Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
322 komentara

'Ne povećaju li plaće, egzodus se neće zaustaviti. Svi će otići'

Nove mjere su dobrodošle, međutim Hrvatska treba snažan zaokret i velike reforme, kažu ekonomisti. Veće plaće su jedino što može ljude motivirati da ostanu u Hrvatskoj, kaže Mladen Novosel

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
322 komentara

Iza nas je još jedna godina u kojoj Vlada nije krenula s nužnim strukturnim reformama. Nova godina donosi nastavak poreznog rasterećenja, veće minimalne plaće. Porezno rasterećenje je dobar smjer, ali mjere nisu dovoljno hrabre ni ambiciozne.

To je ocjena ekonomskog analitičara Damira Novotnyja koji je od Vlade očekivao snažnije rasterećenje prvenstveno kućanstva ali i poduzetnika.

- Od Vlade očekujem da bude puno hrabrija u poreznom rasterećenju i da prione na drugo očekivane strukturne reforme. Ovo je sve blago i nedovoljno da se kod građana poveća osjećaj da Vlada ide u dobro smjeru. Nužan je snažan zaokret - rekao je ekonomist Novotny.

DEMOGRAFSKA MJERA Marić: Dižemo neoporezivi dio naknade za djecu na 10.000 kn

Upozorava kako se plaće moraju povećati jer Hrvatskoj prijeti novi val iseljavanja 2020. godine kada će Njemačka u potpunosti otvoriti tržište rada.

- Do sada su otišli inženjeri, zdravstveni radnici, otići će i strukovno obrazovani ljudi koji će tamo lako naći posao ako u Hrvatskoj plaće ne porastu i ne spriječi egzodus - kazao je.

Veće plaće su ključne

Vlada je na potezu. Problemi se znaju, a to je preveliki broj zaposlenih u državnom sektoru, mlade umirovljenike vratiti u svijet rada i tako promijeniti loš odnos zaposlenih i umirovljenika, poticati ulaganja, otvarati radna mjera u industriji. 

- Hoće li se stvari mijenjati na bolje političko je pitanje - zaključuje ekonomski analitičar.

Da radnicima trebaju veće plaće slaže se i Mladen Novosel, čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). 

- Rast plaća je moguć, a poslodavci moraju shvatiti da kapitalizam nije društvo u kojem samo jedan sloj društva mora dobro živjeti nego svi. Hrvatska mora pronaći put do toga jer veće plaće su jedino što može ljude motivirati da ostanu u Hrvatskoj - poručuje Novosel.

PROTJERALA IH NEPRAVDA Egzodus: Još malo i više neće imati tko iseliti iz Hrvatske...

Hrvatskoj je, nastavlja, potreban sustav podizanja minimalne, ali i ostalih plaća u zemlji.

- Ovo je fingiranje povećanja plaća - rekao je Novosel.

Porezno rasterećenje napominje malo će poboljšati život građana, a najveću korist imat će skupina uglavnom menadžera, koji mjesečno primaju do 30.000 kuna plaće, a takvih je malo. Od 1. siječnja vrijedi PDV od 13 na meso, ribu, voće i povrće, jaja, dječje pelene, a smanjena stopa os 5 posto vrijedit će i za bezreceptne lijekove.

- Mjera će imati efekta ako će trgovci biti pošteni i smanjiti cijene. Iskustvo nas nažalost uči da se cijene uglavnom simbolično smanjuju, a u slučaju rasta one idu do maksimuma - rekao je čelnik sindikata.

Pravih reformi još nema

Protiv mirovinske reforme borit će se referendumom, a Novosel je stava da i ona demotivira građane da ostaju u Hrvatskoj. Kada je u pitanju zdravstvo, su se kaže, najmanje napravilo.

- Bojim se da je sve do sada bilo samo krpanje rupa i da prave reforme neće tako skoro biti. Svaka vlada govori o zdravstvenog reformi, racionalizaciji, ali zdravstvo nam je neefikasno i sve nedostupnije. Sve ide prema amerikanizaciji odnosno da će se moći liječiti samo oni koji imaju novca - rekao je. 

Novosel smatra i da će mjera neoporeziv nagrada došla prekasno. 

- Ta mjera lijepo zvuči, ali bila je teško provediva u ovoj godini. Veći efekt od nje očekujem u idućoj godini, ali treba paziti da ne bude zloupotreba - zaključio je čelnik SSSH.

POGLEDAJTE VIDEO:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message