Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
56 komentara

'Nećemo podržati proračun ne date li djeci besplatne knjige...'

Izvor blizak tom saborskom klubu kaže da su njegovi zastupnici sa svojim zahtjevom u utorak upoznali ministra financija Zdravka Marića, pozivajući se pritom na ustavnu odredbu...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
56 komentara

Državni proračun za iduću godinu, o kojem će Hrvatski sabor glasovati u ponedjeljak 3. prosinca, neće imati podršku 'Bandićevog', odnosno Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, ne osiguraju li se u njemu sredstva za besplatne udžbenike za osnovnoškolce u cijeloj državi, doznaje se u utorak u Saboru.

Izvor blizak tom saborskom klubu kaže da su njegovi zastupnici sa svojim zahtjevom u utorak upoznali ministra financija Zdravka Marića, pozivajući se pritom na ustavnu odredbu da je obvezno obrazovanje besplatno, da bi to financijski rasteretilo roditelje i riješilo ih obveze hodanja po knjižarama.

 Oko 200 milijuna kuna, koliko bi trebalo za besplatne udžbenike, moguće je naći u proračunu koji za iduću godinu iznosi 140 milijardi kuna, a potrudi li se, država kroz sustav središnje javne nabave lako može doći do najpovoljnijih ponuđača, uvjereni su u Klubu kojemu je na čelu stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

 Traže da se na tragu tog zahtjeva uredi i novi zakon o udžbenicima, uz poruku: "Ako ima za tablete, ima i za besplatne udžbenike".

 Smatramo da država ima prostora i vremena za prihvatiti naš prijedlog, udžbenici se osiguravaju na jesen, pa do tada ima vremena organizirati se, poručuje izbor blizak klubu i napominje da stav deset članova kluba dijeli i nezavisni Željko Lacković.

 Za donošenje državnog proračuna potrebno je 76 zastupničkih glasova, a glasovanje će biti 3. prosinca 2018. godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message