Obavijesti

News

Komentari 74

'Ne možemo izlaziti, zatvoreni smo u kuću. Najgore je djeci...'

'Ne možemo izlaziti, zatvoreni smo u kuću. Najgore je djeci...'
1

Treba zaprašivati iz zraka: Kako u Hrvatskoj nema letjelica koje mogu zaprašivati komarce iz zraka, u Hrvatskoj će to obaviti avioni iz Srbije, jedno je od rješenja

U svoje 34 godine nisam vidio ovakvu najezdu, nemoguće je izlaziti, zatvoreni smo u kuću. Najgore je djeci, rekao nam je Ivan Zgrebec iz Josipovca kraj Osijeka. Njega je u samo nekoliko minuta po leđima izgrizlo 100 komaraca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Proljeće puno padalina i porast vodostaja bili su idealni za razmnožavanje komaraca. Komarac migrira oko 70 km i stalno pristižu iz svojih baranjskih legla u Osijek.

Većina smatra kako bi jedino rješenje bilo tretiranje avionima. A kako u Hrvatskoj nema aviona koji to mogu, Slavonce će od komaraca spašavati avioni iz Srbije, piše dnevnik.hr. Komarci su široko rasprostranjeni kukci te ih ima na gotovo svim kontinentima. Od velikog su značenja kao prenositelji bolesti ili napasnici. Ženke komaraca sišu krv pa nas tim postupkom ili uznemiruju ili prenose bolesti. Komarce privlači ugljikov dioksid (CO2), koji ljudi izdišu i tako privlače komarce. Samo ženke bodu i sišu krv jer im, osim za hranu, ona treba za razvoj jajašaca. Mužjaci se hrane samo biljnim sokovima i ne bodu. Opisano je oko 3300 vrsta komaraca, a u Hrvatskoj je do sada pronađeno 50 vrsta. Vlada je na sjednici u srijedu zadužila Ministarstvo zdravstva i županijski Zavod za javno zdravstvo da poduzmu sve radi dezinsekcije komaraca na osječkom području te je odobrila iz državnog proračuna pet milijuna kuna kao pomoć.

"Ne može se živjeti, pogledajte mi leđa nakon 45 minuta vani"
"Ne može se živjeti, pogledajte mi leđa nakon 45 minuta vani"

Profesorica s osječkog Odjela za biologiju, dr. Nataša Turić, kaže kako Osijek napadaju plovni komarci, koji nisu toliko opasni.

- No mogu stvarati probleme za alergičare te do zdravstvenih komplikacija može doći ako nekoga izgrize veliki broj komaraca - kazala je dr. Turić. Dodaje i kako su protiv njih najučinkovitije metode suzbijanja gdje se direktno napadaju ličinke.