Obavijesti

News

Komentari 0

Ne znate kako s novcem? Hanfa je pokrenula edukativni portal

Ne znate kako s novcem? Hanfa je pokrenula edukativni portal
1

I posao Hanfe će biti lakši ako će građani biti financijski pismeniji, stoga je u preventivnom smislu dobro imati informacije kako ne bi dolazilo do pogrešaka u ulaganju, kaže predsjednik Upravnog vijeća

VIDEO

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak je pokrenula novi edukativni internetski portal (novaczasutra.hr), kojem je cilj kontinuirano povećanje financijske pismenosti u Hrvatskoj, kao i zaštita malih ulagatelja.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare u Hanfi, portal je između ostalog posvećen štednji i ulaganjima za budućnost te pravima korisnika financijskih usluga koje ta agencija nadzire, što se prije svega odnosi na mirovinske fondove, investicijske fondove i osiguravajuća društva.

POGLEDAJTE VIDEO: Potrošnja u kućanstvu

Pokretanje videa...

01:22

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman kaže kako je cilj projekta povećanje financijske pismenosti u Hrvatskoj, dodavši da se tom segmentu treba pristupiti na kontinuiran način, a ne da se njime bavi samo prilikom obilježavanja Svjetskog tjedna novca.

- I posao Hanfe će biti lakši ako će građani biti financijski pismeniji, stoga je u preventivnom smislu dobro imati informacije kako ne bi dolazilo do pogrešaka u ulaganju, naivnosti pri nuđenju lake zarade, gubitka štednje i slično - ističe Žigman.

Zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Hanfe Jurica Jednačak rekao je da je stranica pokrenuta s ciljem zaštite malih ulagatelja. Često se, kaže, s ciljem prevare malim ulagateljima putem društvenih mreža i telefona nudila brza i sigurna zarada.

- Nešto kao brza i sigurna zarada jednostavno ne postoji - upozorava Jednačak.

Zagreb: Predstavljanje edukativnog portala Hanfe

Male ulagatelje je pozvao da prate novu stranicu, na kojoj je predstavljeno više različitih mogućnosti ulaganja, uz istaknute prednosti i mane pojedinih ulaganja.

Stranica je interaktivna pa je moguće i postavljati pitanja vezana za određene nedoumice oko ulaganja, ili primjerice provjeriti je li određeni ponuditelj ovlašteni pružatelj investicijskih usluga.

Član Upravnog vijeća Hanfe Tomislav Rizdak napominje da ljudi o financijskim uslugama najčešće uče u hodu, odnosno samim početkom sudjelovanja u nekoj usluzi.

Cilj je da građani što više uče unaprijed te na tuđim pogreškama, pri čemu Ridzak napominje da ponuda određene usluge često nije pisana jednostavnim rječnikom pa predstavljeni portal primjerice nudi i rječnik ulaganja, gdje se pojašnjavaju brojni pojmovi.

(jt)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike
OLAKŠICE POSLODAVCIMA

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike

Dobrovoljna štednja u trećem stupu sve je češći izbor među osiguranicima zbog mnogih pogodnosti koje donosi, no jeste li znali da i poslodavac može dobiti porezne olakšice ako se odluči uplaćivati u ovaj stup za svoje zaposlenike?

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu

Jeste li znali da ne morate biti zaposleni kako biste počeli štednju u dobrovoljnome mirovinskom fondu? Što o štednji i ulaganju unutar dobrovoljnih mirovinskih fondova znaju naši građani, provjerili smo u istraživanju
Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove
SAD JE PRAVI TRENUTAK

Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove

Današnji položaj umirovljenika u Hrvatskoj nije blistav - mirovine su male, a budućnost neizvjesna. Jedan od načina osiguravanja kvalitetne starosti i ugodnog života u trećoj dobi jest pravodobna odluka o dodatnoj štednji