Obavijesti

News

Komentari 34

Nemaju tabu tema: U našem vrtiću sad učimo sve o bebama

Nemaju tabu tema: U našem vrtiću sad učimo sve o bebama
1

Djeca, tete i roditelji riječkog vrtića Maza sudjeluju u međunarodnom projektu “The book of life - Knjiga života“ u kojem se klincima objašnjava kako nastaje život

VIDEO

Prateći interese djece, osluškujući njihove potrebe te želje za dobivanjem informacija vezanih uz temu nastanka života, djeci je pružena mogućnost da na njima pristupačan i prilagodljiv način, učenjem kroz igru, dođu do željenih informacija o temi koja odraslima predstavlja izazov prilikom objašnjavanja.

Zajedno s djecom, odgojiteljice i roditelji promišljali su i istraživali učeći kroz igru, likovno se izražavajući s ciljem približavanja djeci procesa nastanka života, važnost obitelji i (ne)diskriminacije između djevojčica i dječaka. Objasnila nam je to Sandra Repeša, odgojiteljica Dječjeg vrtića Maza iz Rijeke.

Vrtić je tijekom ove pedagoške godine sudjelovao u međunarodnom projektu “The book of life - Knjiga života“,

- ‘Knjiga života’ je projekt u kojem su sudjelovala djeca starije mješovite skupine u dobi od 5 i 6 godina.

Ostali sudionici su roditelji, patronažne sestre, stručni suradnici, odgojiteljica i profesorica engleskog. Radom, kvalitetom i kreativnošću dobili smo priznanje na državnoj razini te ćemo projekt predstaviti na međunarodnoj konferenciji ‘World Assembly and International Conference 2016.’. Konferenciju organizira OMEP, međunarodna, nevladina i neprofitna organizacije koja se bavi aspektima odgoja i obrazovanja te se održava u srpnju u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje - kaže Repeš.

Prema njezinim riječima, kvalitetu rada na projektu poboljšali su uvođenjem raznih metoda i oblika rada te korištenjem suvremene tehnologije i medija. Svoj rad su predstavili na tri stručno-znanstvena skupa u Hrvatskoj.

- Osim što su imali priliku pokazati primjer dobre prakse odgojno–obrazovnog rada ove ustanove, često smo se susretali s različitim predrasudama i pitanjima na koji način smo djeci objasnili proces nastanak života, s obzirom na to da je to još tabu tema u Hrvatskoj. Dječja znatiželja bila je naša vodilja, a dok su ona upijala svaku informaciju i usvajala željena znanja, također smo i mi sami dopunjavali postojeće znanje, bogatili svoj vokabular i radili na sebi. Shvatili smo da nikad nije ni bio problem djeci koja žive u modernom dobu objasniti nastanak života, jer njima je to samo još jedno zadovoljavanje potreba za dobivanjem željenih informacija te oni proces nastanka života doživljavaju kao nešto prirodno i spontano. Djeca ne razmišljaju o istome kao mi odrasli odgojeni u konzervativnoj sredini - tvrdi odgojiteljica Repeš.

Dodaje da sad, nakon projekta, djeca razumiju proces nastanka života i ulogu roditelja u njihovu životu, uviđaju i prihvaćaju spolne, fizičke i kulturološke razlike među sobom i drugima, aktivno sudjeluju u rješavanju pitanja vezanih za njihov život, svjesna slobode izražavanja vlastitih misli i potreba.

- Ponosni i svjesni težine zadatka koji je pred nama te željom da promičemo dječja prava i zalažemo se za isto, predstavimo svoju ustanovu i rad navedene, našu općinu, županiju i državu u kojoj živimo.

Trenutačno smo u potrazi za sponzorima i donacijama koji bi nam omogućili da naš san, san naše djece i naše ustanove postane stvarnost te da predstavimo projekt na međunarodnoj konferenciji na Ewha Woman University u Seulu. To bi bio veliki uspjeh za nas i našu ustanovu koja ove godine, uz sve navedeno, slavi svoj najveći uspjeh, 25. godišnjicu postojanja - zaključuje odgojiteljica Gabrijela Tomašević.

Djeca su u sklopu projekta crtala, pisala i odgovarala na pitanja kako nastaje život. Tete u vrtiću zapisale se njihove izjave. Ovo su neke od najzanimljivijih: “Bebe nastaju kad crvići ili spermići putuju do jajne stanice koju ima mama. Tijekom putovanja sve ih je manje i manje. Ostane ih samo troje. Najuporniji spermić ulazi u jajnu stanicu i oplodi je. On se može prepoloviti na dva dijela. Tada nastaju dvije bebe koje rastu devet mjeseci”, “Beba u trbuhu je jako mala, kao zrno graška. Ima rep, oči i usta. Beba raste i raste“, “Beba u trbuhu ima oči, usta, noge i ruke“, “Mama zna da je beba u trbuhu jer je osjeti. Mama to jednostavno zna“, “Mama ide kod doktora. Mama na ultrazvuku sazna je li beba djevojčica ili dječak. Ako je žensko, imat će sve isto kao i dečko“, “Beba može čuti mamu kroz trbuh. U trbuhu voli jesti slatko“, “Mamu boli trbuh jer je beba tuče u trbuhu. To je znak da beba želi ići vani. Vrijeme je da mama otiđe u bolnicu“, “Mama ide kod doktora. Doktor joj reže trbuh i izvadi joj bebu. Beba može sama izaći kroz ženski spolni organ“.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...