, samo da je u pismu bila opisana banka i da su istaknuli kako su spremni dati kredit i da imaju želju doći na hrvatsko tržište. 

Prodanović je upitao je li Mockovo pismo bila inicijativa austrijskog šefa diplomacije ili odgovor na neko prethodno pismo iz Hrvatske. Granić je odgovorio kako je to započeo njegov prethodnik Zdenko Škrabalo. Rekao je kako pismo nije pokazao užem kabinetu Vlade već ih je samo izvijestio. Naveo je i kako je prije konačne verzije ugovora o kreditu bilo dva prijedloga. Prvi su, kaže, primili 15 do 20 dana nakon sastanka s predstavnicima Hypo banke u MVP-u.

Prodanović: Svjedok bitno mijenja svoj iskaz

- Na prvom ispitivanju kazali ste da ste ministar postali '93 i da ste u jesen dobili pismo. Ovdje vrlo precizno kažete da se radi o inicijativi Škrabala. Onda kažete da ste za Hypo prvi puta čuli 1994. godine tj. krajem 1993. ili početkom 1994. A onda da su vas u jesen 1993. suradnici obavijestili o Hypu. Granić je ponovio da je sve to bilo prije 17 godina i kako je rekao onoga čega se sjeća.

- Ja se, recimo, sjećam Daytonskog sporazuma detaljno, a ovog sam se morao prisjetiti i čvrsto stojim iza onog što sam danas rekao! - rekao je Granić. 

Prodanović je pitao zašto bi Mock odgovarao na Škrabalovo pismo godinu dana?

- Govorim hipotetski. Godinu dana ranije je bila još teža situacija s kreditima, moguće je da se mogućnost odgovora otvorila naknadno - odgovorio je Granić.

Prodanović je istaknuo i kako je Granić u iskazu rekao da je predstavio Sanadera ljudima iz Hypa na prvom sastanku u Zagrebu. Pred sudom je pak rekao kako je Sanaderu naložio da organizira sastanak.

- Ovo je smiješno. Na tom sastanku je bio cilj dati Sanaderu na važnosti i predstaviti ga kao čovjeka zaduženog za pregovore - rekao je Granić.

- Neka uđe u zapisnik kako je Granić rekao da pozove predstavnike banke - zatražio je Prodanović.

- Točno je ono što sam kazao pred sudskim vijećem - ponovio je Granić.

Pismo namjere ili ponuda?

Prodanović je pokazao sudu ugovor s Hypom u kojem piše da je sklopljen na temelju ponude iz 31. kolovoza 1994. godine, a ne na temelju ikakvog pisma namjere. Turudić je pitao Granića kako to objašnjava. Granić je odgovorio:

- To se može nazvati i ponudom i pismom namjere. Razlika je samo terminološka - rekao je Granić.

Firme u Americi i Lihtenštajnu?

Granić je ustvrdio da do 2005. nije kontaktirao Hypo. Onda su ga, kaže, angažirali za konzultantske usluge. Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković upitala Granića ima li kakve tvrtke u Americi u Wyomingu i ima li kakvih veza s tvrtkom GNK iz Lihtenštajnu. Sloković je objasnila da su to firme koje su surađivale s Hypom i njima su isplaćivane provizije. Nakon kraće pauze Granić je odgovorio kako jedino ima tvrtku u Makedoniji.

Tko je Haider? Ne znam!

Granić je u svom iskazu Uskoku rekao kako je 1996. s obitelji bio u Austriji na večeri s tadašnjim predstavnikom pokrajine Koruške, na kojoj su bili i ljudi iz Hypo banke, među njima i Wolfgang Kulterer. 

Sloković je sada pitala kako to nije imao kontakte s Hypom kada je 1996. bio na večeri i zna li tko je bio poglavar Koruške. Granić je odgovorio da ne zna, a Sloković mu je kazala da je to bio Jörg Haider.

- Znate li kakav je utjecaj imao Haider u Hypo banci? - pitala je Sloković.

- Znam iz medija da je bio utjecajan - rekao je Granić.

'Granić ne zna tko je Haider, pa to zna svaki polupismeni čovjek'

Prodanović je ustvrdio kako je obrana u cijelosti pobila Granićev iskaz. Rekao je da Granić namjerno pomiče vremenski slijed kako bi ispalo da je Ivo Sanader vodio sve pregovore.

- Nevjerojatno je da Granić kao ministar vanjskih poslova nije znao tko je bio predsjednik Koruške, a to zna svaki polupismeni čovjek u RH - rekao je Prodanović.

Sanader: Sam Granić mi je preporučio Laxu

Sanader je također stavio prigovor na istinitost iskaza. Rekao je kako njegova funkcija zamjenika nije bila operativna, već isključivo politička i da mu Tuđman nije preporučio Laxu.Sanader tvrdi da mu je za Laxu rekao upravo Granić. Također tvrdi da nije istina ono što je Granić rekao - da je Sanader vodio sve pregovore s Hypom nakon prvog sastanka u kasnu jesen 1994. godine.

Sanader je još rekao da njegov ured nije bio u Granićevom kabinetu, već da je imao svoj ured, fizički udaljen od njegovog. 

- Ja nisam mogao čitati njegova pisma, s njegovom korenspodencijom nisam imao ništa kao ni on sa mojom - rekao je Sanader.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku