Obavijesti

News

Komentari 50

Nazvao policiju i poručio: 'Ubit ću premijera i njegove ministre'

Nazvao policiju i poručio: 'Ubit ću premijera i njegove ministre'
10

SOA je objavila izvješće u kojem navode da su spriječili osnivanje paravojnih postrojbi. Izvješće je komentirao i premijer Plenković te potvrdio da su dobili prijetnje u Vladi

VIDEO

Postrojba interventne policije je ispred Vlade jer je bila prijetnja tog tipa i meni i članovima Vlade, i to se događa stalno, komentirao je premijer Andrej Plenković godišnje izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i potvrdio da je njemu i članovima Vlade danas upućena prijetnja.

POGLEDAJTE VIDEO: Interventna policija ispred zgrade Vlade zbog prijetnji 

Pokretanje videa...

Zagreb: Interventna policija ispred zgrade Vlade zbog prijetnji Plenkoviću i drugim članovima Vlade 00:52

Kako neslužbeno saznajemo, muškarac je nazvao policijsku postaju u Zagrebu te poručio kako će "ubiti premijera i njegove ministre". Policija je odmah krenula u potragu za nepoznatim muškarcem. Inače, SOA je u svom godišnjem izvješću navela kako je unatoč napadu na Markovu trgu 2020. "Hrvatska je i dalje društvo u kojem ekstremizam ni po jednoj osnovi - vjerskoj, ideološkoj ili nacionalnoj".

- Nema značajnije uporište kao ni potporu u javnosti, a time ni snagu ili potencijal za destabilizaciju nacionalne sigurnosti. Međutim, SOA je detektirala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organiziraju svoje sljedbenike, s namjerom provedbe vojne obuke i nabavke naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka - navodi SOA, koja rusku agresiju na Ukrajinu izdvaja kao najznačajniji događaj koji bitno utječe na sve aspekte sigurnosne, političke, gospodarske i društvene situacije u Europi.

Šokantni detalji izvješća SOA-e: Spriječili formiranje paravojnih postrojbi, protjerali diplomate
Šokantni detalji izvješća SOA-e: Spriječili formiranje paravojnih postrojbi, protjerali diplomate

U skladu s tim, Hrvatska je u travnju 2022. godine zatražila odlazak 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja iz Veleposlanstva Ruske Federacije. Iz SOA-e dalje ističu da su u pojedinim državama Zapadnog Balkana i dalje "aktivni salafitski džihadistički paradžemati, u kojima se ne priznaju službene islamske zajednice i demokratski poredak matične države, a vode ih karizmatični propovjednici".

- Radi se o samostalnim napadačima, tzv. usamljenim vukovima, nepredvidljivog djelovanja, bez izravnih kontakata s terorističkim organizacijama, ali koji su inspirirani pozivima terorističkih organizacija na počinjenje terorističkog čina - navodi se u izvješću.

Kad je riječ o kibernetičkim napadima, SOA je potvrdila da je bilo 19 državno sponzoriranih kibernetičkih napada na ciljeve u Hrvatskoj. Napadači su, stoji u izvješću, uglavnom povezani s ruskim obavještajnim službama. SOA se u izvješću osvrće i na događaje u susjednim zemljama, pa tako navode da političke prilike u BiH i dalje obilježava unutarnja politička nestabilnost, kao i nestabilnost na Kosovu te društveni rascjep u Crnoj Gori, u kojoj značajan dio političke moći zauzimaju stranke s protu-NATO, prosrpskom i proruskom orijentacijom.

Plenković: Meni i članovima Vlade jutros je stigla prijetnja
Plenković: Meni i članovima Vlade jutros je stigla prijetnja

Ističu i da pojedini nositelji državne politike u Srbiji promoviraju "srpski svijet" kao koncept kroz koji će se širiti srpski politički, gospodarski i kulturno-vjerski utjecaj. SOA podsjeća da Srbija i dalje nije uvela nikakve sankcije Rusiji, a srbijansko javno mišljenje vrlo je proruski i protuzapadno nastrojeno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.