Obavijesti

News

Komentari 137

'Ne možemo više pratiti širenje virusa. Tisuće zaraženih nisu se ni testirali. Tapkamo u mraku'

'Ne možemo više pratiti širenje virusa. Tisuće zaraženih nisu se ni testirali. Tapkamo u mraku'

Stvarni broj zaraženih je sigurno veći, jer nam je postotak pozitivnih testova jako visok, no najveći je problem ograničeni kapacitet zdravstvenog sustava, kaže Polašek

VIDEO


Ako Vlada i dalje bude donosila samo kozmetičke, i zamotane izgovore bez ozbiljnih mjera, virus će se i dalje širiti te odnositi previše života onih koji su mogli biti spašeni, komentar je prof. dr. Ivana Đikića, direktora Instituta za biokemiju u Frankfurtu na velik porast broja novozaraženih u Hrvatskoj. Epidemiolozi su, kaže,  upozoravali i predvidali značajan porast, ali je ova brojka, od preko 6300 novozaraženih doista veliko iznenađenje i ozbiljno upozorenje za Stožer i Vladu.

- Očigledno je da dosadašnje odluke Stožera nisu bile dostatne, i da su izgubili kontrolu nad virusom. Jos žalosnije je da su neodlučnošću i neslušanjem upozorenja epidemiologa izgubili kritično vrijeme zadnja četiri, do šest tjedana, kad smo pravilnim mjerama mogli brže prekinuti ovaj opasni ciklus širenja virusa, i spasiti pretrpanost bolnica te velik broj umrlih. Nažalost, ovaj val će sad trajati puno duže, i vjerojatno se spojiti s petim valom, koji očekujemo tijekom zime, kaže prof. Đikić.

Potrebno je, dodaje, što prije povećati broj cijepljenih, spriječavati okupljanja u zatvorenim prostorijama, održavati distancu, nositi maske, kao i puno šire koristiti covid potvrde. Nadalje, treba poticati rad od kuće, dati podršku zdravstvenim radnicima - liječnicima i sestrama te, jednako važno, iskreno  komunicirati prema građanima.  

- Povjerenje građana se može dobiti jedino ukoliko Vlada, a posebno premijer Plenković pokaže malo više samokritike i suosjećajnosti te se počnu odgovornije ponašati prema ovoj bolesti, zaključuje Đikić.

Velik broj zaraženih prokomentirao nam je i virusni imunolog Luka Čičin Šain iz Centra za infektološka istraživanja Helmholtz u Njemačkoj. 

- Sad više uopće ne možemo pratiti virusno širenje. Kapaciteti testiranja su oko 10-12 tisuća PCR-a dnevno. Na  to možemo nadodati oko 10-20 % zbog antigenskih testova u bolničkim uvjetima (kućni testovi ne ulaze u statistike). Preko šest tisuća detektiranih nam govori da imamo jos tisuće novozaraženih koji nisu došli na red za testiranje. Epidemiološke službe su sada u mraku. Daljnje praćenje pandemije ovisi o broju hospitalizacija i umrlih, jer su se brojevi novodijagnosticiranih odvojili od realnog broja novozaraženih. Žalosno je da smo već dva puta bili u ovoj istoj situaciji i da nismo nista naučili, naprotiv - ljudi se još manje pridržavaju mjera sad nego kad su drugi i treći val bili pred vrhuncem, a vlada je nesigurna sto učiniti - kaže Čičin Šain.

Tuga u Zagrebu: Beba umrla u Zaraznoj. Bila je covid pozitivna
Tuga u Zagrebu: Beba umrla u Zaraznoj. Bila je covid pozitivna

Strahovit porast novozaraženih prokomentirao je i prof.dr. Ozren Polašek, člna Vladinog Znanstvenog savjeta i voditelj Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Splitu.

‐ Ovo je jedan od nepovoljnijih scenarija o kojima smo do sada na sreću samo razmišljali, a sada nam se nažalost i dogodio. Stvarni broj zaraženih je sigurno veći, jer nam je postotak pozitivnih testova jako visok, no najveći je problem ograničeni kapacitet zdravstvenog sustava. Jučer je KBC Split najavio zatvaranje aktivnosti koje nisu hitne, a bojim se da slično možemo očekivati i iz drugih bolnica. Sada je sve jasnije da nam treba neki oblik zaustavljanja ili smanjenja širenja, jer više samo apelima i pozivima na cijepljenje ne možemo dalje. Slični izboji se događaju i u drugim zemljama, ali to nam ne smije biti izgovor za izostanak, makar pokušaja, ublažavanja ove situacije - kaže prof Polašek.

Očekuje nas povećani pritisak na bolnice, i sve što uz to ide, na žalost, kaže dr. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epodemiološkog društva. Novocijepljeni, dodaje, ne mogu trenutno ublažiti situaciju jer je potrebno oko dva do tri tjedna da se stvori imunost. Dugoročno, međutim, mogu, zaključuje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...