Obavijesti

News

Komentari 188

"Natrag u Haag": Šešelj drži govore kojima plaši svjedoke

"Natrag u Haag": Šešelj drži govore kojima plaši svjedoke
1

Šešelj je privremeno oslobođen zbog bolesti, a ima dva uvjeta. Ne smije utjecati na svjedoke i žrtve. No Šešelj drži govore pune mržnje i prijeti rušenjem vlade

VIDEO

Četnički vojvoda Vojislav Šešelj, otkad je na slobodi, prijeti da će srušiti vladu i osvetiti se svojim nekadašnjim kolegama, predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću.

Njegovi govori, puni mržnje, ipak su okupili barem 3000 ljudi koji su uz četničke pjesme slavili povratak svog vođe. Predsjednik Ivo Josipović i pravni stručnjaci poručili su kako je to dovoljan uvjet da Šešelja vrate u pritvor suda u Den Haagu. Šešelj je privremeno oslobođen zbog teške bolesti, a ima samo dva uvjeta. Ne smije utjecati na svjedoke i žrtve te se mora vratiti kad mu to narede. Međutim, on nije na to pristao i poručio je da ga Haag više nikad neće vidjeti.

- Poruke koje on šalje otkad je pušten na slobodu svakako će utjecati na svjedoke u Srbiji da se zapitaju isplati li im se svjedočiti i nastaviti živjeti u Srbiji. On je zato prekršio uvjet da ne utječe na svjedoke i trebalo bi ga vratiti u pritvor - kaže odvjetnik Anto Nobilo, koji ima itekako iskustva s procedurama suda. On podsjeća i na slučajeve generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, koji su pušteni na privremenu slobodu. Čermaku su provjeravali koliko je daleko odlazio od svoje kuće. Markač je u pritvor vraćen zbog lova u kojem je ubio nekoliko veprova.

Predsjednik Ivo Josipović je također poručio da bi Hrvatska trebala upozoriti pismom Haški sud da se Šešelj bavi politikom koja ga je i odvela na suđenje.

- Prema dosadašnjoj praksi, on krši uvjete pritvora. Sud treba razmotriti treba li ostati na slobodi - rekao je Josipović.

Ali da će biti teško vratiti Šešelja u pritvor, svjedoči i izdvojeno mišljenje senegalskog suca Mandiaye Nianga. On je jedan od tri suca u vijeću koji su oslobodili Šešelja jer je preglasan. Niang navodi da Izvanraspravno vijeće uopće nije dobilo Šešeljev pristanak na uvjete, iako je trebalo. Nije propisalo nikakve mehanizme praćenja što Šešelj radi, što je inače uobičajeno.

- Nemamo mehanizam komunikacije, pa makar i za uručivanje dokumenata - kaže Niang. Napominje i da Srbiji nisu određene nikakve obveze kojim bi se “osigurala zaštita svjedoka i povratak optuženog na sud bez njegova pristanka”. Senegalski sudac je zato i prije Šešeljevih mitinga izrazio sumnju u uvjerenje ostala dva suca kako se “nadaju da će optuženi poštovati uvjete”.

- Ta nada mi se čini prilično jadnim načinom da se ulije sigurnost svjedocima u predmetu koji je specifičan upravo po tome što su se više puta pojavile optužbe o pritiscima na svjedoke i zato što je Šešelj već osuđen zbog njihova ugrožavanja - zaključuje Niang.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 188
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...