Obavijesti

News

Komentari 2

Nelson Mandela i dalje kritično, unuk vodi borbu za počivalište

Nelson Mandela i dalje kritično, unuk vodi borbu za počivalište
1

Mandelin unuk ne želi prihvatiti naredbu suda da se posmrtni ostaci troje djece 'afričkog vođe' trebaju vratiti u Mandelino obiteljsko groblje u rodnom selu Qunu

VIDEO

Nelson Mandela (94) i dalje je u kritičnom stanju u bolnici u Pretoriji. Njegov unuk Mandla Mandela ne želi prihvatiti naredbu suda kako bi se posmrtni ostaci troje djece 'afričkog vođe' trebali vratiti na prvotno počivalište, izvještava UPI.

- Način na koji se odnose prema ovoj problematici je suprotna našim običajima i veliko razočaranje za mojeg djeda i njegove nasljednike - rekao je Mandla Mandela. 

Sud je odlučio u petak kako posmrtne ostatke tri tijela treba vratiti u Mandelino obiteljsko groblje u selu Qunu u južnoafričkoj provinciji Eastern Cape.

- Važno je da mi kao obitelji izbjegavamo akcije i odluke koje bi mogle prekršiti dostojanstvo moga djeda - nastavio je i dodao kako je zbog tog spreman ići pred sud. Mandla Mandela je poglavica u selu Mvezo, tamo radi na poboljšanju uvjeta života i gradi muzej svom djedu. 

Madelina kćer Makaziwe umrla je kao djevojčica 1948. godine, sin Madiba Thembekile, poginuo je u 24. godini u prometnoj nesreći 1969. godine, otac Mandle Mandele,  Makgatho, umro je od bolesti 2005. godine. Nelson Mandela ima tri živuće kćeri. 

Obama pozvao Afrikance da slijede Mandelin put...

Predsjednik SAD-a Barack Obama, je u nedjeljnom govoru u sklopu svoje afričke turneje rekao kako će SAD pomoći Africi na putu blagostanja i mira te je pozvao Afrikance da slijede primjer Nelsona Mandele, piše Reuters

Naglasio je kako je Mandelina borba protiv apartheida pokazala primjer cijelom svijetu. Dodao je kako 'siromaštvo, bolest i korupciju moramo iskorijeniti'. 

...a posjetio je i ćeliju u kojoj je Mandela bio 27 godina

Obama je zajedno s obitelji posjetio malu zatvorsku ćeliju na Otocima Robben. Mandela je tamo je proveo 27 godina prije nego je postao prvi crni predsjednik Južnoafričke republike 1994. godine i zbacio režim apartheida. Sadašnji južnoafrički predsjednik Jacob Zuma isto je bio u zatvoru ispred obala Cape Towna.

Američki predsjednik je izjavio kako je Mandelino stanje 'kritično, ali stabilno' i kako je on za njega 'junak'. Mandela se nalazi u bolnici zbog plućne infekcije od 8. lipnja. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca