Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
522 komentara

'NDH nije štitila naše interese, a najmanje je bila nezavisna'

Predsjendica Kolinda Grabar Kitarović uoči sastanka s predstavnicima židovske zajednice i SNV-a obratila se medijima i pozvala d na prestanak podjela po ideološkoj osnovi...

Grgur Žučko/PIXSELL
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
522 komentara

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela, posebno u vezi s obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca te je pozvala sve građane, stranke i organizacije, Vladu i Sabor da se ujedine oko temeljnih vrijednosti društva, u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja Jasenovca.

- Moram reći da sam iznimno zabrinuta zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela u hrvatskom društvu posebno u posljednjih nekoliko dana u vezi sa obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca, ustaškog stratišta tzv. Nezavisne Države Hrvatske - rekla je Grabar Kitarović nakon sastanka s Nicolasom Deanom, posebnim izaslanikom američkog State Departmenta, odnosno državnog tajništva za pitanja holokausta.

- Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim - rekla je predsjednica.

Istaknula je da je antifašizam u temeljima hrvatskog Ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

- Pozivam sve građane Hrvatske, sve političke stranke i organizacije, hrvatsku Vladu i hrvatski Sabor da se ujedinimo oko temeljnih vrijednosti društva, a u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja nevinih žrtava Jasenovca - kazala je Grabar Kitarović.

Dodala je kako je pozvala neke od sudionika komemoracije u Jasenovcu na razgovor u svoj Ured te izrazila nadu da će iznaći rješenje.

- Cilj mi je razgovarati sa svima, smiriti tenzije kako bismo mogli dostojno i s punim uvažavanjem i pijetetom odati počast žrtvama Jasenovca, iznad svega kako bismo se prestali dijeliti po ideološkim pitanjima - rekla je predsjednica.

Također je rekla da je s Deanom razgovarala o pitanjima restitucije židovske imovine koja je konfiscirana u Drugom svjetskom ratu i onda kasnije nacionalizirana od strane komunističkih vlasti u bivšoj Jugoslaviji.

Razgovarali smo o pitanjima edukacije o holokaustu, rekla je, i naravno poštivanja i davanja pijeteta žrtvama.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message