Obavijesti

News

Komentari 94

Ne smije se ukinuti: 'Program 72 znači nam život ili smrt'

Ne smije se ukinuti: 'Program 72 znači nam život ili smrt'

Onkološke bolesnice iz riječke bolnice odreda hvale program '72 sata' jer im je, kažu, spasio život. One su oduševljene brzinom kojom se obrađivao njihov slučaj i zahvalne su liječnicima

VIDEO

- Imala sam osjećaj kao da sam privilegirana. Program 72 sata za slučajeve poput mojeg je presudan. U ovakvim situacijama to znači život illi smrt - objašnjava pacijentica s malignim oboljenjem, koja se liječi u KBC-u Rijeka. 

Iako redovito kontrolira svoje tijelo, spletom nesretnih okolnosti i bez obzira na pet uspostavljenih ultrazvuka, višestrukih punkcija i mamografija, godinu i pol dana trebalo je privatnim liječnicima da uspostane točnu dijagozu tj. detektiraju rak dojke. 

- Nakon konačnog dolaska u KBC Rijeka dijagnosticiran mi je rak i odmah sam ušla u program 72sata. U roku od tri dana obavljene su sve pretrage, izvršene pripreme i operacija. Obavljen je čak i endograf kosti, čiji se pregled čeka tjednima, ako ne i više. Za mene je to bio veliki  pozitivan šok. Najiskrenije sam zahvalna svim divnim liječnicima i svom osoblju riječke bolnice i smatram da ukidanje ovog programa nije dobro, ono je neophodno za ljude, žene poput mene - iznosi svoj stav anonimna pacijentica.

''Oduševljena sam brzinom kojom se sve obavilo''

Baka Ceravić Ana (70) s Malog Lošinja slaže se s njom. 

- Napipavši kvržicu obiteljski liječnik s otoka me je odmah naručio na snimanje. U roku od tri dana prebačena sam u Rijeku, napravljeni su mi svi nalazi i operirana sam. Oduševljena sam brzinom u kojoj se sve obavilo. To puno znači u daljnjem i brženm oporavku, ulijeva nadu i tjera vas naprijed. Svi i dalje idemo na kemoterapije i tretmane, ali se osjećamo dobro, zdravi smo i samo održavamo zdravlje. Nisam za ukudanje ovog programa, dapače, meni je uvelike olakšao i spasio puno vremena i brige - zahvalna je baka Ana na individualnom personaliziranom programu koje podrazumijeva program 72sata. 

I za riječanku Ljerku Petenar (69), kojoj su dijagnosticirane dvije vrste jako invanzivnog raka dojke i pazuha, koji se zrakasto širio i već prešao u limfne žlijezde, ovaj program značio je primanje u bolnicu po hitnom postupku te operacijom unutar tri dana. 

- Moja majka se liječila od raka, ali dok se nisam sama suočila s tom bolešću nisam ni znala za program 72sata i jako sam zadovoljna i ugodno iznenađena što sam imala tu mogućnost. Nisam čula da program ukidaju i nemogu pomisliti ni na jedan valjani razlog - zašto? - začuđena je Ljerka. 

U Rijeci programom zbrinuli 351 pacijenta

Iz KBC-a Rijeka da se zaključiti kako liječnici smatraju da program 72 sata svakako ima svoje prednosti, ali i da se u Rijeci i inače pacijentima s malignim bolestima pristupalo po najhitnijem mogućem postupku, iako je svako liječnje indivudualno i ovisi o mnogim činjenicama i pojedincu.

- U našoj bolnici smo i ranije imali tendenciju za brzim zbrinjavanjem onkoloških bolesnika. U tom smislu program „72 sata“ u svom temelju ima kvalitetnu zamisao. Međutim, obzirom na uvjete, protokole je u stvarnosti često bilo teško uskladiti i provoditi. Svi pacijenti nisu jednaki, a postupci liječenja zahtijevaju različito vrijeme obrade. U svakom slučaju, na bolesnike s malignim bolestima kontinuirano se  obraća posebna pozornost - zaključila je zamjenica sanacijskog upravitelja KBC-a Rijeka.

Do sada u Rijeci u sklopu Programa 72sata zbrinut je 351 pacijent.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 94

VIDEO

VIDEO Strašna oluja na istoku Hrvatske: Tuča kod Županje, na A3 stajali ispod nadvožnjaka
LED VELIČINE LJEŠNJAKA

VIDEO Strašna oluja na istoku Hrvatske: Tuča kod Županje, na A3 stajali ispod nadvožnjaka

Jaka tuča, veličine lješnjaka, pogodila je područje Županje: 'Sve je trajalo pet minuta, udarala je jako u prozore i krov kuće'

Usred tuče stali pod nadvožnjak na A3:  'Smrtno ugrožavaju sebe i druge. Kazne moraju biti više'
OPASNA ZAŠTITA OD TUČE

Usred tuče stali pod nadvožnjak na A3: 'Smrtno ugrožavaju sebe i druge. Kazne moraju biti više'

Kazna za zaustavljanje na autocesti je 60 eura: 'Vozači bi radije platili kaznu i riskirali vlastite živote i živote ostalih nego da saniraju štetu na limu'
VIDEO Kaotične scene iz Iloka: Ceste su postale bujice, vjetar rušio stabla, potopljen i Muzej
PADALI CRJEPOVI

VIDEO Kaotične scene iz Iloka: Ceste su postale bujice, vjetar rušio stabla, potopljen i Muzej

Istok Slavonije poslijepodne je pogodilo jako nevrijeme: 'Sve je trajalo 20-ak minuta, ali je šteta velika. Na ulicama je puno vode, pali su crjepovi'