News

Komentari 9

'Neka maturanti zadnja 2 dana ne dolaze u škole i ne slave, da izbjegnu samoizolaciju...'

'Neka maturanti zadnja 2 dana ne dolaze u škole i ne slave, da izbjegnu samoizolaciju...'

U uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja ravnateljima srednjih škola navodi se da pokušaju za maturante 24. i 25. svibnja organizirati online nastavu, osim za one koji još trebaju odgovarati za ocjenu

'Budući da se u uvjetima epidemije približava završetak nastave za učenike završnih razreda srednje škole, kao i početak provedbe ispita državne mature te izradbe i obrane završnih radova, iznimno je važno osigurati da tijekom tih procesa što manji broj učenika i nastavnika bude u samoizolaciji ili pozitivno na COVID-19', navodi se u priopćenju koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u utorak poslalo ravnateljicama i ravnateljima srednjih škola. Ministarstvo je pozvalo škole da za zadnja dva dana školske godine učenicima završnih razreda organiziraju online nastavu, osim za one koji još trebaju usmeno odgovarati za ocjenu. Predlaže se i da se bilo kakva slavlja povodom završetka srednje škole odgode poslije polaganja državne mature.

Podsjetimo, u utorak 25. svibnja učenicima završnih razreda srednjih škola završava nastava, te im slijede obrane završnih radova i državna matura, čiji se prvi ispiti pišu 1. lipnja. Zbog novih epidemioloških uputa HZJZ-a, u kojima se ističe da maturanti koji su u samoizolaciji, ali nemaju simptome kovida modu doći na polaganje mature, oštro su se pobunili prosvjetni sindikati. No upute zasad nisu izmijenjene, a iz Ministarstva i ovako pokušavaju što više umanjiti opasnost od toga da se maturanti zaraze, te završe u samoizolaciji.  

- Sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. kada se kod učenika ili djelatnika utvrdi zaraza COVID-19, postupa se sukladno odluci nadležnog epidemiologa što, između ostalog, znači da se za sve osobe kod kojih se utvrdi da su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom u vrijeme kada je osoba mogla biti zarazna izriče mjera aktivnoga zdravstvenog nadzora u samoizolaciji. Kako bismo svi zajedno pridonijeli uspješnom završetku nastavne godine i srednjoškolskog obrazovanja naših maturanata preporučamo da, u suradnji s predmetnim nastavnicima, na dane 24. i 25. svibnja 2021. organizirate online nastavu za sve one maturante kojima nije potrebna provjera znanja. Preporučamo da na te dane u školu dolaze samo oni učenici završnih razreda kojima je dolazak neophodan zbog provjere znanja - navodi se u priopćenju koje potpisuje ministar Radovan Fuchs, te dodaje:

Također, s ciljem što manjeg broja učenika i djelatnika koji su pozitivni ili u samoizolaciji tijekom provedbe državne mature i obrane završnih radova, molimo vas da zajedno s učenicima i njihovim roditeljima/skrbnicima dogovorite da se eventualna organizirana druženja (na otvorenom ili zatvorenom) ne održavaju ili da se odgode nakon završetka ovih procesa. 

 

Najčitaniji članci