Obavijesti

News

Komentari 23

'Neka Ministarstvo preuzme brigu o životinjama iz poplava'

'Neka Ministarstvo preuzme brigu o životinjama iz poplava'
8

Volonteri osječke Udruge "Pobjede" apeliraju na Ministarstvo poljoprivrede da na sebe preuzmu odgovornost za zbrinjavanje više od 500 pasa i mačaka iz Slavonije

VIDEO

Volonteri osječke Udruge "Pobjede" koji su danonoćno spašavali životinje iz poplavom ugroženog područja , danas su uputili apel Ministarstvu poljoprivrede. Od njega traže da na sebe preuzmu odgovornost za zbrinjavanje više od 500 pasa i mačaka koji su trenutno razmješteni u dva improvizirana stacionara u Širokom Polju i Belom Manastiru.

- Ulažemo napore da se na jednom mjestu prikupe podaci o svim spašenim životinjama putem Facebook grupe "Pomoć životinjama u poplavljenim područjima . Otegotna okolnost u ovom kaosu je nepostojanje podataka o skrbnicima čipiranih pasa. Naime, Veterinarska stanica u Županji zaduživala je čip, ali nije unosila podatke o njihovim vlasnicima tako da podataka o njihovim vlasnicima nema u Lysacanu - Upisniku svih čipiranih pasa u Hrvatskoj - ukazuje na problem Jelena Rašić, volonterka ispred Udruge "Pobjede".

Informacije koje su do sada prikupili o životinjama stavit će na raspolaganje Ministarstvu poljoprivrede. Zbrka je nastala jer Hrvatska nema ni službeni protokol za spašavanje životinja u izvanrednim situacijama.

- Postoje i vlasnici koji su nam poznati, ali su smješteni po dvoranama tako da i, ako žele svoju životinju, trenutno nemaju gdje s njom. Ne znam koliko će vremena proći dok se one budu mogle k njima vratiti - napominju u "Pobjedi".

U improviziranim stacionarima, kako kažu, trenutno se nalaze samo volonteri, a za te životinje trebali bi se pobrinuti veterinari koji će ih cijepiti i čipirati.

- No, ne mogu se životinje mikročipirati na udrugu ili pojedince, pa stoga predlažemo da se čipiraju na primjerice Općinu Gunja ili Ministarstvo poljoprivrede - predložili su u Udruzi "Pobjede". Iako su stalno apelirali, javljali su im se samo građani, na čemu su im zahvalni, ali ne i netko od nadležnih.

Prihvat životinja u napuštenoj vojarni

U napuštenoj vojarni u Belom Manastiru iz sata u sat niču novi prostori za prihvat životinja iz poplavljenih krajeva Slavonije.

Prihvatni centar nastao je prije samo nekoliko dana uz odobrenje Grada Belog Manastira, koji je dozvolio Udruzi Devet života da prazne prostore vojarne iskoristi kao sklonište, jer vlastitog nema. Kako bi spašeni psi mogli biti na sigurnom, snage su udružili Veterinarska stanica Beli Manastir, njihovi volonteri i volonteri Udruge. Čistilo se, pregrađivalo, gradili su se prostori u koje su smješteni spašeni psi.

Propisane mjere

- Trenutno je kod nas 45 pasa , svi su evidentirani i prošli su propisane mjere. Neki su čipirani i znaju im se vlasnici, ima i čipiranih ali bez podataka vlasnika, kao i pasa koji nisu čipirani. Pregledani su i svi čije je zdravstveno stanje dopuštalo cijepljeni su, čipirani i očišćeni od parazita - kaže Miroslav Prebeg, dr. vet. med. iz Veterinarske stanice. Sreća je, ističe, da nema zaraznih bolesti, najteži pacijenti imaju sunčanicu, piroplazmozu ili su dehidrirani.

Uskoro bi, nadaju se, u sklopu prihvatnog centra u odvojenom i prilagođenom prostoru mogli smjestiti i mačke, jer u domovima volontera više nema mjesta . No, da bi sve mogli napraviti, nedostaje im građevinskog materijala - žice (mreže), stupovi, pijesak, bijela boja za zidove, četke za krečenje. Dobrodošle su i novčane donacije za benzin, jer volonteri su većinom nezaposleni ili studenti i sve obavljaju vlastitim automobilima.

I dok se u Belom Manastiru o psima brine i do 50 volontera, oni s terena, koji se brinu o psima i mačkama tek pristiglim iz poplavljenih kuća, šalju očajnički poziv da trebaju pomoć.

Volonteri na izmaku snaga

- Nakon evakuacije ljudi s poplavljenih područja istočne Posavine, volonteri i volonterke iz čitave Hrvatske pritekli u pomoć kako bi spasili i zbrinuli životinje. Do sada nitko od državnih i javnih institucija nije preuzeo odgovornost za zbrinjavanje nekoliko stotina izvučenih pasa i mačaka. Od 19. svibnja na stotine pasa izvlači se svakog dana iz Gunje, Rajeva Sela i Račinovaca. Svi volonteri, udruge, građani, samoinicijativno su otišli na poplavljena područja, najčešće svojim automobilima. U Posavske Podgajce, Drenovce i Široko Polje dovoze se spašeni psi i mačke, uglavnom su u lošem stanju i potrebna im je veterinarska skrb, a dočekuju ih  veterinari-volonteri koji su na izmaku snaga - stoji u apelu osječke Udruge Pobjede.

Službeni protokol za spašavanje i zbrinjavanje životinja u poplavama u RH ne postoji. Brigu o životinjama, danonoćno, već osam dana vode građani i građanke, pojedinci i udruge, koji su na izmaku snaga.

- Na izmaku snaga znači fizički i psihički ispod nule, puni krpelja od višednevna  boravka po šumama i dvorištima. Pozivamo državne i javne institucije neka hitno  dođu na teren i preuzmu odgovornost za spašene pse koji se nalaze u Posavskim Podgajcima, Drenovcima i Širokom Polju, dobit će sve informacije koje imamo - napisala je Udruga u svom dopisu.

I danas su spašavali životinje

Dobrovoljci ronioci iz društva Nemo Adria, Dugave i Geronimo pripadnici Specijalističke postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba za spašavanje na vodi i iz vode danas na području Gunje zajedno s veterinarskom službom spašavaju domaće životinje. Spašene životinje se stavljaju u karantenu i pod veterinarski nadzor, objavio je zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Danas 377 vojnika pomagalo stanovništvu

U potpori civilnim institucijama i stanovništvu poplavljenih područjima Slavonije danas je angažirano 377 pripadnika Oružanih snaga RH. Ukupno je angažiranih 315 pripadnika HKoV-a i 58 pripadnika Zapovjedništva za potporu te 4 pripadnika HRZ i PZO-a.

VIDEO

Kao i prethodnih dana, pripadnici OS RH angažirani su na zadaćama sanacije probijenog nasipa u Rajevom Selu te nadzoru stanja nasipa, istočno od sela Štitar do područja Rajevog Sela. Na područjima Vrbanje i Gunje angažirani su na izvlačenju stoke, a na dvije dekontaminacijske postaje, „Velebit“ Gunja i „ZIB“ Rajevo Selo, i danas se provodi dekontaminacija. U zaselku Padež kod Gunje, pripadnici OS RH provode izvlačenje uginule stoke i asanacija terena. Na tri lokacije (Cerna, Gradište, Otok) u 3 poljske kuhinje provodi se priprema hrane za 1600 obroka. Isto tako, posada helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a obavila je i jutros, 27. svibnja 2014., izviđanja iz zraka na ruti Županja - Rajevo Selo – Gunja – Račinovci – Strošinci – Lipik – Otok – Vrbanja - Posavski Podgajci – Županja, prevozeći tim Oružanih snaga RH i pripadnike civilnih institucija koji su angažirani u pripremama i sanaciji poplavljenih područja Slavonije. Posada ETH pruža zračnu potporu u Slavoniji od 18. svibnja, a s jutrošnjim izviđanjem sveukupno su ostvarili 52 leta i 29 sati naleta te prevezli 247 osoba, objavio je MORH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije