News

Komentari 12

'Nećemo dopustiti da Škotska ostane 'zatočena' u Britaniji'

'Nećemo dopustiti da Škotska ostane 'zatočena' u Britaniji'

Nakon pobjede na izborima, britanski premijer Boris Johnson poručio je Sturgeon da ne kani dopustiti održavanje još jednoga referenduma u Škotskoj

Velika Britanija ne može zatočiti Škotsku i mora joj omogućiti održavanje referenduma o neovisnosti jer se suočava s izlaskom iz Europske unije protiv svoje volje, rekla je u nedjelju čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon.

Nakon pobjede na izborima, britanski premijer Boris Johnson poručio je Sturgeon da ne kani dopustiti održavanje još jednoga referenduma u Škotskoj, inzistirajući na tomu da je glasanje protiv neovisnosti godine 2014. zapravo bio referendum koji se "održava jednom u generaciji". 

Sturgeon je za BBC kazala kako smatra da SNP ima pravo tražiti još jedno glasanje pošto je na izborima u Škotskoj ta stranka osvojila 48 od 59 mjesta.

Ako se Škotskoj ne dopusti održavanje još jednog glasanja, bit će to "subverzija demokracije", smatra Sturgeon te dodaje da:

- Škotska ne može biti zatočena u Velikoj Britaniji protiv svoje volje.

Obećala je da će ovaj tjedan objaviti "detaljne demokratske argumente" prema kojima regionalna vlada nakon pobjede na izborima ima legitimitet i ovlasti za održavanje drugoga referenduma o neovisnosti.

Na referendumu o brexitu 2016., 62 posto škotskih birača odlučilo je ostati u EU-u, dok je širom Britanije 52 posto glasalo za brexit. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci