Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Nasukavanje Rene najveća je ekološka katastrofa u zemlji

Iz teretnog broda Rena do sada je iscurilo do 350 tona nafte. Na brodu je ima 1700 tona. Ako mu pukne oplata, 1700 tona nafte moglo bi ugroziti greben Astrolabe

AFP/PIXSELL
Foto: AFP/PIXSELL
5 komentara

Novozelandski ministar okoliša Nick Smith rekao je kako je nasukavanje teretnog broda Rena najteža pomorska ekološka katastrofa u povijesti zemlje. Još u ponedjeljak je stigla do obale. Pronašli su naftu na plaži Mont Maunganui u Zaljevu Plenty. Iz broda je do sada iscurilo između 130 i 350 tona goriva. Ako mu pukne oplata, 1700 tona nafte moglo bi ugroziti greben Astrolabe, poznat po bogatstvu flore i faune, 22 km od grada Taurange, na Sjevernom otoku. Na brodu su četiri spremnika i jedan od njih propušta. 

Još nije poznato zašto se Rena, s 2000 kontejnera nasukala u srijedu. More je bilo mirno, piše BBC. Spasioci su u ponedjeljak užurbano pretovarivali naftu jer se spremalo nevrijeme. Naftna mrlja od pet kilometara već je stigla do plaža, a uginuo je veći broj morskih ptica. 

Na području živi mnoštvo kitova, dupina, pingvina i tuljana. Brod Rena, kapaciteta 47.000 tona, od 236 metara s 25 članova posade, jako je oštećen. Plovi pod liberijskom zastavom, a vlasnik je tvrtka Costamare Inc. sa sjedištem u Grčkoj.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message