Obavijesti

News

Komentari 38

Nema novaca za nove prozore u Saboru, ali ima za portrete...

Nema novaca za nove prozore u Saboru, ali ima za portrete...
4

PROZOR PAO NA SLUŽBENICU U petak poslijepodne u prizemlju zgrade Sabora u ženskom je wc-u pao prozor na tajnicu Kluba HNS-a. Srušio ga je, doznajemo - propuh

VIDEO

Kolegica ga nije otvarala niti zatvarala, samo joj je odjednom pao na glavu, doznajemo od druge zaposlenice Sabora. Prema neslužbenim informacijama, stari je prozor "propuhao" propuh, i on je pao. Nesretna žena se baš u tom trenutku nalazila ispod njega, i prava je sreća da ju nije ozlijedilo i staklo nego "samo" okvir. Ozlijeđena se sad osjeća dobro, na kućnoj je njezi, no postavlja se pitanje kako je moguće da se ovakve stvari događaju u Saboru, koji se svako toliko obnavlja. 

Zagreb: Unutarnje dvorište zgrade Sabora

- Prozori su nam posebno bolna točka, mnogi su baš u lošem stanju. Stari su, derutni, zna biti posebno problema s njima kad pada kiša, kaže nam jedna druga zaposlenica hrvatskog parlamenta. Svi zaposlenici, dodaje, imaju policu osiguranja, ali sigurni, očito, nisu. Kako se može čuti, za zamjenu stolarije čekaju se sredstava iz EU fondova. 

Ubrzano ciscenje i uredjivanje Sabora pred novu sjednicu

- Istina, svako malo se ovdje nešto radi, ali takav je to objekt, star je, pritom i zaštićen spomenik kulture pa radovi ne mogu biti bilo kakvi, zaključuje djelatnica.

Kad je prozor pao na tajnicu Kluba HNS-a u prizemlju, na teren je izašla policija koja je po službenoj dužnosti odmah pozvala i inspekciju rada. Izvještaj inspekcije očekuje se tijekom ponedjeljka, i pokazat će što se uistinu dogodilo te kakve će mjere Sabor morati hitno poduzeti za sigurnost svojih zaposlenika, i zastupnika. Inspekcija može Saboru izreći mjeru zamjene stare stolarije. 

Dotrajali prozor saborskog WC-a pao na glavu službenice
Dotrajali prozor saborskog WC-a pao na glavu službenice

Radovi u Saboru svako toliko, ali i portreti

Svako toliko u Sabor ulaze majstori različitih zanata - soboslikali, ličioci, stolari... Primjerice, tijekom ljeta 2018. je potrošeno oko 980 tisuća kuna na njihove, različite radove, nešto se obnavljalo i 2015.

Ali, dok padaju stari prozori, i za njihovu zamjenu novaca još nema, u Sabor s novim njegovim predsjednikom pristiže i novi - portret, koji onda krasi parlamentarne zidove. Portret akademika Željka Reinera, desetoga predsjednika Sabora, koštao je 40.000 kuna netto. Portretirao ga je akademski slikar Vlado Jakelić, koji je isti posao napravio i za Reinerove prethodnike -  Vlatka Pavletića i Vladimira Šeksa. Kako su 2017. odgovorili iz Sabora, cijena Reinerovog portreta od 40.000 kuna je u okviru dotadašnjih portreta predsjednika Sabora. Portret Josipa Leke, koji je Saborom predsjedao neposredno prije Reinera, koštao je gotovo četiri tisuće kuna više.

Gradnja zgrade Sabora završena je 1911. godine, što znači da je ta gornjogradska ljepotica stara 108 godina. Uslijed dugotrajnog procesa građenja i prepravki, kuća Sabora je mješavina klasicizma, neorenesanse i secesije, i zaštićeni je spomenik kulture.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...