Obavijesti

News

Komentari 13

'Manđarelo mi je rekao da će o mom puštanju odlučiti Merčep'

'Manđarelo mi je rekao da će o mom puštanju odlučiti Merčep'
1

Na ročištu u utorak svjedočili su bivši zatočenik Pakračke Poljane, Dušan Maletić, te bivši načelnik za poginule pripadnike HV-a pri Ministarstvu obrane Mladen Pezelj

VIDEO

Mene je u Zagrebu uhitio Stipe Mađarelo, a nakon uhićenja kazao mi je da se čeka Tomislav Merčep, kako bi me se pustilo. Ne znam zašto me Mađarelo nije odmah pustio, a dok me vozio u Pakračku Poljanu, razgovarali smo. U tom je razgovoru shvatio, da me nije trebao uhititi, no imao je obvezu odvesti me tamo. Kada smo stigli u Pakračku Poljanu, tamo sam zatekao Gunjevića, kojeg sam znao od prije jer je bio povjerenik Vlade za zdravstvo. Kazao mi je da je u Poljanu dovezen dan - dva prije mene, te da je dobio udarac u prsni koš i da su mu pukla rebra. Druge civile osim njega nisam vidio, a prije no što sam pušten razgovarao sam s Merčepom. On mi je tada rekao da je za mene interveniralo mnogo ljudi, mojih prijatelja i rođaka. Među njima je bio i Mario Fotak, zapovjednik topništva u Daruvaru, koji me je dočekao kad sam izašao. Rekao mi je da je o meni razgovarao s Merčepom te da su me zbog uhićenja tražili i u Daruvaru. Nije mi rekao zašto je o meni razgovarao s Merčepom - svjedočio je Dušan Maletić u utorak u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Maletić je jedan od civila koji je preživio Pakračku Poljanu

Merčepa se po zapovjednoj odgovornosti tereti za ratni zločin nad civilima počinjen 1991. na području Pakraca, Zagreba i Kutine, a Maletić je jedan od civila, koji je preživio odvođenje u logor u Pakračkoj Poljani. Odgovarajući na pitanja, svjedok je kazao kako mu je Mađarelo rekao kako je Merčep taj koji će odlučiti o njegovom puštanju, a opisao je i kako mu je u jednom trenutku donio cigarete, sok i neku čokoladu.

Mladen Pezelj sudjelovao je u ekshumaciji 1995.

Mladen Pezelj, pak, pukovnik je Hrvatske vojske i bivši je načelnik za poginule pripadnike HV-a pri Ministarstvu obrane. Opisao je kako je sudjelovao u ekshumaciji u studenom ili prosincu 1995. u Pakračkoj Poljani.

- Kada smo tamo došli, tamo su već bili pripadnici UNPROFOR-a i Haaškog suda, koji su to vodili. Mogao sam samo gledati što se događa, a u jednom trenutku sam ih upozorio da krivo rade jer mogu oštetiti tijela. Nađena tijela bila su zakopana na dubini od 40 centimetara i bila su u najlon vrećama. Bilo ih je 19, a sjećam se da su pripadnici UNPROFOR-a kazali kako je to malo, jer su im rekli da je tamo zakopano 1000 tijela te da je riječ o ljudima koje su ubili hrvatski vojnici - kazao je Pezelj. 

Pojasnio je da su tijela bila lošem stanju, te da su prevezena u bjelovarsku bolnicu radi obdukcije. No obdukcija, kazao je svjedok, nije napravljena, a Pezelj je tri do pet mjeseci kasnije dobio nalog da ekshumirana tijela pokopana na pravoslavnom groblju u Kukunjevcu. Kazao je da je to i učinio, obilježivši tijela brojkama od 1. do 19., piše vecernji.hr.

- Lani sam slučajno posjetio kolege na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu i u razgovoru s njima doznao sam da su obavili ekshumaciju na pravoslavnom groblju u Kukunjevcu. Na moj upit rekli su da su tijela bila na dubini od 160 do 180 centimetra i da ih je bilo 20. No ja sam tamo ostavio 19 tijela, na dubini od tri metra, pa mi je sve to sumnjivo i trebalo bi zapravo usporediti podatke kasnijih ekshumacija s mojom. Osim toga rečeno mi je da su tijela obducirana te da im je uzet uzorak DNK za analizu, no ja sam siguran da nisu obducirana, niti je uzet uzorak za analizu - kazao je svjedok.

Na prošlom ročištu svjedočili Vekić i Jarnjak

Na posljednjem ročištu održanom 18. travnja svjedočili su Ivan Jarnjak i Ivan Vekić.  Jarnjak, koji je u to vrijeme bio ministar policije, rekao je da je za događaje u Pakračkoj Poljani MUP doznao dok je radio na istrazi slučaja Zec. Dodao je da Merčep, kao savjetnik ministra policije zadužen za probleme branitelja iz Domovinskog rata, nije imao izvršne funkcije. 

Vekić, bivši ministar unutarnjih poslova, rekao je da je Merčep u MUP došao po preporuci Josipa Manolića. Kada su uhićeni osumnjičeni za ubojstvo obitelji Zec, Merčep se nije povezivao s tim ubojstvom. On je za mene bio borac koji je odlučio poginuti za Hrvatsku, posvjedočio je Vekić između ostalog

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...