Obavijesti

News

Komentari 70

Neka premijer Plenković učini ministru Banožiću najveću uslugu i izbaci ga iz svoje Vlade

Neka premijer Plenković učini ministru Banožiću najveću uslugu i izbaci ga iz svoje Vlade

Mario Banožić poručio je kako ispunjava uvjete za izbor u zvanje izvanrednog profesora, ali da odbija kandidaturu dok je ministar u Vladi. Ako je to prepreka njegovim ambicijama, najbolje je da ga se smijeni.

VIDEO

Andrej Plenković nije smijenio Marija Banožića zbog brojnih afera koje je nanizao proteklih godina.

Od afere s državnim stanom i državnim kreditom za gradnju kuće, preko korištenja vojnih zrakoplova u privatne svrhe, do političkih gafova i skandala u resoru obrane.

Plenković je Banožića navodno želio obraniti i zaštititi, premda je takvim stavom nanosio veliku štetu sebi, svojoj Vladi, svojoj stranci, Ministarstvu obrane, hrvatskim oružanim snagama i čitavoj državi. 

Ali sada je napokon došao trenutak kada Plenković može Banožiću učiniti pravu uslugu, tako što će ga smijeniti s pozicije ministra i izbaciti iz Vlade. Jer bi mu time omogućio nesmetani nastavak akademske karijere.

"Ne mogu dok sam ministar"

"Tražene uvjete koje treba ispuniti svaki izvanredni profesor ispunjavam, a odustati od akademske karijere neću, već ću ovaj njezin djelić ostaviti po strani dok obavljam dužnost ministra i člana Vlade Republike Hrvatske", poručio je jučer ministar Mario Banožić.

I tako poslao nimalo diskretni signal premijeru Plenkoviću što mu je sada činiti.

Objavljujući kako odustaje od izbora u zvanje izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a sve kako bi fakultet "poštedio daljnjeg medijskog, javnog i političkog pritiska" izazvanog medijskim analizama Banožićeva priručnika, ministar je ustvrdio kako ispunjava sve uvjete i ne odustaje od akademske karijere, ali eto, ne može dok je član Vlade.

Bit će sretniji

Pa što onda ima lakše od toga nego izbaciti ga iz Vlade i omogućiti mu da se napokon slobodno i nesputano bavi onime što ga čini ponosnim. Kao i da svima koji ga žele prikazati "nestručnim, nečasnim i osobom koja radi na štetu studenata" dokaže da je bolji od toga, da zaslužuje izbor u zvanje i da će akademska zajednica s njime biti sretnija.

Puno više od hrvatske Vlade.

Ako je, dakle, pozicija ministra jedino što ga zaustavlja u znanstvenom napredovanju, onda je najbolje da Plenković svom odanom ministru otvori izlazna vrata iz Vlade, skine mu političke okove i omogući poptunu realizaciju u akademskoj zajednici.

Spasio bi sebe

Time Plenković ne bi samo spasio Banožića, koji ostaje čvrsto pri uvjerenju da ispunjava uvjete za izbor u zvanje Izvanrednog profesora, već bi spasio sebe od tereta Banožićevih afera, spasio bi stranku i Vladu od višegodišnjeg tereta, olakšao život Ministarstvu obrane i resoru vojske, kao što bi političkim protivnicima u super-izbornoj godini izbio važan adut i lutku za predizborno napucavanje.

A i učinio bi uslugu Zoranu Milanoviću.

Bio bi to zalog za sretnu budućnost.

Osim, možda, za Ekonomski fakultet u Osijeku, za njegove studente i akademsku zajednicu. Ali oni bi se sami morali pozabaviti tim vrućim krumpirom koji bi im Plenković uvalio u krilo.

Ako je premijer izbacio Pavu Barišića iz Vlade zbog optužbi za znanstveni plagijat, može to učiniti i s Marijom Banožićem.

Mnogi će mu zbog toga biti zahvalni. A možda ipak najviše Mario Banožić, budući izvanredni profesor. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe