News

Komentari 280

"Ne može se živjeti, pogledajte mi leđa nakon 45 minuta vani"

"Ne može se živjeti, pogledajte mi leđa nakon 45 minuta vani"

Ja u svoje 34 godine nisam vidio ovakvu najezdu, nemoguće je izlaziti vani. Ostaje nam jedino zatvoriti se u kuću, a najgore je djeci, priča nam Ivan Zgrebec koji na leđima ima stotinjak uboda...

Otkad je krenulo ovo lijepo vrijeme, krenuli su i komarci, kaže nam Ivan Zgrebec (34) iz Josipovca kraj Osijeka. Ivanu je, kao i njegovim sugrađanima, ozbiljno ugroženo zdravlje zbog najezde komaraca.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

- Nemoguće je izlaziti vani. Ne može se živjeti - kaže nam Josip i dodaje kako ovakvu invaziju ne pamti.

- Ne, ja u svojih 34 godine nisam vidio ovakvu najezdu - kaže Ivan koji nam je poslao fotografiju svojih leđa nakon samo 45 minuta šetnje vani.

'Ostaje nam jedino zatvoriti se u kuću...'

Proljeće koje je obilovalo padalinama i porast vodostaja bili su idealna uvertira za razmnožavanje komaraca. Unatoč larvicidnom treniranju rubnog pojasa uz Osijek, najveći dio vodenih površina oko grada nije tretiran, piše Glas Slavonije. 

Komarac ima sposobnost migracije oko 70 kilometara i stalno pristižu iz svojih baranjskih ležišta u Osijek, građani smatraju da je ova bitka gotovo izgubljena. Većina smatra kako bi jedino rješenje bilo tretiranje avionima. To pokazuje i izvješće osječkog HZJZ-a, gdje navode kako je u tijeku velika disperzija odraslih komaraca prema Osijeku iz zelenog pojasa.

Najezda je nepodnošljiva, a potražnja za sprejevima je ogromna. Djeca koja su alergična na ubode komaraca zatočenici su svojih domova popodne i navečer. Posebno je neobično to što komarci u rojevima ulijeću u kuće, stanove i sobe

- Koristimo sva sredstva protiv insekata, stavili smo i komarnike, ali oni svakako uspiju ući u kuću. Tu spasa nema. Ne smijemo ni izlaziti, ne može se živjeti vani, ostaje nam samo zatvoriti se u kuću - dodaje Ivan.

- Najgore je za djecu. Ne možete ni zamisliti razmjere te pošasti. Potpuno smo nemoćni - kaže Ivan. 

- Ne može se živjeti od komaraca. Jutros sam išao šetati s prijateljima i oni su odlučili obući ova zaštitna odijela. Ja nisam ništa obukao i vratio sam se doma s ubodom na ubodom. To jednostavno nije normalno da moramo oblačiti trenirku i vestu na ovim temperaturama. Ovo je elementarna nepogoda - rekao nam je čitatelj iz Osijeka.

Zaprašivanje s tla nije dovoljno

Na pitanje da li gradske vlasti rade što na suzbijanju komaraca, odgovara da rade, ali da je to sve nedostatno.

- Špricali su topovima, 'pickupovi' su prašili sa zemlje oko 19,20 navečer, a ovo je bilo oko 5,6, onda možete zamisliti kakva je to najezda. Napali su me i kroz majicu. Dok sam bio u polju, ispao mi je jedan komad kosilice, zapeo sam i stao. A čim staneš, gotovo je... - priča Ivan koji ima stotinjak uboda komaraca na leđima.

I nakon opetovanih zamagljivanja iz vozila na većini postaja utvrđene su povećane brojnosti jedinki odraslih komaraca. U nedjelju navečer najveći broj jedinki utvrđen je na postoji Sarvaš s ukupno 134 sleta komarca na čovjeka u 15 minuta. Građani traže hitno tješenje od vlasti, a u rubnim naseljima već prijete i prosvjedima.

Poklopila su se tri fenomena

 I Vinkovčani se bore protiv komaraca jer ih je sve više unatoč zaprašivanjima. Odradili su i tretman 'toplog zamagljivanja. S komarcima se bore i u Vukovaru.

- Radi se o biološkom fenomenu koji se javlja jednom u 10-15 godina, a posljednji put je kod nas zabilježen 2006. Poklopila su se tri fenomena: visok vodostaj, temperatura zraka od 32-35 stupnjeva i dugo razdoblje kiša. U Vukovaru smo kišno razdoblje imali gotovo sedam tjedana, od 20. travnja do 6. lipnja. Obavili smo do 15. svibnja pet larvicidnih tretmana i tada je izletjela prva generacija komaraca koju je odmah trebalo tretirati, no vrijeme na to nije dopuštalo. Ta je generacija komaraca ostavila doslovne milijarde i milijarde larvi - rekao je direktor Veterinarske stanice Vukovar, Tomislav Šota za Glas Slavonije.

Premijer Plenković: 'Pomoći ćemo'

Vlada je na sjednici u srijedu zadužila Ministarstvo zdravstva i županijski Zavod za javno zdravstvo da poduzmu sve potrebne mjere radi rješavanja problema dezinsekcije komaraca na osječkom području radi što kvalitetnije zaštite zdravlja ljudi, a zatreba li uključit će se i Vlada pružanjem financijske pomoći.

Ministarstvo će potrebne mjere poduzeti u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, jedinicama lokalne samouprave na području te Županije kao i županijskim Zavodom za javno zdravstvo, stoji u zaključku.

- Ovisno o tijeku rješavanja problematike dezinsekcije u provedbi zaključka po potrebi će se uključiti Vlada pružanjem financijske pomoći, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Premijer Andrej Plenković očekuje da županijski Zavod za javno zdravstvo što prije poduzme odgovarajuće mjere.

- Mislim da je ovo primjeren i hitan odgovor Vlade i očekujem da županijski Zavod za javno zdravstvo što prije poduzme odgovarajuće mjere, a Vlada će ako će biti potrebno naći dodatna financijska sredstva da se ovo pitanje riješi što prije, rekao je premijer.

Vladi su se zbog problema najezde komaraca i pružanja pomoći obratili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, naveo je ministar Kujundžić te objasnio da se na poplavnom području Drave i Dunava, dizanjem razine vode, stvaraju velike površine koje postaju intenzivna legla komaraca te je od travnja do listopada kvaliteta života stanovništva na području Županije i Grada značajno ugrožena.