Obavijesti

News

Komentari 6

Navojec: Nema te tekme koja bi me odvratila od dobrog filma

Navojec: Nema te tekme koja bi me odvratila od dobrog filma
1

Mnogi će umjetnici odmahnuti rukom na tu moju malu ulogu u 'Nemogućoj misiji', ali tamo sam izabran među stotinama pa i tisućama drugih glumaca, otkriva Goran

VIDEO

Goran Navojec je prošle subote kao umjetnički direktor BOK-a, iliti Bjelovarskih odjeka kazališta, zatvorio jubilarno deseto izdanje festivala, a nakon toga smo tri dana usaglašavali termine za razgovor. Ne moje, nego njegove termine... Zaključak: užasno je zaposlen.

To je samo dojam, i to pogrešan dojam, samo sam naizgled prezaposlen. Mogu i hoću podnijeti i puno više posla nego što ga sada imam. Vjerojatno takav dojam proizlazi iz reciklaže mog minulog rada. Vremena su takva da su glumci za svoj rad ne samo uskraćeni nego i potplaćeni. Završavanjem nekog projekta glumac predaje sva svoja prava, i nema apsolutno ništa od toga da se nešto reprizira iz dana u dan u različitim medijima, a dojam da se stalno nešto radi proizlazi iz tog repriziranja i recikliranja. Osobno sam sad u ‘fazi pregovora’, pregovaram oko četiri različita filmska projekta, bez ikakvog jamstva da će biti i realizirani.

Nemoj da ja sad tebi počnem kukati, to nas ne bi nikamo odvelo. Barem vi glumci imate priliku i mogućnost raditi sve i svašta, od sapunica, preko reklama, do ozbiljnih uloga u kazalištu i na filmu.

Nisam radio ni jednu reklamu, ni jednu sapunicu... što ne znači da me okolnosti neće i na to navesti. A zamjera mi se pojavljivanje u sitcomu ‘Naša mala klinika’ koji se upravo reprizira na jednoj našoj televiziji. Kao i gluma u sjajnoj seriji ‘Odmori se, zaslužio si’, čijih je dvadeset daljnjih epizoda napisano, ali nije snimljeno i zbog nekih unutarnjih trvenja na HTV-u. Bez televizije danas je glumcima teško preživjeti. Gledaj, vremena se mijenjaju, prije deset godina kolege bi okretali glavu od glumca koji je snimio neku reklamu, danas je to najnormalnija stvar. I ja bih volio glumiti u serijama kakve su bile ‘Malo’ i ‘Velo misto’ ili ‘Gruntovčani’, umjesto u nekim stvarima koje sam radio i koje ću raditi, ali danas se nažalost takve serije više ne snimaju.

Možemo li govoriti o prostituciji glumačke profesije, koja proizlazi iz rada na projektima najniže moguće umjetničke vrijednosti?

- Puno je veća prostitucija raditi svoj posao i za to biti plaćen mizerno. Osim toga, termin prostitucija ne mora biti nužno vezan uz nešto negativno, ipak se radi o ‘najstarijem zanatu na svijetu’.

Kao slobodnjak si u specifičnoj poziciji, nemaš matičnu kuću koja bi ti dala kakvu-takvu socijalnu sigurnost.

Uvijek je najteže govoriti o samome sebi. Glumci su slobodnjaci ili zbog toga što nemaju priliku raditi svoj posao u nekoj kazališnoj kući, ili zbog toga što ne žele biti dio repertoarnog kazališta, a ja spadam u ovu drugu kategoriju. To jednostavno ne odgovara mom glumačkom izričaju, uvijek mi je bilo teško s istim ljudima raditi i po tri-četiri predstave, a pogotovo nekoliko godina. Priklanjam se viziji glumca kao putujućeg bića, koje će ići tamo gdje postoji uloga za njega. I to vidim prije kao glad za ulogom, nego kao glad za kruhom. Svi glumački ansambli na svijetu imaju istu raspodjelu uloga, a to me uvijek nerviralo kao nužno zadani okvir za rad. Makar se i kod mene mijenjaju prioriteti, danas kao obiteljskom čovjeku nije mi lako sjesti u auto i otići na mjesec dana u Osijek, Rijeku ili Split, kako bih se pripremao za predstavu. U financijskom pogledu je praktički nemoguće živjeti na taj način. Glumac mora glumiti, ako ne glumi – treba promijeniti posao. 

Cijeli intervju pročitajte u 24sataExpressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu