Obavijesti

News

Komentari 214

Nerad je gotov, a sad na more: Imaju 64 dana ljetnog odmora!

Nerad je gotov, a sad na more: Imaju 64 dana ljetnog odmora!
1

Zastupnici idu na najdulji godišnji odmor, koji radnici u Hrvatskoj mogu samo sanjati. Iako dva mjeseca neće raditi i ne moraju biti na radnome mjestu, dobivat će jednaku plaću, između 13.000 i 18.000 kuna

VIDEO

Iako su neki zastupnici vrijedno raspravljali i radili, velika većina nije niti riječi zucnula, a sabornica je bila poluprazna, godišnji odmor su dobili svi jednako.

Nema tu po zaslugama nego kako je propisano Ustavom. A on propisuje da 151 zastupnik ide na godišnji odmor od 15. srpnja do 15. rujna. Puna su to 62 dana, a kako 15. rujna pada na petak, dobit će još dva slobodna dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:36

U petak im je zadnji radni dan. Nakon dva ljeta provedena u izbornim kampanjama i znoju, ovo ljeto su posebice željno iščekivali, a posljednji radni dan konačno su dočekali kako bi vrući zagrebački asfalt zamijenili plažama i divnim Jadranom. Iako dva mjeseca neće raditi i ne moraju biti na radnome mjestu, dobivat će jednaku plaću, između 13.000 i 18.000 kuna.HDZ-ovac Gordan Jandroković kao predsjednik Sabora prima mjesečno 23.000 kuna, čak više i od premijera Andreja Plenkovića, kojemu je plaća 18.000 kuna.

Svaki zastupnik će uz plaću nastaviti dobivati mjesečni paušal od 1500 kuna. On inače služi za rad na terenu, a tijekom ljeta će očito morati pokriti trošak odlaska na plažu. Samo oni koji dolaze iz mjesta izvan Zagreba neće tijekom odmora dobivati naknadu za odvojen život jer neće dolaziti u Zagreb. Sabor će inače ove godine potrošiti 143 milijuna kuna, od čega na plaće za “redovan” rad odlazi skoro 83 milijuna kuna. Ali sad su te brige iza njih i slijedi dva mjeseca odmora, nešto što radnik u Hrvatskoj može samo sanjati.

Mrak Taritaš se slikati akvarele

Anka Mrak Taritaš, bivša HNS-ovka s novom titulom predsjednice friško osnovane stranke Glas, na more putuje već večeras, u Novi Vinodolski. 
- Ljetovat ću u Novom Vinodolskom gdje mi mama ima vikendicu još od 1968. i to će mi biti sjedište. Možda se jednom tjedno vratim, ali ću nastojati više vremena provesti na moru nego u Zagrebu - kaže nam dodajući kako će se nakon dvije godine kampanje ovo ljeto pokušati odmoriti, više vremena provoditi u kući i vrtu i čitati knjige, ali i posvetiti se slikanju.
- Prošlo ljeto sam si naručila papire da radim akvarele, ali nisam stigla pa stoje zapakirani. Sad ću ih otpakirati i nadam se da će ovo ljeto ipak biti relaksirajuće obzirom na novu stranku i obaveze - kaže.
Inače Mrak Taritaš je i strastvena jedriličarka pa će odmor u kući i slikanje sigurno na par dana zamijeniti i jedrenjem. 
- Par dana ću sigurno otići na jedrenje, samo da osjetim vjetar u kosi. To je naša obiteljska strast - kaže nam Mrak Taritaš.

Maras će lijeto provesti aktivno

SDP-ov Gordan Maras još ne zna kad će na more. Sve ovisi, kaže, kad supruga dobije godišnji. Ali zna gdje će, a to je kod punice. 
- Kao i svake godine, idem na more kod obitelji od supruge u jedno malo mjesto kraj Splita. Još jedno određeno vrijeme ostajem u Zagrebu, ali u osmom mjesecu ćemo najvjerojatnije na ljetovanje - kaže nam Maras ističući da će, obzirom na malu djecu, ljeto provesti aktivno.
Bivši ministar obrta ove godine se posebno raduje godišnjem. 
- Ovo je prvi godišnji nakon 2011. godine i vjerojatno ću imati malo više vremena. Kad sam bio u Vladi obično smo imali dva tjedna, a prošle i pretprošle godine nisam imao niti to jer su bili izbori. Nakon šest godina vjerojatno ću imati mogućnost malo se više posvetiti obitelji - kaže nam.  

Grmoja će se odmarati vjerojatno na Pelješcu

Mostovcima će, kažu, ljeto biti radno i fokusirano na stranačke aktivnosti. No, par dana za odmor ipak će naći.
- Kad krene stanka idem kući, a na par dana, najviše tjedan, otići ću sa ženom i svojom djevojčicom malo se odmoriti. Najvjerojatnije ću na Pelješac kod prijatelja, a nakon toga vrlo brzo moram se posvetiti Mostu i obilasku terena. Obići ćemo cijelu Hrvatsku. Tako da od ove duge, ljetne saborske stanke neću imati previše, ali moram malo na odmor da me mala ne zaboravi - kaže nam Nikola Grmoja. 
Njegov stranački kolega Marko Sladoljev za odmor i ljetovanje iskoristit će dva tjedna.
- Idem u srijedu na odmor od nekih dva tjedna. Prvo u Vodice u obiteljsku kuću, a onda kod žene u Dalmatinsku zagoru. Onda idem malo raditi po terenu, organizirati zagrebački Most, razgovarati s ljudima, mi smo u Zagrebu ušli u 11 gradskih četvrti - kaže nam Sladoljev i poručuje kako je dva mjeseca godišnjeg previše.
- Ja sam bio profesor u školi pa sam imao godišnji, ali što se tiče godišnjeg od dva mjeseca mislim da je to previše. To je u Ustavu napisano, ali ja mislim da bi se to trebalo promijeniti jer sliku koju šaljemo u javnost nije dobra - kaže Sladoljev. 

Glasovac nestrpljivo čeka godišnji odmor

Sabina Glasovac, marljiva i žestoka SDP-ovka, kaže nam kako godišnji odmor iščekuje nestrpljivo kao malo dijete. 
- Živim godinama vrlo dinamično na relaciji Zagreb-Zadar, puno radim i pet godina zbog raznih obaveza nisam imala godišnji odmor. Uz to, kampanja za lokalne izbore me poprilično psihički i fizički iscrpila. Stoga kao malo nestrpljivo dijete čekam ovaj godišnji odmor - kaže nam dodajući kako će odmor povesti s obitelji i najbližima te da će dio godišnjeg provesti i negdje vani.
- Srpanj je rezerviran za Zadar i još par otočnih i obalnih destinacija na Jadranu, a kolovoz za posjet Sarajevo film festivalu i odlazak u jednu od europskih ljetnih destinacija. Još nismo odlučili u koju. U užem izboru su tri. Odluku ćemo donijeti kroz par dana. Kakva god bude, bit ću sretna. Volim ljetnu opuštenost, putovanja, dobro društvo, a još više činjenicu da ću konačno uhvatiti malo vremena za sebe - otkriva nam svoje planove Sabina.

Aleksić će svirati gitaru

Zastupnik Snage Goran Aleksić kaže nam kako još nema plan gdje će, ali zna da će u rujnu jer ne voli ljetovati tijekom sezone. 
- Tijekom sezone su gužve, ne volim ih pa ću ići u devetom mjesecu. Ne planiram ništa, kako mi pukne. Ja i moja supruga Vlasta ćemo odmarati po nekoliko dana negdje. Moguće je da odemo i negdje van, mi to spontano - kaže Aleksić dodajući kako će vrijeme koje ne mora provesti u Saboru iskoristiti za još aktivnije sudjelovanje u udruzi Franak. 
- Neće to puno biti drugačije nego sada. Sada je samo razlika u tome što moram dolaziti u Sabor, ali u principu se način na koji obavljam poslove neće bitno promijeniti. Ja ću dalje raditi sve što je u mojoj moći da osvještavam ljude oko njihovih prava vezano za poslovanje banaka, bit ću aktivan u udruzi Franak koliko god je to potrebno. I pomalo ću se odmarati. Moj dan je sve samo ne odmor u pravom smislu te riječi, ali meni i nije odmor da legnem i ležim nego da radim ono što volim - kaže nam Aleksić dodajući da više vremena planira posvetiti i svojoj drugoj ljubavi, gitari.
- Inače sam aktivan, trčim svakodnevno osam kilometara, a sad ću se prihvatiti malo i gitare koju sam zanemario. Možda ću se čak prijaviti i na Chansonfest na kojem sam već dva put nastupao. Imam svojih skladbi koje mogu prijaviti - otkriva nam Aleksić. 

Grbin i Bauk idu doma

SDP-ovci Peđa Grbin i Arsen Bauk odmah danas idu svojim kućama. Grbin u Pulu, Bauk na Brač.
Kako nam je otkrio Grbin, iz svoje Istre neće nigdje jer se zaželio doma. 
- Već u četvrtak se moram vratiti u Zagreb jer imam sjednicu Državno-odvjetničkog vijeća. Po potrebi ću se vraćati, ovisno o poslu. Ali bit ću doma. Otkad sam zastupnik, uglavnom godišnji provodim u Puli. S obzirom na to koliko vremena provodim izvan Istre zbog Sabora, onda mi se omililo provoditi vrijeme koliko god mogu kod kuće s obitelji i prijateljima - kaže nam Grbin otkrivajući i kako mu je plan iskoristiti vrijeme da pročita nekoliko knjiga koje zadnjih par mjeseci nije uspio.
Bauk će isto cijelo ljeto provesti doma gdje planira odmoriti i više se opustiti onako pravo muški gledajući omiljene sportske prijenose za koje nema vremena dok je u Zagrebu i radi u Saboru.
- Najvjerojatnije ću cijelo ljeto biti doma, možda odem nekud na dan, dva, ali u načelu ću biti doma. Volim pratiti sportska događanja kojih ljeti ima dosta na televiziji. Prošle godine su bile Olimpijske igre, a sada je prvenstvo u plivanju, atletici, ali i Liga prvaka - kaže Bauk.  

Kovač će trčati, vježbati, plivati, čitati

HDZ-ov Miro Kovač kaže nam kako će na more u roditeljsku kuću na trogirskom području.
- Po završetku Sabora imam još nekih obaveza, obitelj je već na moru, pa ću im se ja pridružiti poslije Oluje. Cijeli život ljetujem na trogirskom području u roditeljskoj kući, tako će biti i sada, a planiram tamo provesti dva do tri tjedna - kaže nam Kovač dodajući da aktivno vježbanje neće zanemariti niti na odmoru.
- Idem malo osvježiti misli, resetirati se. Inače svakodnevno trčim, vježbam, sad ću ubaciti i plivanje, ali i čitanje knjiga - kaže dodajući kako se ovom godišnjem odmoru zaista veseli.
- Preko godine sam opterećen poslovima i stalno sam u poslu, a tri godine nisam imao pravi godišnji odmor. 2014. sam bio čelnik stožera predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a prošle i pretprošle godine kandidat na parlamentarnim izborima. Ne žalim se , navikao sam tako, ali sad se radujem što ću se moći posvetiti klincima - kaže ističući kako je ovo ljeto i novo iskustvo.
- Ljeto bez izborne kampanje - kaže nam kroz smijeh Kovač. 

Ivica Mišić iz stranke Promijenimo Hrvatsku kaže nam da na godišnji ne ide jer ostaje u svojoj tvrtki u kojoj je direktor, kao i čelnik HSS-a, ujedno i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak koji nam kaže da će biti sretan ako se koji dan uspije okupati u moru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.