Obavijesti

News

Komentari 150

Kako ne liječiti koronu: Pomoći neće izbjeljivač ni UV zračenje

Kako ne liječiti koronu: Pomoći neće izbjeljivač ni UV zračenje
1

Epidemiolog kaže kako treba češće prati ruke, a maske za lice ne trebaju zdravima - njih nose samo zaraženi. Izbjegavajte skupove i javni prijevoz i kontakt s ljudima koji su bili u rizičnim područjima

VIDEO

Još sam prije nekoliko tjedana napomenuo da se, nažalost, ne možemo izolirati te da će virus kad-tad doći u Hrvatsku. Nažalost, to se i dogodilo, rekao nam je mr. sc. Miroslav Venus, dr. med., specijalist epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije.

Rekao nam je kako je korona virus sličan SARS-u, a zasad je poznato da se širi kapljičnim putem.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

04:01

- Zato i treba otvoreno reći da se je, s obzirom na način širenja, gotovo nemoguće zaštititi, osim da živite na pustom otoku. Problem je što, za razliku od gripe, nemamo nikakvo cjepivo, kao ni zaštitu koja bi nam pomogla - dodao je epidemiolog. 

Smatra se da inkubacija traje 14 dana. To znači da se kod nekih ljudi simptomi manifestiraju ranije, a kod drugih kasnije. Međutim, ako kod nekoga nakon 14 dana od kontakta s oboljelim nije bilo simptoma, bolest se neće razviti.

Inače, simptomi su slični kao i kod gripe. Virus najčešće napada ljude s drugim kroničnim bolestima.

- Korona je ipak opasnija jer je smrtnost u postotku veća nego kod gripe. Konkretno, to znači da je smrtnost kod gripe manja od jedan posto, dok se kod koronavirusa kreće između dva i tri posto - napomenuo je Venus.

Iako se u Hrvatskoj pojavio prvi slučaj korona virusa, on je došao nešto kasnije nego u druge zemlje pa smo se stigli organizirati i ekipirati. Imamo protokole ponašanja. Imamo i krizni stožer koji je na razini države i upravlja županijskim stožerima te skupa prate zbivanja i provjeravaju sve podatke.

- Apeliramo pritom na zdrav razum i savjest građana, pa ako netko dolazi iz tog područja, a nisu ga ni policija ni sanitarni službenici zaustavili, neka se sam javi radi provjere i kontaktira nas. Epidemiolog ne može znati je li netko tu ako se sam nije javio. Iznimno je važno imati na umu i da u slučaju da su se pojavili simptomi ne treba odmah trčati u čekaonicu kod liječnika, koja je prepuna i drugih pacijenata, nego treba nazvati svojega liječnika telefonom, koji će potom nas alarmirati. Mi ćemo onda po potrebi organizirati sve ostalo - rekao je Venus i dodao kako se zaštititi.

Obitelj zaraženog mladića je u šoku: 'Majka nije baš dobro...'
Obitelj zaraženog mladića je u šoku: 'Majka nije baš dobro...'

- Mjere zaštite su osnovne higijenske mjere te redovito i što češće pranje ruku. Dodatno, maske za lice ne trebaju zdravima jer ih neće zaštititi, ali je potrebna nekome tko već ima simptome kako bi se dodatno zaštitilo ljude koji ga okružuju - savjetovao je epidemiolog.

Najbolji spas od korona virusa je jak imunitet i redovito pranje ruku

Često perite ruke i koristite higijenske maramice. Izbjegavajte kontakte s domaćim i divljim životinjama, stoji u letku koji je objavilo Ministarstvo zdravstva.

Osim toga, pojavile su se i mnoge zablude vezane uz prevenciju od korone. Svjetska zdravstvena organizacija sastavila je popis mitova. Iako pojedini lažni navodi neće naštetiti, drugi mogu biti vrlo opasni, posebice kad je riječ o idejama da čitavo tijelo premažete alkoholom ili popijete izbjeljivač. 

Neki su bili uvjereni da će virus, ako držite ruke pod toplim zrakom iz sušila najmanje 30 sekundi, posve nestati. Isto tako, UV lampe koje omogućuju UV zrakama prodor u kožu neće je sterilizirati. Mogu samo iritirati kožu. Dugoročno, UV zračenje može dovesti do razvoja raka.

Neke namirnice koje su zdrave za organizam nikako ne garantiraju prevenciju od korona virusa. Tako se pojavio i mit da češnjak prokuhan u vodi štiti od ove bolesti. U tom kontekstu spominjalo se i ulje sezama. Neki su mislili da trljanje tijela sezamovim uljem može pomoći u tome da virus ne uđe u tijelo. 

Širi se panika: Hrvati već ispraznili police po dućanima
Širi se panika: Hrvati već ispraznili police po dućanima

Svjetska zdravstvena organizacija je to, naravno, opovrgnula. Bilo je i onih koji su došli na ideju da će im pomoći alkohol ili klor. Općenito gledano, postoje dezinfekcijska sredstva koja mogu ubiti korona virus. No njih se ne smije nanositi na kožu i to može biti vrlo opasno, a osobito ih se ne preporučuje udisati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 150
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina