Obavijesti

News

Komentari 398

'Nema zapošljavanja, režemo i plaće, stopirajte i svu nabavu'

'Nema zapošljavanja, režemo i plaće, stopirajte i svu nabavu'
1

Vlada pokreće pregovore o smanjenju i osnovica plaće, svih već ugovorenih materijalnih prava, koeficijenata i dodataka za zaposlene u državnoj i javnoj službi. Gradovi i općine trebaju štedjeti

VIDEO

Na današnjoj sjednici Vlade su, uz usvojene mjere za pomoć gospodarstvu, prošli i zaključak i odluka o rigoroznoj štednji u cijeloj državnoj upravi, a isto je preporučeno i gradovima i općinama.

Teret solidarno podnose svi. A hoće li ga podnijeti i branitelji?
Teret solidarno podnose svi. A hoće li ga podnijeti i branitelji?

Kako smo neslužbeno doznali u Vladi, ako se gradovi, općine i županije ne budu prilagodili i poslušali ove naredbe, država će naći načina da ih na to natjera. A mjere štednje koje moraju provesti i svi oni koji su proračunski korisnici su zaista prilično oštre, a uključuju i smanjenje plaća za zaposlene. 

- Pokrenut će se pregovori sa socijalnim partnerima o visini osnovice za izračun plaća državnih službenika, namještenika i zaposlenih u javnim službama. Pokrenut će se pregovori i o isplati određenih prava ugovorenim kolektivnim ugovorima, tre prava iz sklopljenih sporazuma o uvećanju koeficijenata složenosti poslova i dodataka na plaću - stoji u jednoj od točaka zaključaka. 

Nitko u Vladi zasad ne otkriva koje su početne pozicije Vlade za pregovore, ali jasno je da kreću u smanjivanje plaća, a kao što je vidljivo, na stolu je i osnovica, ali i dodaci i koeficijenti. 

Nadalje, u odluci se nalaže svim ministarstvima, državnim tijelima, ali i izvanproračunskim korisnicima poput Zavoda za mirovinsko, Zavoda za zapošljavanje, Zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskih cesta, Fonda za zaštitu okoliša, HŽ infrastrukture i sl. da odmah moraju obustaviti svu javnu nabavu koju su pokrenuli. Ne smiju pokrenuti niti nove nabave.  I moraju trošiti samo na "neophodno obavljanje osnovnih poslova". 

- Zabranjeno je novo zapošljavanje, te prijem službenika i namještenika bez obzira na izvore financiranja. Zabranjuje se i sklapanje ugovora o djelu - stoji u odluci. 

Nitko od njih više ne smije dati niti donaciju višu od 10.000 kuna, a da ne pita ministra financija Zdravka Marića. Ministarstvo državne imovine će napraviti i smjernice i očekuju se rigorozne uštede također i u svim državnim poduzećima.

Vlada usvojila travanjski paket mjera pomoći gospodarstvu
Vlada usvojila travanjski paket mjera pomoći gospodarstvu

Od zabrane zapošljavanja su izuzete samo ustanove u zdravstvu. Svi ostali, ako baš silno tvrde da žele nekoga zaposliti, moraju to obrazložiti i eventualno zaposliti tek uz suglasnost Zdravka Marića. 

Što se tiče javne nabave, od zabrane je izuzeto sve što je potrebno u borbi protiv epidemije korona virusa ili za sanaciju štete od potres. 

Zanimljiva je i točka zaključka koja kaže da se od 556 gradova, općina i županija u Hrvatskoj očekuje da "na odgovarajući način prvedu utvrđene aktivnosti i mjere". 

To znači da se i oni svega navedenog trebaju pridržavati. Ali ne moraju jer im po sadašnjim zakonima to ne može narediti Vlada.

Ali kako saznajemo, postoji opcija i promjena zakonodavnog okvira kako bi im se to moglo narediti i zabraniti primjerice da netko i sada kupuje skupe automobile, troši na gradnju fontana ili na sličan način koji je potpuno neprimjeren krizi. 

VIDEO:

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 398
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"