Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Ne postoji kontrola: Država ne prati da li se živi u POS-u...

Postrožen zakon: Moguće je otkriti ako kupac POS-ova stana taj stan iznajmljuje legalno, ali ne i ako ga ‘renta’ na crno, jer nema inspekcije

Zagreb: Å tromar o o subvencioniranju stambenih kredita i novim mjerama stambene politike
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
13 komentara

Država je prije mjesec dana izmijenila Zakon o poticanoj stanogradnji (POS) i sad više nije dopušteno POS-ov jeftinije kupljeni stan iznajmljivati ili ga prodati prije isteka deset godina. Nije dopušteno ni iznajmljivanje subvencioniranih stanova još dvije godine nakon subvencije.

No ne postoji, međutim, inspekcija koja je dobila ovlasti kontrolirati što je s POS-ovim i subvencioniranim stanovima na terenu niti je itko dosad kažnjen za zlouporabu. Država može otkriti samo ako je netko sklopio kupoprodajni ugovor ili stan iznajmio uz sklopljeni ugovor. Ako ga iznajmljuje na crno, nema mehanizma kojim će to biti otkriveno.

- Navedena problematika nije u nadležnosti Državnog inspektorata - odgovara nam inspektorat. Ministarstvo graditeljstva kaže da će svi novi ugovori sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana. Ako netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, reagirat će Agencija za promet nekretnina. Obavijestit će banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati. Uz to, kupac će APN-u morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora.

1. POS-ov stan i stan kupljen uz subvenciju ne smije se iznajmljivati niti prodavati prije zakonskih rokova. Dogodi li se to, vidi se u sustavu koji pali alarm.     

2. Ako država preko ugovora o prodaji/najmu otkrije zlouporabu, kredit odmah stiže na naplatu i treba platiti razliku do tržišne cijene nekretnine.     

3. Ne postoji inspekcija koja će otkrivati nelegalno iznajmljene stanove. Nema izlazaka na teren, gdje su POS-ovi turistički apartmani i prostori.   

4. Dosad država nikoga nije kaznila za zlouporabu. Uskoro kreću upis zabrane u ugovore o kreditu, provjera i sankcije.     

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message