Obavijesti

News

Komentari 159

'Ne prestaju pokušaji HDZ-a da umanji rezultate ove Vlade'

'Ne prestaju pokušaji HDZ-a da umanji rezultate ove Vlade'
1

Promjene u sustavu poreza na dohodak donijele su povećanje plaća za više od milijun hrvatskih građana i pridonijele rastu osobne potrošnje i BDP-a, poručio je

VIDEO

Promjene u sustavu poreza na dohodak donijele su povećanje plaća za više od milijun hrvatskih građana i pridonijele rastu osobne potrošnje i BDP-a, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministrovo reagiranje prenosimo u cijelosti.

"Očigledno je da ne prestaju pokušaji HDZ-a da umanje rezultate ove Vlade, pa čak i kada učinci mjera i politika Vlade u velikoj mjeri idu na ruku njihovim lokalnim čelnicima, načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova koji su zadnjim izmjenama Zakona o regionalnom razvoju dobili status potpomognutih područja i dosta izdašne potpore države i za jedinice lokalne samouprave i građane koji žive u njima.

Teza da su lokalne jedinice izgubile zadnjim izmjenama poreza na dohodak i novom kategorizacijom potpomognutih područja čak 6 milijardi kuna je potpuno neozbiljna i ni na čemu utemeljena. Pitamo se čega ćemo se još naslušati od naših političkih oponenata ususret kampanji.

Dobro je već poznato da su izmjene poreza na dohodak, kojima je povećana plaća za više od milijun naših građana i što je imalo izravnog učinka na oporavak osobne potrošnje i BDP-a, utjecale na smanjenje prihoda JLS-a za cca 1,8 milijardi kuna. Da je Vlada RH dodatnim kompenzacijskim mjerama na teret državnog proračuna „vratila“ JLS-ima između 500-600 milijuna kuna.

Također je dobro poznato da je novom kategorizacijom područja koja pomaže država radi slabije razvijenosti u sustav uključeno čak 99 JLS-a koje nikad prije nisu imale potporu iako su nerazvijene. Najveći dio njih je u Slavoniji i na sjeverozapadu Hrvatske. Time je JLS-ima i građanima koji žive u tom prostoru osigurana državna potpora od cca 110 milijuna kuna. Istovremeno je iz sustava izašlo 65 JLS-a koje su iznadprosječno razvijene zbog čega neće više uživati potporu države kad istekne razdoblje kompenzacije koje traje iduće tri godine uključujući 2015. Izračunali smo da će ovom novom kategorizacijom država u 2015. svim tim jedinicama prepustiti ili isplatiti dodatne prihode taman na razini koliko je to bilo i prethodne godine, ali sada pravednije raspodijeljeno u korist najmanje razvijenih JLS. 

Ovome treba dodati da spremamo novi prijedlog Zakona o brdsko-planinskim područjima  kojim će se omogućiti nastavak visoke razine potpora za ta područja sa specifičnim razvojnim potrebama. Kada Zakon postane aktivan, početkom 2016. država će se odreći dodatnog dijela svojih prihoda u korist JLS na brdsko planinskim područjima.

Sve prethodno govori da bi ukupni manjak prihoda proračuna JLS nakon spomenutih promjena poreza na dohodak i nove kategorizacije područja bio tek nešto više od jedne milijarde kuna, a da je država na sebe preuzela teret od 600-700 milijuna kuna, dok je oko 1,8 milijardi kuna transferirano prema građanima, kroz veće plaće što je dio politike ove vlade kako bi, kao što je već rečeno, potaknula rast osobne potrošnje nakon šest godina krize i recesije. 

I ovom prilikom ponavljamo kako danas JLS imaju na raspolaganju nekoliko milijardi kuna godišnje iz EU fondova oko kojih se moraju potruditi. Oni najuspješniji imat će proračun veći nego što su ikada imali. A država im uz to osigurava i financiranje vlastitog udjela za sufinanciranje EU projekata. Na kraju, napomena da ipak neće biti moguće iz tih sredstava nabavljati skupocjene automobile za potrebe načelnika", stoji u reakciji ministra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...