News

Komentari 27

NATO upozorio Tursku: Pazite na IS, oni su ozbiljna prijetnja

NATO upozorio Tursku: Pazite na IS, oni su ozbiljna prijetnja

Vjerujem da će Turska djelovati suzdržano i paziti da ne ugrozi napredak koji smo ostvarili u borbi s IS-om. O tome ću u petak razgovarati s predsjednikom Erdoganom, poručio je glavni tajnik NATO-a Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu Tursku, članicu saveza, da bude "suzdržana" u operaciji u Siriji te da ne "ugrozi uspjehe ostvarene" u borbi sa skupinom Islamskom državom.

- Važno je ne poduzimati akcije koje bi mogle dodatno destabilizirati to područje, pojačati napetosti i povećati patnju ljudi - upozorio je u priopćenju koje je savez objavio pošto je glavni tajnik u Rimu razgovarao s premijerom Giuseppeom Conteom.

- Vjerujem da će Turska djelovati suzdržano i paziti da ne ugrozi napredak koji smo ostvarili u borbi s IS-om. O tome ću u petak razgovarati s predsjednikom Erdoganom - dodao je.

Jens Stoltenberg je rekao da je obaviješten o operacijama koje se trenutačno vode. Rekao je da je od Turske zatražio da "pazi kako bi svaka akcija koju bi mogla poduzeti na sjeveru Sirije bila razmjerna i odmjerena".

- Ne smijemo ugroziti napredak koji smo zajedno ostvarili protiv našeg zajedničkog neprijatelja, Islamske države jer je ona i dalje ozbiljna prijetnja za Bliski istok, za sjevernu Afriku i za sve zemlje - istaknuo je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u srijedu da je počeo novu vojnu operaciju protiv kurdske milicije Postrojba narodne zaštite (YPG) koju podupiru zapadne zemlje i svoj plan za uspostavu "sigurne zone" na sjeveroistoku Sirije kako bi omogućio "povratak sirijskih izbjeglica kući". (jć)

Najčitaniji članci