Obavijesti

News

Komentari 74

Napad na Kurde: Turska počela vojnu akciju na sjeveru Sirije!

Napad na Kurde: Turska počela vojnu akciju na sjeveru Sirije!
1

Zajednička operacija turske vojske i Slobodne sirijske armije pokrenuta je protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije Daesh na sjeveru Sirije, napisao je Erdogan na Twitteru

VIDEO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan objavio je da turska vojska pokreće vojnu operaciju na sjeveru Sirije.

Kako je rekao, vojna operacija nosi naziv 'Izvor mira'.

Prema riječima Erdogana, operacija je usmjerena isključivo protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana, koju Turska smatra terorističkom, kao i protiv organizacije Daesh.

- Zajednička operacija turske vojske i Slobodne sirijske armije pokrenuta je protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije Daesh na sjeveru Sirije. Naš cilj je uništenje terorističkog koridora koji se uspostavlja na južnim granicama Turske i da doprinesemo uspostavljanju mira u regiji, napisao je turski predsjednik na Twitteru.

Da je vojna akcija započela potvrdila je i sirijska državna televizija koja je priopćila da su izvedeni prvi zračni napadi.

'Turska ofenziva u Siriji će donijeti mir i stabilnost'

Turska ofenziva protiv sirijske kurdske milicije donijet će mir i stabilnost u Siriju, rekao je Erdogan ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u srijedu.

- Tijekom tog razgovora, predsjednik je izjavio da će predviđena operacija istočno od Eufrata doprinijeti miru i stabilnosti Sirije i olakšati put prema političkom rješenju, prema izvoru turskog predsjedništva.

Ruski predsjednik Putin je pozvao svog turskog kolegu Erdogana da 'dobro promisli' prije pokretanja ofenzive na kurdske snage na sjeveru Sirije, prema priopćenju Kremlja.

President Putin Visits Turkey

- Putin je pozvao svoje turske partnere da dobro razmisle o situaciji i da ne unište zajedničke napore u rješenju sirijske krize, prema priopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika.

Nakon dvije prethodne operacije Turska se priprema pokrenuti novu ofenzivu u Siriji na kurdsku miliciju YPG koju smatra terorističkom skupinom, a koju podržavaju zapadne zemlje.

Nekoliko zemalja, među kojima i Francuska zabrinute su zbog humanitarnih posljedica novog fronta u sirijskom sukobu, kao i za sudbinu tisuća džihadista skupine Islamska država, koji su u kampovima koje kontroliraju kurdske snage.

Ankara tvrdi da želi osnovati sigurnosne zone gdje bi se prihvaćali izbjegli Sirijci u Turskoj, a želi i odvojiti tursku granicu od položaja YPG-a.

Činilo se da je američki predsjednik Donald Trump dao zeleno svjetlo za tu operaciju, nakon čega je povukao izjave i jamčio da Sjedinjene Države nisu napustile Kurde.

Rusija i Turska, koje podržavaju protivničke tabore u sirijskom sukobu, posljednjih godina su prekinule suradnju, posebice na sjeverozapadu Sirije.

Ali u utorak je Moskva upozorila protiv potkapanja mirnog rješenja sukoba u Siriji, u aluziji na operaciju koju Ankara namjerava pokrenuti.

EU traži zaustavljanje turske ofenzive u Siriji

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zatražio je u srijedu zaustavljanje turske ofenzive na sjeveru Sirije i upozorio da neće biti odobreno nikakvo europsko financiranje za "sigurnosnu zonu".

- Turska mora prekinuti vojnu ofenzivu u tijeku, koja neće dati rezultate. Ako je turski plan osnivanje sigurnosne zone, ne očekujte financiranje od Europske unije - rekao je pred Europskim parlamentom u Bruxellesu.

- Turska ima sigurnosnih problema na granici sa Sirijom, koje moramo razumjeti. Međutim pozivam Tursku i druge sudionike da suzdržano djeluju. Upad bi pogoršao patnje civila, koje su već neopisive - rekao je.

Predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, južnoafrički veleposlanik Jerry Matthews Matjila, pozvao je u srijedu Tursku da "poštedi civile" i djeluje "maksimalno suzdržano" u svojim vojnim operacijama u Siriji.

Francuska je oštro osudila tursku ofenzivu u srijedu i obratila se Vijeću sigurnosti, izjavila je državna tajnica za europske poslove Amelie de Montchalin.

- Francuska, Njemačka i Velika Britanija završavaju zajedničku deklaraciju koja će biti krajnje jasna u našoj snažnoj osudi onoga što se događa - rekla je pred povjerenstvom vanjskih poslova Opće skupštine.

- Obraćamo se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda - dodala je.


Podsjećamo, kurdske snage bile su glavni američki saveznik u Siriji gdje su pomogle poraziti Islamsku državu, no Turska ih smatra teroristima. Kurdi su rekli da su im Amerikanci svojim povlačenjem 'zabili nož u leđa'.

Trump je u nedjelju najavio povlačenje američkih postrojbi iz područja blizu turske granice na sjeveru Sirije, čime se činilo da daje zeleno svjetlo za vojnu operaciju protiv kurdskih snaga.

U.S. and Turkish military forces conduct a joint ground patrol in northeast Syria

Trump je ipak u utorak naglasio da Sjedinjene Države nisu 'napustile' Kurde iz Sirije.

- Napuštamo Siriju, ali apsolutno nismo napustili Kurde, divne ljude i izvrsne borce, napisao je u tvitu. 

- Financijski i oružjem ćemo pomoći Kurdima, dodao je.

Turska želi na području sjeveroistočne Sirije, nakon što su američke snage počele napuštati to područje, stvoriti 'sigurnosnu zonu' kojom bi odbacila sirijske Kurde i njihove vojne snage od svojih granica i fizički se ogradila od njih na svojem teritoriju. 

Erdogan je također ranije rekao da bi u 'sigurnosnu zonu' omogućio povratak milijuna sirijskih izbjeglica iz Turske na sirijsko tlo, a ta je najava o relokaciji izbjeglica uznemirila neke europske države jednako kao i ona o samoj vojnoj operaciji.

Za Tursku, dolazak nekurdskih Sirijaca u područje 'sigurnosne zone' poslužilo bi kao tampom zona protiv Kurda, turske najveće sigurnosne prijetnje.

Američko povlačenje iz regije moglo bi ostaviti snage pod vodstvom Kurda na milost i nemilost napada turskih oružanih snaga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu