Obavijesti

News

Komentari 131

'Nedostaje nam 4300 liječnika, hoćete li angažirati svećenike?'

'Nedostaje nam 4300 liječnika, hoćete li angažirati svećenike?'
1

Hrvatska udruga bolničkih liječnika reagirala je na jučerašnju izjavu ministra zdravstva Milana Kujunžića o tome da "jedan svećenik u bolnici ponekad vrijedi više od 20 doktora...

VIDEO

Hrvatska udruga bolničkih liječnika reagirala je na jučerašnju izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića o tome da "jedan svećenik u bolnici ponekad vrijedi više od 20 doktora. Kažu da nisu iznenađeni izjavom i Kujundžiću poručuju da je, kao ministar poljoprivrede, Tolušič za zdravstvo Hrvata napravio više od njega. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nismo iznenađeni zbog Vaše jučerašnje izjave da „jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora“, ona je vrlo vjerojatno, odraz vaših internih uvjerenja prema kolegama čije biste stavove trebali zastupati.

Vjerujemo da poznajete definiciju zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije kako zdravlje nije puko nepostojanje bolesti, već stanje potpunog fizičkog, mentalnog, duhovnog i socijalnog blagostanja.

Pretpostavljamo da vam je od ranije poznato kako hrvatski građani nemaju pravo na ostvarenje zdravlja po kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije jer su daleko od socioekonomskog blagostanja.

Također predmnijevamo kako ste podrobnim šestomjesečnim analizama zdravstvenog sustava ustanovili kako im niste u mogućnosti osigurati ni fizičko ni mentalno zdravlje jer će se javni zdravstveni sustav urušiti u narednih 5-7 godina, jer u sustavu nećete imati dovoljan broj liječnika. Vjerujemo kako ste duhovno zdravlje stavili u fokus jer je duh zdrav i neoboljiv te predmnijevamo da na taj način mislite smanjiti troškove u zdravstvenom sustavu koji iznose oko 8 milijardi kuna.

Kako do sada Ministarstvo zdravstva nije donijelo niti jednu mjeru koja bi poboljšala status i uvjete rada liječnika, a time i održivog javnog zdravstvenog sustava za građane, pitamo Vas hoćete li angažirati 215 svećenika u zdravstvenom sustavu kako biste nadoknadili nedostatak od 4.300 liječnika?

Nadalje, žalosna je činjenica kako je ministar poljoprivrede g. Tomislav Tolušić, povlačeći oštre poteze i uvodeći strože kontrole uvoznog mesa, napravio više za javno zdravstvo Hrvata nego jedan ministar zdravstva.

Poštovani gospodine ministre, ne mislimo Vas pozvati da se ispričate, nego da počnete raditi. Vaša najbolja isprika kolegama bit će održiv i uređen zdravstveni sustav u kojem će liječnici biti motivirani na ostanak, a hrvatski građani i u javi, ne samo u snu, biti u mogućnosti ostvariti zdravlje po definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, navodi se u reagiranju HUBOL-a.

Kujundžić: Spreman sam otvoriti sve teme

Ministar zdravstva Milan Kujundžić odgovorio je u petak Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika (HUBOL), koja se kritički osvrnula na njegovu izjavu da "jedan svećenik vrijedi više od 20 liječnika", te im objasnio kako je ona izvađena iz konteksta bez ključne riječi "nekad" i poručio kako je spreman s njima otvoriti sve teme.

"Vrlo rado ću se odazvati otvorenom sastanku sa članovima Izvršnog odbora HUBOL-a gdje možemo otvoriti sve teme", stoji u Kujundžićevu otvorenom pismu upućenom HUBOL-u.

Ministar ističe kako je tema tribine bila politika i vjera te da je, među ostalim upitima, bilo i ono ima li mjesta svećenicima u bolnici.

"Moj odgovor je bio - nekad  ima, jer u slučajevima kada je medicina napravila sve što može, timovi od dvadesetak liječnika koji u prosjeku tri hospitalizacije brinu o teškim i neizlječivom bolesniku više ne mogu napraviti ništa, jer opetujem, medicina, nažalost, ima svoje granice. Tada može više od svih nas napraviti svećenik lijepom riječi i osmijehom prema pacijentu i obitelji, posebice kod vjernika", navodi Kujundžić.

"Dopustite mi još reći kako ste odabrali dobru definiciju zdravlja prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, gdje su zdravlje i briga o zdravlju više od same medicinske usluge te u tome smislu osim liječnika vrlo značajno sudjeluju medicinske sestre i drugo osoblje, kao i obitelj, te brojni drugi dionici, među kojima svoje mjesto imaju, naravno, i svećenici", zaključio je ministar zdravstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"