Obavijesti

News

Komentari 2

Nela, Toni i Laura jedini su đaci učiteljice Drahuške: Sve učimo na češkom i članovi smo DVD-a

Nela, Toni i Laura jedini su đaci učiteljice Drahuške: Sve učimo na češkom i članovi smo DVD-a
3

Ovi učenici 4. razreda Područne škole u Ljudevit Selu nedaleko od Daruvara su među 3300 učenika koji u Hrvatskoj pohađaju škole na jeziku nacionalne manjine

VIDEO

Prvog dana nove školske godine posjetili smo Područnu školu u Ljudevit Selu, nadomak Daruvara, koja je u sastavu daruvarske Češke osnovne škole "Jan Amos Kamensky". I ta je škola temeljito uređena kako bi mogla primiti troje učenika koji idu u 4. razred. Uz opremu za tjelesni, koji imaju u učionici nakon što razmaknu klupe, i njima, kao i drugim područnim školama u sastavu matične škole, svakodnevno dovoze tople obroke.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Ljudevit Selo 03:20

Učiteljica Drahuška De Bona učenike s kojima je radila i lani pozdravila je na češkom jeziku.

Imali su i dva razreda 

- Dragi učenici, želim vam dobrodošlicu u novoj školskoj godini. Osobno sam se jako veselila što ću vas ponovno ugledati u školskim klupama - kazala je 59-godišnja učiteljica, koja u ovoj školi radi već 39 godina i jedna je od rijetkih koje žive u mjestu rođenja, gdje će dočekati i mirovinu. U klupi ispred učiteljice sjedili su Nela, Toni i Lara. Pohvalili su nam se da im je lijepo te da sudjeluju u mnogim izvanškolskim aktivnostima. Između ostalog, svi troje su članovi lokalnog DVD-a.

Ljudevit Selo: Područnu češku školu pohađa troje učenika

Diplomirana učiteljica razredne nastave radi u kombiniranom razredu godinama. Kad se povećao broj učenika, imali su dva razredna odjeljenja i radila je uz nju još jedna kolegica.

- Nažalost, danas je situacija sasvim drukčija. Imamo jedan razred i tri učenika u četvrtom razredu. Djeca su iz naselja, pa ih poznajem od njihova rođenja - kazala je gospođa De Bona i dodala kako nagodinu ova generacija odlazi u matičnu školu, ali u prvi razred trebalo bi se upisati dvoje djece.

Ljudevit Selo: Područnu češku školu pohađa troje učenika

- Nadam se da će se djeca upisati jer će se inače škola zatvoriti. A to je jasan znak da naselje umire, kao što su, nažalost, mnoga doživjela tu sudbinu - rekla nam je učiteljica, koja živi nekoliko kuća od škole. Naselje ima 260 stanovnika i Česi su u većini.

- Doista volim svoj poziv. Znala sam već od osnovne škole da želim postati učiteljica i uživam u tom pozivu. Posebno mi je drago da predajem djeci roditelja koji su i sami bili moji učenici. To me ispunjava posebnim ponosom - rekla nam je Drahuška De Bona.

OŠ "Jan Amos Kamensky" jedna je od 33 osnovne škole u Hrvatskoj u kojima se nastava odvija na jeziku nacionalnih manjina. Lani je ove škole u pet županija pohađalo 3298 učenika. Uz 33 matične, učenici idu u 27 područnih škola, a najviše ih je u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH