Obavijesti

News

Komentari 26

'Nek se javno objavi koliko i na što troše ministri, zastupnici...'

'Nek se javno objavi koliko i na što troše ministri, zastupnici...'
1

Most predlaže da se javno objavi koliko i na što troše ministri, zastupnici, šefovi Fondova i agencija, župani, gradonačelnici i načelnici, rekao je danas politički tajnik Mosta i saborski zatsupnik Nikola Grmoja

VIDEO

Most NL je danas u Hrvatskom saboru prezentirao i stavio na javno savjetovanje Zakon o transparentnosti troškova u obavljanju javnih dužnosti, kojim bi troškovi reprezentacije, putnih troškova, prijevoza, dnevnica, koji se podmiruju iz proračunskih sredstava, bili evidentirani i javno objavljeni u Registru troškova.

Politički tajnik Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja istaknuo je kako se u Hrvatskoj nagomilao broj državnih i lokalnih dužnosnika koji u obavljanju svojih dužnosničkih poslova imaju brojne i znatne troškove koji se podmiruju novcem poreznih obveznika.

 - Evo i danas imate objavljen primjer o rastrošnosti šefa jednog Fonda, a takvi primjeri stalno se otkrivaju.

Zagreb: Nikola Grmoja u Saboru održao konferenciju za medije

Zato bi korisno bilo uspostaviti učinkovit mehanizam nadzora nad trošenjem javnih sredstava. Iako računovodstvena i porezna pravila reguliraju formalne aspekte odobravanja i naknade dužnosničkih troškova, u stvarnosti ne postoji mehanizam nadzora odgovornog trošenja javnih sredstava i njihove nužnosti i ekonomske opravdanosti. Zato smo ovim Zakonom predložili učinkovit mehanizam koji bi nadzirao korištenje novca poreznih obveznika i javnih sredstava - rekao je Grmoja. 

Most predlaže da se ustroji Registar troškova koji nastaju u obavljanju javnih dužnosti, a u njemu bi se na jednom središnjem mjestu evidentirali i publicirali relevantni troškovi dužnosnika. 

 - Tri su glavna cilja našeg prijedloga: da se novac poreznih obveznika koristi razborito i odgovorno radi ostvarivanja javnog interesa, da su svi troškovi koji nastanu u obavljanju javne dužnosti nužni i opravdani, te da javnost ima uvid u trošenje novca poreznih obveznika i drugih javnih sredstava. Zakonom predviđamo ustrojavanje Registra kao središnje elektroničke baze podataka i njegove dostupnosti na internetskim stranicama Ministarstva financija -  objasnio je Grmoja.

Zagreb: Nikola Grmoja u Saboru održao konferenciju za medije

U Registar bi se upisivali troškovi dužnosnika koji nastanu u obavljanju javne dužnosti, izdaci za službena putovanja u tuzemstvu i inozemstvu (dnevnice, naknade prijevoznih troškova, naknade korištenja privatnog automobila u službene svrhe, troškovi noćenja i dr.), te izdaci po osnovi reprezentacije. Za svaki pojedinačni trošak u Registar se upisuje ime i prezime dužnosnika i dužnost koju obnaša, naziv tijela ili pravne osobe u kojoj dužnosnik obnaša dužnost, vrsta troška, datum nastanka troška, kratka naznaka svrhe troška. 

Grmoja je na konferenciji za novinare prezentirao kako ovakav sustav funkcionira na primjeru Kanade, gdje je jasno predočeno i javno dostupno kako su i za koju svrhu nastali troškovi u obavljanju javnih dužnosti. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 26

VIDEO

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je
Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje
OBORINSKA MASA

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje

Što se tiče utorka, bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i jaki pljuskovima praćeni grmljavinom