'Ne može nas Slovenija vječno blokirati, imamo mehanizme' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 129

'Ne može nas Slovenija vječno blokirati, imamo mehanizme'

'Ne može nas Slovenija vječno blokirati, imamo mehanizme'
1

Nakon pozitivne ocjene Europske komisije proces odlučivanja se seli u Vijeće EU-a, gdje države članice moraju jednoglasno dati pristanak za ulazak u Schengen

VIDEO

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Bruxellesu da ako Slovenija odluči blokirati ulazak Hrvatske u šengenski prostor da to neće moći činiti unedogled.

"Ne mogu unedogled blokirati, mi smo članica, imamo mehanizme, dovoljne, samo ću to reći", rekao je Plenković odgovarajući na upit novinara može li Slovenija na dugo vremena zaustaviti hrvatski ulazak u schengenski prostora unutar kojeg nema graničnih kontrola.

Premijer Plenković, koji boravi u trodnevnom posjetu Bruxellesu, razgovarao je s nizom najviših europskih dužnosnika. U četvrtak je razgovarao s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem i aktualnim predsjednikom Komisije Jean-Claudom Junckerom.

'Hrvatska nije riješila granice, kako onda može u Schengen?'
'Hrvatska nije riješila granice, kako onda može u Schengen?'

Sastaje se i s Tuskom

U petak se sastao s potpredsjednikom Komisije za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom te finskim premijerom Anntijem Rinneom, čija zemlja trenutačno predsjedava Vijećem EU-a. 

Slijede sastanci s povjerenikom Europske komisije za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, koji je u budućoj Komisiji predložen za povjerenika za proračun, te sa sadašnjim povjerenikom za proračun i ljudske resurse Guentherom Oettingerom. Plenković u petak sudjeluje i na konferenciji "EU-Asia Connectivity Forum", na kojem će se okupiti niz dužnosnika.

U petak navečer predviđen je susret s belgijskim premijerom Charlesom Michelom, koji od 1. prosinca preuzima dužnost predsjednika Europskog vijeća.

Plenković završava svoj posjet u subotu sastankom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Hrvatski premijer izrazio je zadovoljstvo zbog jamstva predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera da će Hrvatska dobiti sljedeći mjesec pozitivnu ocjenu o ispunjavanju kriterija za ulazak u šengenski prostor, nakon čega slijedi politička rasprava u Vijeću EU-a.

Nakon pozitivne ocjene Europske komisije proces odlučivanja se seli u Vijeće EU-a, gdje države članice moraju jednoglasno dati pristanak za ulazak u Schengen.

Plenković je rekao da nije realno očekivati odluku za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici sljedeće godine.

'Očekujem preporuku EK za ulazak Hrvatske u Schengen'
'Očekujem preporuku EK za ulazak Hrvatske u Schengen'

'Ispunili smo kriterije'

"Ne očekujem bilo kakvu odluku za vrijeme našeg predsjedanja", rekao je Plenković dodajući da nije realno da zemlja predsjedateljica stavlja na dnevni red tako krupnu političku temu koja su na nju izravno odnosi.

"Mi smatramo da smo ispunili kriterije, sada će se voditi politika rasprava, ali ne za našeg predsjedanja. Kriteriji za ulazak u Schengen su objektivni, mi smo ih ispunili i ako bude nekih političkih pitanja mi ćemo ih rješavati na Vijeću", kazao je.

Dodao je da ne očekuje probleme od država koje se sada protive ulasku Bugarske i Rumunjske u Schengen. Te dvije zemlje imaju pozitivnu ocjenu o ispunjavanju kriterija još od 2011. godine. 

Plenković je rekao da je s Dombrovskisom razgovarao o provedbi hrvatskog akcijskog plana za euro i pripreme za ulazak u Europski tečajni mehanizam (ERM II).

"Komisija temeljito prati što ovo što mi radimo, a radimo u rokovima koje smo zacrtali, tako da proces ide dobro", rekao je Plenković te najavio da će u listopadu u Zagreb doći izaslanstvo Komisije koje prikuplja podatke u sklopu Europskog semestra.

"O tim temama sam razgovarao s potpredsjednikom Dombrovskisom i Komisija pozitivno gleda na naše napore u reformama", dodao je.

Božinović: Nema razloga da Slovenija radi probleme

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je ocijenio kako nema razloga da Slovenija Hrvatskoj radi probleme oko ulaska u Schengen.

''Hrvatska policija radi na sprečavanju ilegalnih migracija i pritom omogućava Hrvatskoj stabilan i miran život, a isto to pritom čini i Sloveniji. Kada odbacite reducirane poglede na određena pitanja, svima je jasno da hrvatska policija kvalitetnu radi svoj posao i pritom nikako ne bi trebalo miješati politiku i ogroman i stručan posao u koji je uložen veliki trud i novac ministarstva unutarnjih poslova i naših europskih partnera'', kazao je Božinović u petak nakon središnje svečanosti obilježavanja Dana policije u Koncertnoj dvorani 'Vatroslav Lisinski'.

Ministar unutarnjih poslova napomenuo je da policija ''s elanom i stručnošću'' pristupa ispunjavanju 270 preporuka za zadovoljavanje tehničkih kriterija za ulazak u schengenski prostor. ''To su prepoznali i dužnosnici Europske komisije koji su zaključili da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije za ulazak u Schengen'', dodao je.

(abe)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 129

VIDEO

Operacija od 330 mil. eura: Kako je iz igre ispao Orbanov tajkun i trijumfirala Podravka
ISPLATA ĆE BITI NA JESEN?

Operacija od 330 mil. eura: Kako je iz igre ispao Orbanov tajkun i trijumfirala Podravka

Plus+ Belje, PIK Vinkovce i Vupik od Pavla Vujnovca preuzima Podravka na čelu s Martinom Dalić. Orbanov tajkun ovaj put nije uspio proširiti svoje carstvo

Nisu im ukopali cijevi, a još ih netko i reže i zatvara im ventile: 'Iz pipe curi samo vrela voda!'
APSURD U ZADRU

Nisu im ukopali cijevi, a još ih netko i reže i zatvara im ventile: 'Iz pipe curi samo vrela voda!'

Tijekom radova nisu zakopali cijevi. Voda se u njima grije. Građani su očajni
Splitske muke po plažama: Kaos u prometu, bageri svuda, nema parkinga, ali zato ima 'šporkice'
BROJNE PLAŽE, NIGDJE KUPANJA

Splitske muke po plažama: Kaos u prometu, bageri svuda, nema parkinga, ali zato ima 'šporkice'

Plus+ Na Žnjanu i Duilovu otvorena su velika gradilišta, kao i na betonskom platou na Bačvicama. Na Kašjunima je zatvoren jedini parking, na Trsteniku je more ocjenjeno nezadovoljavajućim, a u prometu je kaos