Obavijesti

News

Komentari 17

'Nećemo dozvoliti da se u rad Povjerenstva miješa politika'

'Nećemo dozvoliti da se u rad Povjerenstva miješa politika'
3

Predsjednik HDZ-ova kluba Branko Bačić odbacio je optužbe iz oporbe da HDZ opstruira rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i poručio kako neće dozvoliti da se politika miješa u rad Povjerenstva

VIDEO

Ne da ne opstruira, nego nećemo dozvoliti da se politika miješa u rad Povjerenstva, rekao je Branko Bačić novinarima prije sjednice Kluba zastupnika i dodao da će HDZ danas na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav  iznijeti svoje stajalište. Odbor će raspravljati o prijedlogu jedne trećine članova tog Odbora za donošenje zaključka o djelokrugu Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora, vezano uz pitanje odlučivanja o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Bačić je ponovio kako HDZ smatra da taj Odbor nije nadležan da odlučuje o izuzeću predsjednice Povjerenstva, kao ni Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Zagreb: Zastupnici dolaze na sjednicu Kluba zastupnika vladajuće koalicije

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je u četvrtak da HDZ, protivno Poslovniku, odugovlači s donošenjem odluke o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković u slučaju Andreja Plenkovića kako bi u dogovoru ili pritiskom na Ustavni sud došli do toga da Plenković bude oslobođen. 

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još nije odlučivalo je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor,  jer je premijer podnio zahtjev za izuzećem Novaković. Ona je, kako je navedeno u tom zahtjevu,  bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja vezanih uz postupanje Vlade u vezi Agrokorom, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv Plenkovića.

Jandroković: 'Ovo nije pritisak na Darka Milinovića da odstupi'
Jandroković: 'Ovo nije pritisak na Darka Milinovića da odstupi'

Na pitanje novinara kako komentira što je Upravni sud rekao da bi o sukobu interesa trebalo odlučivati tijelo koje je nadležno za nadzor Povjerenstva, Bačić je odgovorio da Upravni sud nije rekao da je nadležan Sabor.

"Postoji državno tijelo koje utvrđuje nadležnost, ali u svakom slučaju politika ne može odlučivati o pojedinačnom pravnom predmetu, jer bi snaga vladajuće većine u svakom saborskom tijelo mogla biti, vladajuća većina bilo koja i bilo kada,  protiv pravnih argumenata, silom ruku odlučivati o izvješću. To bi bilo krajnje nekorektno", istaknuo je Bačić.

Na pitanje novinara tko je nadležan, Bačić je rekao "neka se odredi tamo gdje to treba". "Mi kao saborski Odbor za Ustav to sigurno nismo", istaknuo je.

Povjerljivi projekt: Evo kako će Plenković srušiti Povjerenstvo
Povjerljivi projekt: Evo kako će Plenković srušiti Povjerenstvo

SDP je nedavno predložio da o izuzeću Novaković odlučuje saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove. HDZ-ova članica Odbora Marija Jelkovec uputila je, pak, u četvrtak predsjedniku Odbora za Ustav Željku Reineru prigovor na taj SDP-ov prijedlog i dopunu dnevnog reda upozoravajući da Odbor za Ustav nije ovlašten tumačiti odredbe pojedinih zakona te potencijalno određivati potpuno nova ovlaštenja radnim tijelima Hrvatskog sabora.

Na pitanje novinara zašto se trebao izglasavati dnevni red, a onda je Marija Jelkovac tražila da se ta točka makne s dnevnog reda, Bačić je podsjetio da se Poslovnik Sabora odnosi i na rad radnih tijela. 

Danas na sjednici Odbora za Ustav ćemo temeljem zahtjeva Marije Jelkovac odlučivati o skidanju te točke s rasprave na sjednici Odbora, rekao je Bačić.  

'Plenković ostaje u Hrvatskoj i vodit će HDZ u nove pobjede'
'Plenković ostaje u Hrvatskoj i vodit će HDZ u nove pobjede'

Jelkovac u prigovoru pojašnjava da SDP svojim prijedlogom de facto traži tumačenje odredaba Zakona o općem upravnom postupku u odnosu na odredbe Zakona o sprječavanja sukoba interesa, što bi stvorilo presedansku i potencijalno protuposlovničku praksu jer bi se ubuduće odnosila na sve slične situacije kada nije nijednim propisom nije određeno drugostupanjsko ili nadzorno tijelo koje bi moglo odlučivati o izuzeću čelnika pojedinih institucija ili regulatornih agencija.

Kako je riječ o presedanskom slučaju, zaključuje u prigovoru Jelkovac, Odbor za Ustav kao političko tijelo nije nadležan o tome samostalno odlučivati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca